Kljub porazni ničli verjamejo vase

Prvo ime kanadskih tekem je bil Norvežan Kjetil Jansrud, Slovenci brez točk.

Objavljeno
01. december 2014 10.42
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Lake Louise – Vodstvo slovenske moške smučarske reprezentance je najvišje cilje pred sezono pripisalo ekipi za hitre discipline. A fantje so tekmovalno zimo začeli z dvojno ničlo. Razloga za preplah ni, so prepričani, saj na severnoameriški turneji nikoli niso blesteli. Verjamejo, da rezultati v Kanadi niso pravi odraz njihove pripravljenosti.

Po odpovedi dveh smukaških treningov v Lake Louise in novi snežni odeji sta smučarje na dan tekme v kraljevski disciplini pozdravila sonce in hud mraz. Zamaskirani in polepljeni po obrazu, da bi se zaščitili pred ozeblinami, so se bojevali s 24 stopinjami Celzija pod ničlo. Porazen iztržek je pripadel slovenski četverici (Andrej Šporn, Rok Perko, Martin Čater, Klemen Kosi), najboljša uvrstitev je bilo Špornovo 55. mesto. Z zaostankom 2,83 sekunde je prehitel vsega osem tekmecev.

»Snežna podlaga je bila drugačna kot v prejšnjih dneh. Zaradi sibirskega mraza je bil sneg izredno agresiven. Nabiral sem zaostanek konstantno po vsej progi, odgovor na vprašanje, zakaj katastrofalen rezultat, pa bomo iskali na temeljitih analizah. V nadaljevanju sezone se kaj takega ne sme več ponoviti,« je črto pod nastopom potegnil najizkušenejši v ekipi Šporn. Kljub poraznemu štartu verjame vase: »Smučam dobro in ta rezultat nikakor ni pokazatelj moje pripravljenosti,« je poudaril.

Odgovornost za katastrofalne poraze četverice je nase prevzel glavni trener ekipe za hitre discipline Peter Pen: »V ravninskih delih proge in pri hitrostih smo bili daleč za tekmeci. V strokovnem štabu smo naredili veliko napako. Vem, da so fantje bistveno boljši in to bodo tudi pokazali,« je prepričan Pen. Tudi na uvodnem superveleslalomu poolimpijske zime je reprezentanca ostala praznih rok. Kosi je z več kot tremi sekundami zaostanka zasedel 52. mesto, prehitel je osem tekmecev, Perko je bil boljši le od dveh.

Prvo ime tekem v Lake Louise je bil z zmagama v obeh hitrih disciplinah Norvežan Kjetil Jansrud. »Prvič v karieri sem oblekel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Všeč mi je ta občutek,« je bil zmagovalec petih tekem za svetovni pokal počaščen, potem ko je bil najhitrejši v smuku.

Dolga leta trenira s svojim dobrim prijateljem Akslom Lundom Svindalom, dobitnikom dveh velikih in devetih malih kristalnih globusov, ki je bil za njegovo vsestransko napredovanje odlično merilo. V svetovnem pokalu se je med najboljše najprej prebijal v veleslalomu (prve stopničke je osvojil v Adelbodnu leta 2009), osnovno smučarsko disciplino pa je postopoma nadgrajeval z znanjem v hitrih. Povzpel se je na smučarski olimp, v minuli sezoni je 29-letnik namreč navdušil s superveleslalomskim zlatom in smukaškim bronom v Sočiju.

»Teren v Lake Louise ni prav zahteven, vendar pa je bilo težko smučati z visoko hitrostjo. Imel sem občutek, kot bi drsel po parketu. Podlaga je bila gladka, kar je pomenilo, da bo težko izstopati, saj so bile razmere za vse enake. Vesel sem, da se mi je izšlo,« je po smukaški zmagi povedal Jansrud. Ob odsotnosti šampiona Svindala, ki si je pri igranju nogometa v Söldnu strgal ahilovo tetivo, se je odlično izkazal in Norvežanom pokazal, da se za uspehe »vikingov« v tej sezoni kljub bolniški prvega aduta ni treba bati.