Kline počasi in potrpežljivo proti vrhu

Alpsko smučanje: Mariborčan z drugim mestom v superveleslalomu do zgodovinske uvrstitve.

Objavljeno
28. februar 2016 00.21
M. F.
M. F.
Hinterstoder – Ko sta si Boštjan Kline in Aleksander Aamodt Kilde včeraj v ciljni areni segla v roki, je Norvežan slovenskemu asu dejal, da mu je žal, da ga je prehitel še drugič v tej zimi. »Bil si boljši,« mu je čestital Mariborčan na 2. mestu. Ga je podražil, da ga bo prihodnjič premagal? »Počasi. Gremo postopoma, potrpežljivo,« Kline vselej ostaja prizemljen.

Najboljši slovenski smučar v tej sezoni Boštjan Kline je po premiernih stopničkah v karieri na smuku v Garmischu včeraj ponovil enak rezultat še na superveleslalomu v Hinterstoderju. Tako v Nemčiji kot v Avstriji je bil od 24-letnika hitrejši le Norvežan Kilde. Se morda začenja nov dvoboj Kline-Kilde? »Ne, ne. Na tekmi je 50 tekmovalcev, ki so sposobni visokih uvrstitev. Zgodilo se je, da je dvakrat smučal bolje od mene prav on. Izkoristil je moje napake,« je odgovoril Kline, ki je na izrazito ledeni progi in ob zahtevni postavitvi smučal odločno in bojevito od štarta do cilja. »Na štartu sem čutil borbenost in samozavest, čeprav sem bil v naglici. Ponavadi, preden se podam na progo, vse postorim v miru. Tokrat pa je bilo toplo, potil sem se in se moral preoblačiti, zato mi je zmanjkovalo časa. Kljub temu se mi je uspelo pravočasno umiriti in pripraviti na štart,« je podoživel dogajanje, preden je ponovil uspeh kariere. Priklical je občutke s treningov (nazadnje je z ekipo za hitre discipline vadil v Obdachu) in si zadal, da bo smučal, kakor zna, iz sebe potegnil čim več.

Nastop je ocenil kot zelo dober. »Vendar imam še rezerv. Tudi Kilde jih ima. Ampak grem v pravi smeri, to je najbolj pomembno.« Med primerjavo občutkov ob prvih stopničkah v svetovnem pokalu v Garmischu in včeraj je dejal, da je imel na progi v Nemčiji boljši občutek na smučeh. »Ko sem tokrat prismučal v ciljno areno, se nisem upal veseliti ali razmišljati o stopničkah. Uspel mi je dober nastop, nisem pa bil prepričan, da bo zadostoval za zmagovalni oder,« je povedal. Na mestu vodilnega je čakal precej bolj umirjeno kot v Garmischu, kjer so ga prevevala močna čustva. Počakal je, da v cilj prismuča zadnji tekmovalec, saj je proga dovoljevala vrhunske uvrstitve tudi tistim z visokimi štartnimi številkami.

Kline je dosegel najboljšo superveleslalomsko uvrstitev v zgodovini slovenskega moškega smučanja. Njegova predhodnika na stopničkah sta bila Jure Franko in Aleš Gorza, oba na najnižji. Koliko slovenskemu smučarskemu junaku pomeni ta dosežek? »Vesel sem in ponosen nanj. Ampak še je prostora do višjega mesta. Treba je stopati z malimi koraki,« je razmišljal sogovornik in se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so mu pomagali na njegovi poti: »Ne le ob uspehu, ampak v življenju nasploh. Tisti, ki so prispevali pomemben delček v ta mozaik, vedo, kateri so,« je sporočil iz Avstrije. Njegov uspeh je dopolnil še Klemen Kosi z 10. mestom. To je njegova druga najboljša uvrstitev v karieri in najboljša v superveleslalomu. Ključna je predvsem zato, ker se v hitrih disciplinah že vso zimo išče. »Do zdaj ta sezona ni bila njegova. Smučarsko ni nastopil tako dobro, kot sem si želel, a s pristopom in tekmovalnostjo je to nadoknadil,« je dejal trener za hitre discipline Peter Pen, ki ne skriva, kako zelo ponosen je na svoje fante.