Kosi brez zadržkov, Kline slovenski adut

Slovenci bi bili v kraljevski disciplini zelo zadovoljni s petnajsterico.

Objavljeno
07. februar 2015 02.00
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec

Beaver Creek – »Ne sprašujte me o cilju v smukaški tekmi. Ne glede na slabše izhodišče kot v superveleslalomu imam svojo željo,« Klemen Kosi po 10. mestu v superveleslalomu ni želel napovedati razpleta kraljevske discipline, na kateri bodo danes nastopili trije Slovenci – ob njem še Boštjan Kline in Martin Čater.

Kosijev argument za zadržanost je dejstvo, da je v smuku v tej sezoni v sedmih nastopih le enkrat osvojil točke svetovnega pokala, medtem ko jih je v svoji najmočnejši disciplini superveleslalomu trikrat v petih preizkušnjah. »Tudi v superveleslalomu nisem vedel, koliko lahko pričakujem, sem pa bil odločen, da bom smučal brez miselnih zadržkov. Tako bo tudi v smuku,« je pred današnjim vrhuncem SP razmišljal 23-letni Mariborčan, ki ga iz njegovega doslednega zadržanega razmišljanja (bolje je biti skromen ter biti nato presenečen in se veseliti) v smuku ni vrglo niti 14. mesto v kraljevski preizkušnji v Kitzbühlu.

Slovenski fantje seveda ne sodijo med kandidate za najvišja mesta. Tudi za deseterico ne. Po rezultatih v svetovnem pokalu bo velik uspeh uvrstitev v petnajsterico. Prvo ime bo Boštjan Kline, a le, če bo smučal tako kot na zadnjih tekmah, ko je v treh nastopih trikrat osvojil točke. Triindvajsetletni Mariborčan je bil po besedah trenerja Petra Pena na treningih pred Kosijem, zanimivo pa je, da je bil na skupni vadbi s Kanadčani tudi petkrat hitrejši od srebrnega superveleslalomista Dustina Cooka. »Dustin je na domačem snegu, ki ga izjemno obvlada, pokazal ameriško miselnost in mirnost, o kateri zelo radi razpredamo, ko osvajajo kolajne. Naši fantje so nedvomno bolj obremenjeni, najpomembneje pa je, da Kline zdaj ve, da je hiter. Upam, da ne bo imel zadržkov,« o nastopu letos našega prvega smukača razmišlja trener. Kaj pa so ti zadržki? Kline pravi, da jih v bistvu nima, upa pa, da odstop v superveleslalomu in z njim povezan strah ne bosta prišla za njim.

V boju za kolajne pa bo vse v znamenju Avstrijcev in Norvežanov. Avstrijska reprezentanca je z dvema zlatima kolajnama (Anne Fenninger in Hannesa Reichelta) sijajno začela SP v Beaver Creeku. Tako kot leta 2003 v St. Moritzu, ko sta zmagala Stefan Eberharter in Michaela Dorfmeister. Bolj kot vse kolajne skupaj pa pri severnih sosedih šteje smukaško zlato. Gre pač za kraljevsko disciplino, v kateri so na svetovnih prvenstvih slavili 16 zmag in imeli nekaj izjemnih asov – od Tonija Sailerja in Karla Schranza do Franza Klammerja in Eberharterja. V zadnjih dvanajstih letih – od zmage Michaela Walchhoferja v St. Moritzu – pa so morali gledati tekmecem v hrbet – dvakrat Norvežanu Akslu Lundu Svindalu, Kanadčanoma Johnu Kuceri in Eriku Guayu ter Američanu Bodeju Millerju. Avstrijska aduta sta olimpijski prvak v smuku Matthias Mayer in svetovni v superveleslalomu Hannes Reichelt. Slednji, sicer deset let starejši, pravi, da želita prvič v karieri stopiti skupaj na zmagovalni oder. Prvič sta tudi skupaj analizirala progo Ptic roparic, na kateri ima Reichelt že štiri zmage – vse v superveleslalomih. Na lanski generalki je bil drugi.

Avstrijska računica pa se lahko izkaže za tisto »brez krčmarja«. Enako močan dvojec imajo namreč Norvežani. Prvemu smukaču sezone Kjetilu Jansrudu se je priključil rekonvalescent Aksel Lund Svindal. V superveleslalomu je bil dvakratni prvak povsem blizu kolajne. Zgrešil jo je za 15 stotink. Branilec lovorike verjame, da je sposoben osvojiti odličje, v krog favoritov pa šteje sedmerico – ob junakih superveleslaloma tudi Italijana Dominika Parisa, ki je drugi smukač sezone.