Ko dobi vse odgovore, začne Kranjec dobro smučati

Moški veleslalom: Žan Kranjec z odličnim drugim nastopom do trinajstega mesta, jutri v boj za deseterico.

Objavljeno
27. februar 2016 01.16
Špela Robnik
Špela Robnik
Hinterstoder – Nič novega, znova je dva obraza Žana Kranjca na prvi veleslalomski tekmi za svetovni pokal v Hinterstoderju videl glavni trener Klemen Bergant. Na prvo progo se je spet podal s preveč vprašanji v glavi. A ko je dobil odgovore in še eno priložnost, se je s petim časom druge proge zavihtel do drugega najboljšega rezultata v karieri.

»Zadovoljen sem z njegovo drugo predstavo. Žan je zelo dober smučar, a se tega sam ne zaveda povsem. Dobro deluje v okolju, ki ga pozna, trudimo se, da bi šel prek tega in svoje najboljše smučanje pokazal vselej. Da bi lahko napadal, da bi bil sproščen in smučal tako, kot zna. Na prvi progi ni smučal dobro prav zato, ker ima sam pri sebi veliko vprašanj: kako je proga postavljena, ali bo oprema delovala, ali je dovolj dobro pripravljen. S takšnimi stvarmi se ukvarja. Ko je dobil potrditev, da vse štima, pa je v finalu smučal tako, kot je treba,« je Kranjčevo tekmo povzel Bergant in še dodal, da tudi njegov drugi nastop še ni bil popoln. A bolj pomembno je, da si je le z eno dobro predstavo zagotovil tako lep rezultat; z 28. mesta se je dvignil na 13.

»Seveda, z rezultatom sem zadovoljen, s smučanjem pa bolj polovično. Popraviti moram to napako, ki se mi dogaja že nekaj časa. Potrebujem več tveganja. Če najdem pravo mero, tudi tehnično bolje smučam,« pa je povedal 23-letnik iz Vodic. Dejal je, da se je sicer že na prvi progi dobro počutil, a bil je preveč negotov, ni vedel, koliko si lahko privošči na zelo ledeni podlagi. »Načeloma se to marsikomu dogaja, a to je treba odmisliti in se vreči navzdol. Vedel sem, da sem pokazal premalo, in zato upal, da bom dobil še eno priložnost.« Izkoristil jo je in znova dokazal svoj potencial za še višje uvrstitve.

Glede na to, da se je zdaj otresel vseh neznank in dvomov, je še ena tekma na tej progi zanj kot naročena. »Gotovo mi bo lažje, saj sem podlago dobro spoznal in videl, da mi ustreza. Razmere bodo morda drugačne, napovedano je toplo vreme, a podlaga je dobro utrjena in ne dvomim, da bo vsaj ob prvem nastopu še dobro zdržala,« se je nadejal Kranjec, prav tako tudi njegov trener: »Dobil je potrditev, da je sposoben doseči več kot le 28. mesto po prvem delu. Če mu bosta uspeli dve taki predstavi, je lahko to že visoka uvrstitev med deseterico. Upam, da se bo že prve proge lotil tako, kot se je tokrat druge.«

Tudi zmagovalec Francoz Alexis Pinturault je bil včeraj bolj zadovoljen s prvo predstavo, v finalu je namreč naredil veliko napako in grdo udaril ob vratca. V bolečinah in z odpeto čelado mu je vseeno uspelo nadaljevati. Še več, smučal je za razred bolje od ostalih in le še potrdil, da je bržkone najbolj vroč smučar zaključnega dela sezone. Po slabem začetku zime je kot prerojen, toda v veleslalomskem seštevku bo vseeno težko ujel včeraj drugouvrščenega Avstrijca Marcela Hirscherja. Njegova prednost znaša 150 točk, do konca pa so še štirje veleslalomi.

Danes je na sporedu superveleslalom. Boštjanu Klinetu, Klemnu Kosiju, ki je včeraj z velikim zaostankom ostal daleč od finala, in Martinu Čatru se bo na štartu pridružil še Tilen Debelak. Drugega veleslalomista za jutrišnjo tekmo bo danes določil trener za hitre discipline Peter Pen.