Klemen Kosi neustrašen na Streifu

Mariborski alpski smučar na skrajšanem smuku v Kitzbühlu s 14. mestom izenačil rezultat kariere.

Objavljeno
24. januar 2015 23.40
M. F., V. D., šport
M. F., V. D., šport
Kitzbühel – Jezen štart, samozavest po superveleslalomskih in kombinacijskih točkah in neustrašna drža na najbolj brutalnem smuku na svetu so zaznamovali včerajšnji nastop slovenskega smučarja Klemna Kosija na Petelinjem grebenu. Mariborčan je s 14. mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev v karieri. Točko si je na 30. mestu prismučal tudi Boštjan Kline.

Najpogumnejši smukači v svetovnem pokalu so bili zaradi izgubljenega boja z naravo včeraj prikrajšani za klasičen smuk na Streifu. Prireditelji so morali zaradi megle in posledično slabe vidljivosti premakniti štart za dve uri, progo pa skrajšati za polovico. Najbolje se je na njej znašel Norvežan Kjetil Jansrud, ki je v Kitzbühlu vknjižil premierno zmago, sicer pa je bila to zanj osma v svetovnem pokalu. Za dve stotinki počasnejši je bil Italijan Dominik Paris, zmagovalec superveleslaloma, tretji pa Francoz Guillermo Fayed.

Najizkušenejši slovenski smukač Andrej Šporn, ki na Petelinjem grebenu vedno dobi posebno energijo za vrhunske rezultate, je letos v Kitzbühlu ostal brez točk. Rok Perko je bil odlično na poti, pri prvem merjenju vmesnega časa je bil celo drugi, pri drugem še vedno med 10, a je nato naredil napako in odstopil. Junak ekipe, nad katero bdi trener Peter Pen, je bil – enako kot v petek – Kosi.

»Skrajšana proga ni zmotila moje zbranosti. Kjerkoli bi že bil štart, bi se na progo podal na polno. Opogumila me je kondicijska trenerka, ko me je spomnila, da so na skrajšani različici ostali tisti odseki proge, na katerih sem bil na treningih najhitrejši. Čutil sem, da imam priložnost za vrhunski rezultat. Izenačil sem uvrstitev kariere, veliko pa mi pomeni tudi to, da sem v dveh dneh trikrat osvojil točke. Pred Kitzbühlom sem namreč bil prav tolikokrat med 30 v vsej karieri,« je bil nad 14. mestom presrečen Kosi. V petkovem superveleslalomu je v traverzi, na prečnem prehodu, dosegel najhitrejši čas; za smuk je imel lepo popotnico. »Nastopil sem samozavestno, na prečni prehod sem se podal tvegano, saj sem vedel, da lahko veliko pridobim, in super je, ker se mi je izšlo,« je še dodal 23-letni Mariborčan.

Pohvalil ga je tudi trener za hitre discipline Pen. »Nastopil je po moško, tako kot je treba. Rezultat je zanj izjemen. S skrajšano progo je bil nekoliko prikrajšan, a je šel na pot odlično in me zelo pozitivno presenetil,« je bil zadovoljen, omenil pa še ponesrečene rezultate izkušenih Šporna in Perka: »Verjetno veliko Slovencev pravi, da takšnih tekmovalcev ne potrebujemo. Drugih nimamo, zato opozarjam, da jim moramo pomagati in jih podpirati, ko jim ne gre, saj se lahko iz nič uvrstijo med deset najboljših,« je opozoril na potrebno strpnost in se ozrl še k novim dresom, ki so gotovo pomagali k dobrim rezultatom na zadnjih dveh tekmovališčih. »Nadaljevati moramo trdo delo. Če bomo stopili skupaj, bodo naši smukači preživeli in za seboj potegnili še druge. V prihodnjih letih nam lahko še veliko dajo,« je Pen poslal sporočilo.

Lep vtis je pustil včeraj tudi Kline, ki se je v tej sezoni vrnil po poškodbi. V četrtem nastopu je še tretjič prismučal do točk. Danes bo v Kitzbühlu na sporedu še slalom (ob 10.15 in 13.30), na katerem bosta nastopila Matic Skube in Miha Kürner.

Mazejevo ustavil kamen, Štuhčeva enajsta

Pred zadnjim smukom pred SP v Vailu/Beaver Creeku se je v St. Moritzu vse vrtelo okrog prve smukačice sezone Lindsey Vonn, najboljše na treningih Tine Weirather in vodilne v svetovnem pokalu Tine Maze. A sobota v švicarskih Alpah ni bila njihova. Tako je zmago slavila domača matadorka Lara Gut, presenečenje pa je bila tretjeuvrščena Madžarka Edit Miklos.

Mazejeva in Vonnova sta bili do polovice proge hitrejši od Gutove in v igri za zmago, vendar sta imeli smolo. Vonnova je v ključnih superveleslalomskih ovinkih preveč potisnila notranjo smučko in šla izven smeri. Izgube dobrih dveh sekund ni mogla več nadoknaditi in je končala na 23. mestu. Mazejeva je bila do izgube ravnotežja, ki ga je zakrivil kamen na smučišču, najhitrejša. Potem ko je uničila večji del robnika leve smučke, ni mogla več na zavojih pritiskati na smuči, predvsem pa se ni počutila varno. Končala je na 18. mestu, kar je eden njenih slabših smukaških dosežkov v zadnjih štirih sezonah.

»Škoda velike priložnosti, kajti razmere za smučanje so bile odlične. Ker nisem čutila dobrega oprijema, zaradi bolezni nisem želela tvegati,« je povedala o nesrečnem smuku Mazejeva, ki je bila v razredu prvokategornic na drsalnem delu proge med najhitrejšimi. Boljša je bila tudi od Vonnove. Weiratherjeva je začela zelo slabo (dosegla je 43. rezultat), nato stopnjevala, a je pristala na devetem mestu.

Najbolje uvrščena Slovenka je bila Ilka Štuhec. Mariborčanka je z 11. mestom dosegla najboljšo uvrstitev v sezoni. »Smučanje je bilo dobro, a še zdaleč ne takšno, kot si ga želim. Potrebovala sem dober rezultat za samozavest in verjamem, da mi bo v nadaljevanju sezone lažje,« je povedala Štuhčeva, za katero je bil to najboljši smuk v zadnjih 25 nastopih.

V današnjem superveleslalomu (ob 11.45) bo imela Mazejeva štartno številko 16, Ilka Štuhec pa 5. Nastopili pa bosta tudi Ana Bucik (49) in Vanja Brodnik (60).