Korak naprej, a nič čudežnega ali evforičnega

Wengenska kombinacija: Klemen Kosi s sedmim mestom do rezultata kariere. Noč pred tekmo je iskal limone.

Objavljeno
16. januar 2016 00.41
M. F.
M. F.
Wengen – »Pogosto ubere svoje linije, zaključke, analize in to ga tepe. V prejšnji zimi je naredil preskok z ničle, v tej še ni izkoristil priložnosti. Prihajajo njegove tekme, računam nanj,« je o Klemnu Kosiju pred odhodom v Wengen razmišljal trener Peter Pen. Njegove napovedi so se uresničile. Kosi je na kombinaciji v Švici vknjižil rezultat kariere.

Kosi je do tekem v Wengnu precej taval – do točk je prismučal na smukih v Beaver Creeku (19.) in Santa Caterini (29.) –, včeraj je na wengenski kombinaciji postregel s premierno uvrstitvijo med deseterico. Pred tem Mariborčan, ki je svoje prve točke v karieri v hitrih disciplinah osvojil v prejšnji sezoni, ni bil višje od 14. mesta.

Tudi včeraj se je odločil, da bo na prestižni smukaški progi šel malce po svoje. »Večino napotkov sem upošteval, sem si pa zapičil v glavo, da moram biti hiter. V zgornjem delu sem razmišljal preveč, saj sem delal napake, v spodnjem me je zanimalo, kako povečati hitrost, neslo me je naravnost in izšlo se je. Uvrstitev med 30 sem rešil prav spodaj,« je razmišljal 24-letnik, ki si je v smuku prismučal 23. čas.

Boj s slalomskimi količki je opravil z odliko – bil je najhitrejši med vsemi. Po besedah trenerja Pena sta mu podlaga in postavitev zelo ustrezali. »V cilju nisem mogel verjeti, da sem prehitel Alexisa Pinturaulta in Natka Zrnčića-Dima,« je razkril, a v isti sapi dodal, da si je večer pred tekmo želel dober izplen. »Ko bi že moral spati, sem skakal naokoli in iskal limone, da bi si naredil limonado. Srečal sem serviserja Ivice Kostelića. Spraševal me je, kako da še ne spim, saj od mene naslednji dan pričakuje stopničke. Mislil sem si: nisem edini, ki verjame, da sem sposoben vrhunskega rezultata,« je pripovedoval.

Čeprav je pogosto slišati, da je vrednost kombinacije vse manjša, Kosi opozarja, da je na zahtevno disciplino treba gledati spoštljivo. »Od tekmovalca zahteva najširše znanje, zajema največ raznolikosti. Zelo cenim vse, ki so uspeli v tej disciplini. Od otroštva se želim razviti v vsestranskega smučarja. Resda je konkurenca morda manjša, vendar se zanjo delijo enake kolajne kot na drugih tekmah. Vsekakor pa ne smem vse polagati samo nanjo, treba je delati na vseh,« je poudaril. Na današnji smuk, ki velja za najdaljšega na svetu, se bo odpravil s pristopom, ki ga je udejanil v kombinacijskem slalomu. »Verjetno bo težje izvedljiv, ker so me na slalomski štart pripeljali s helikopterjem,« je povedal.

Trener Pen je opozoril, da je Kosijev rezultat »en korak naprej, vendar nič čudežnega ali evforičnega«. Med dobitnike točk je na kombinaciji – zmagal je Norvežan Kjetil Jansrud pred rojakom Akslom Lundom Svindalom in Francozom Adrienom Theauxom – prismučal še Martin Čater (20.). Najmlajši v ekipi 20-letni Štefan Hadalin se je izkazal s tretjim časom slaloma, Boštjan Kline je odstopil po 19. mestu v smuku, Andrej Šporn pa je s 14. smukaškim časom opravil dober trening pred današnjo preizkušnjo v kraljevski disciplini.

Jutri bo še slalom. »Razpredali smo, ali naj tekmuje tudi Kosi, a rad sledim zastavljeni zgodbi. Čaka nas naporen ritem in rad bi, da z dvignjeno glavo pride v Kitzbühel. Nočem prehitro v širino, usmerimo se raje tja, kjer imamo možnosti. Na slalom bo prišlo 60 spočitih slalomistov. Kakšna osvojena točka mu ne bi pomenila nič,« je še dejal Pen.