Kmalu snidenje Kosa in Faka

Biatlon: Slovenska reprezentanca naslednji teden na Tirolsko.

Objavljeno
29. junij 2017 01.01
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Za junake zimskih športnih aren je počitnic večinoma konec. Tudi med slovenskimi biatlonci je tako in še v tem tednu brez skupnih priprav so pred njimi obveznosti, zlasti nujna testiranja na Fakulteti za šport. Kmalu bodo spet na Pokljuki, med njimi tudi Jakov Fak, ki bo tam vadil po programu Uroša Velepca, sicer trenerja ukrajinskih biatlonk.

V biatlonskih krogih in tudi med privrženci so se strasti umirile. Nekaj časa je vrelo, vrnitev vodilnega slovenskega biatlonca k svojemu nekdanjemu trenerju je ponujala številne vprašaje. Obenem se je moral tudi Tomaš Kos, glavni trener slovenske izbrane vrste, soočiti s slovesom od dvakratnega svetovnega prvaka. Podobno kot pred osmimi leti, ko je podobno »izgubill« Tejo Gregorin, takrat je povrhu prav v tisti sezoni pod njegovim vodstvom osvojila prvo kolajno za slovenski biatlon na svetovnih prvenstvih.

Seveda trener, ko v že tako ozkem naboru konkurenčnih posameznikov ostane brez najboljšega tekmovalca, ne more biti navdušen, a češki strokovnjak, z enoletno odsotnostjo, zdaj že poldrugo desetletje na Slovenskem, zdaj ne razmišlja več o zadnjem zasuku. Res pa je, da s Fakom še zdaleč nimata več takšnega stika kot nekoč, prvič se bosta po dolgem času predvidoma srečala čez deset dni na Pokljuki. Omenjeni biatlonec je namreč v teh dneh z žensko ukrajinsko vrsto in s svojim starim-novim trenerjem Velepcem v Estoniji, pred člani slovenske reprezentance pod vodstvom Kosa pa je najprej naslednji teden v tradicionalni tekaško-biatlonski bazi za trening Obertilliach na Tirolskem, nakar se bodo v ponedeljek, 10. julija, zbrali na Pokljuki.

Od gorenjske planote so se sicer za kratek čas poslovili pred dnevi, tradicionalna »sladica« s kolesarskim vzponom iz Bohinjskega kota na Soriško planino jim je seveda pobrala precej energije. »Zadnje testiranje kaže podobno stanje kot v preteklosti, nekateri so na višji ravni,« je ocenil Kos in še posebej omenil Gregorinovo, potem ko je kot ena najstarejših v biatlonski karavani – prav danes praznuje 37. rojstni dan – ob koncu zadnje sezone ujela zelo visoko raven telesne pripravljenosti. V smučini je bila hitra tudi že prej, a potem ko je odpravila težave na strelišču, se je – tako kot pogosto v preteklosti – spet enakovredno kosala z najboljšimi na svetu. »Program telesne priprave je bil ustrezen, ni razloga, da bi pri Teji karkoli spreminjali,« ni ugank za glavnega trenerja pred sezono, v kateri bo naša vodilna biatlonka branila bron na olimpijskih igrah. Še en odmeven nastop bi ji še bolj olepšal že tako uspešno športno pot.

A glede pristopa in sposobnosti junakinje iz Sočija 2014, ki jo je nekoč Uroš Velepec označil za najbolj resno profesionalko med vsemi v slovenskih biatlonskih tekmovalnih vrstah, ni težav. Pred Kosom ter drugimi pri slovenski stroki pa je zahtevna naloga iskanja ustreznih naslednic.