Kljub šampionski vrnitvi Svindal končal sezono

Norveški smučarski as Aksel Lund Svindal drugič v roku enega leta operiran. Spet na bergle.

Objavljeno
17. januar 2017 18.56
Mojca Finc
Mojca Finc
Oslo – Leto je naokrog, odkar je norveški smučarski orjak Aksel Lund Svindal na smuku v Kitzbühlu grdo padel, si strgal križno vez in hudo poškodoval koleno. Čeprav je bila pod vprašajem celo njegova kariera, se je pobral in v novo zimo vrnil v šampionskem slogu: na štirih tekmah se je trikrat uvrstil na stopničke. A ves čas je imel v glavi pomisleke. Včeraj je navijačem sporočil, da je po drugi operaciji končal sezono.

Zdravniki so bili v rehabilitacijskem obdobju po Svindalovi poškodbi na Petelinjem grebenu zelo previdni, zmagovalcu 32 tekem v svetovnem pokalu niso dajali nobenih zagotovil, da bo lahko nemoteno nadaljeval športno pot, saj se je poškodba kolena izkazala za bolj zapleteno, kot se je sprva zdela. A lastnik dveh velikih kristalnih globusov in 11 kolajn z velikih tekmovanj se ni vdal. Takšne težke preizkušnje je že uspešno prestal v preteklosti. Prvič pred desetletjem, ko si je ob grdem padcu v Beaver Creeku zlomil nos, ličnico in nekaj zob, utrpel odrgnine po obrazu in 15-centimetrsko ureznino na zadnjični mišici, drugič pa pred dvema sezonama, ko si je tik pred premiero v Söldnu strgal ahilovo tetivo. Obakrat se je v konkurenco vrnil v vsej svoji veličini.

»Na eni strani je zdravje, na drugi želja po zmagi. Trenutno mi gre dobro, res pa je, da se mi po glavi podi veliko pomislekov,« je dejal ob zadnji vrnitvi v beli cirkus. Čeprav so mu nekateri možje v belih haljah odsvetovali nadaljevanje kariere, je bila ljubezen do smučanja in dokazovanja v svetovni konkurenci močnejša. Vendar pa od prvega trenutka, ko se je vrnil na smuči, ni vedel, kako se bo koleno odzivalo dolgoročno in ali bo zdržalo vse sezono. Na vsaki tekmi je smučal z bolečinami, okrepile so se po decembrskih preizkušnjah v Val Gardeni, tedaj se je v njegove misli naselil nenavaden občutek.

»Nekaj se preprosto ni zdelo v redu. Naredili smo magnetno resonanco in druge preiskave, vendar nismo mogli 100-odstotno določiti, ali je kaj narobe. Po treningih v Wengnu sem se odločil, da moramo razvozljati, kaj se dogaja. Z zdravstveno ekipo smo se odločili za novo operacijo,« je Svindal zapisal na družbenih omrežjih in poudaril, da je bila poteza pravilna, saj se je izkazalo, da meniskus ni več pritrjen na kost. »To v smuku nikakor ni dobro. Nepritrjen meniskus ni funkcionalen, kar pomeni, da je vsak pristanek po skoku za koleno zelo boleč,« je v zapisu razpredal 34-letni Skandinavec ob fotografiji, na kateri leži v bolniški postelji.

Operacijo je opravil ekipni zdravnik Marc Strauss, umaknil je koščke hrustanca in pritrdil meniskus na svoje mesto. Poseg je bil nujen. »Dobra plat tega je, da imam dobre možnosti za izboljšanje stanja v prihodnji zimi, slaba pa, da se vračam na bergle in v tej ne bom več smučal,« je razkril svoj status. »A če je lahko prihodnje leto boljše, je skozi vse to več kot vredno,« se najboljšega scenarija nadeja večni optimist. Ta konec tedna bo tekmece spremljal od daleč, ko se bodo merili na Streifu. Tam, kjer so se lani začele njegove težave.