Kline premagal strah, zdaj pripravljen na vse

Smukači v naporen tekmovalni ritem spet brez fizioterapevta. Danes kombinacija v Wengnu.

Objavljeno
14. januar 2016 23.02
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Wengen, Kitzbühel, Garmisch, Južna Koreja in Chamonix so prizorišča, na katerih se bo v dobrih treh tednih v svetovnem pokalu dokazovala slovenska moška ekipa za hitre discipline. »Najbolj mi je pri srcu Wengen. Zaradi kulise, ambienta in proge, ki ima vse elemente; od skokov do velikih hitrosti, tunela in ozke ceste,« je razmišljal v tej zimi najboljši v ekipi Boštjan Kline.

Ritem, ki se začenja z današnjo preizkušnjo v alpski kombinaciji v Wengnu (10.30), bo naporen, a trener ekipe za hitre discipline Peter Pen pravi, da fantje vedo, kaj jih čaka. »Po eni strani nam zgoščen tekmovalni urnik ustreza, saj konkurenca v tem času ne bo mogla boljše trenirati od nas, hkrati pa smo hendikepirani, saj pri regeneraciji zelo zaostajamo za tekmeci,« je opozoril vodja ekipe, ki zaradi nizkega proračuna deluje brez fizioterapevta. Po najboljših močeh je poskrbel za logistično in tehnično podporo, zdaj štafetno palico predaja tekmovalcem, da pokažejo svoje znanje. Za sabo imajo kakovosten trening v Kranjski Gori.

»Rad bi nadaljeval tam, kjer sem ostal, obdržal psihično pripravo in nadgradil svoje smučanje,« je cilje razgrnil Kline, ki je leto 2015 končal z 22. mestom na smuku v Santa Caterini. Na brutalno zahtevnem terenu, ki je naganjal strah v kosti tudi najizkušenejšim, se je izkazal s tretjim oziroma četrtim časom v zgornjem delu proge, pri predzadnji meritvi pa je držal 16. mesto. »Zdaj sem pripravljen na vse. Največji izziv je bil premagati samega sebe. Na štartu me je bilo zelo strah in ponosen sem na psihološko pripravo. Strahu nisem odmislil, to sem vzel v zakup in odsmučal kot znam,« je poudaril.

Za prvo tretjino sezone si je na lestvici od ena do pet pripisal oceno tri. »Dobil sem potrditev, da delam v pravi smeri. To sem sicer čutil že v prejšnji zimi, ampak med pripravljalnim obdobjem se vedno malce sprašuješ, kje si. Da sem kondicijsko dobro pripravljen, je potrdil tudi Andrea Massi. V Santa Caterini me je na dolgi in zahtevni progi zmanjkalo v finišu; morda smučam preveč na moč v zgornjem delu ali pa v situacijah, v katerih se veliko dogaja, preveč zadržujem dih in se zato zakrčim,« je razkril Mariborčan, ki je telo in glavo pripravil na nabit tekmovalni urnik. »Vedeti moraš, da te čaka mesec tekem, ne le teden. Zato je treba delati premišljeno in preudarno, vedeti, kdaj količino dodajati, kdaj pa jo zmanjšati in počivati. Treba se je znati tudi miselno vklopiti in izklopiti,« je dejal 24-letnik, ki najraje analizira smučanje norveških asov Aksla Lunda Svindala in Kjetila Jansruda.

Da je Kline na dobri poti, se strinja tudi trener Pen. Žal mu je zamujene priložnosti v Val Gardeni, s katero bi si v nadaljevanju sezone izboril štart med 30. »Kadar se nam ne izide, fantom pravim, da si očitno tega še nismo zaslužili. Morali bodo še več delati, biti potrpežljivi in odločno izkoristiti priložnost, ko se pojavi,« je povedal Pen.