Klančnik edini kandidat za vodenje smučarske panoge

Začasni vodja panoge alpskega smučanja pri SZS Blaž Lešnik bo aprila predal svoj položaj, edini kandidat je Iztok Klančnik.

Objavljeno
31. marec 2015 18.16
iza*Klancnik DARS
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Začasni vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) Blaž Lešnik bo aprila svoj mandat predal novemu vodji. Kot vse kaže, bo to funkcijo prevzel Iztok Klančnik, ki je edini kandidat za to mesto.

Novi vodja smučarske panoge pri SZS bo znan prihodnji torek. Predsednik smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je namreč za 7. april sklical sejo zbora in odbora alpskih disciplin s točko volitvami novega vodje. Z načrtovano izvolitvijo se bo pričakovano končalo obdobje velikih pretresov, panogo pa bo prevzel vodja s polnimi pooblastili in popolnim zaupanjem predsednika smučarske zveze.

Edini kandidat za to mesto Iztok Klančnik, ki se je v ponedeljek predstavil predstavnikom smučarskih klubov, je uveljavljen strokovnjak na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij z bogato zakladnico poslovnih izkušenj. Pred štirimi leti je postal generalni direktor računalniškega podjetja Hewlett-Packard Slovenija, odgovoren za vodenje poslovnega programa družbe v naši državi. Pred tem je delal v IBM Slovenija, bil direktor prodaje v Telekomu Slovenije, pred prihodom v HP pa je vodil tudi Avtento, družbo za sistemsko integracijo in poslovne rešitve v skupini Telekom. Je tudi član ameriške in britanske gospodarske zbornice. Klančnik obvlada športne osnove, ampak se resneje ni ukvarjal z alpskim smučanjem, temveč je tekmoval v smučanju prostega sloga.

Lahko Klančnik prepriča Massija?

Klančnika po izvolitvi čaka precej dela, njegova prva naloga pa bo, da na SZS pripelje odličnega italijanskega strokovnjaka Andreo Massija, ki je vodja ekipe Tine Maze in je Črnjanko preobrazil v smučarsko šampionko ter najboljšo slovensko smučarko vseh časov. Ali bo Massi tudi dejansko na voljo SZS, pa bo znano šele julija, ko bo Tina Maze uradno sporočila, ali bo nadaljevala svojo kariero.

Nalog bo še nekaj, kako najbolj smotrno oblikovati ekipe, dati največ podpore najbolj talentiranim, ter poskrbeti, da bo alpsko smučanje tudi po načrtovanem odhodu najuspešnejše Tine Maze v tekmovalni pokoj še vedno paradni konj ter ne bo utonilo v sivem povprečju brezperspektivnosti. Mazejeva bo odločitev o nadaljevanju tekmovalne kariere sporočila poleti. Pred novim vodjo bo tudi sklenitev novih pogodb s trenerji za daljše obdobje in zagotovitev boljših pogojev tekmovalcem.

Žurej: SZS bo imela v prihodnji sezoni najmanj toliko denarja kot doslej

Direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej je zagotovil, da bo imela zveza v prihodnji sezoni na voljo najmanj tolko denarja kot doslej: »Zveza je uspešno izvedla prvi del finančne sanacije in je dolgoročno likvidna in tudi alpsko smučanje bo imelo v prihodnji sezoni na voljo najmanj toliko denarja za izvajanje programov kot doslej,« je pojasnil Žurej.

V prihodnje bo od zbranega proračuna za »stare grehe« predvidoma treba nameniti le med 100.000 in 150.000 evrov letno, razlika bo ostala panogi za izvrševanje programa.