Koširja je zadovoljstvo po kolajni hitro minilo

Deskanje na snegu: Žan Košir odkljukal dvajseta leta in vstopil v novo obdobje. Odslej z dvema novima pomočnikoma.

Objavljeno
21. oktober 2014 11.19
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Medvode – Z olimpijskima kolajnama in dopolnjenimi 30 leti je slovenski deskar Žan Košir zaključil bogato poglavje v svoji karieri. Zdaj že zre proti naslednjemu, začelo se bo kmalu, a je trenutno zanj napisan le osnutek. Prihaja sezona, ko bo moral plačati kakšen davek. Za nazaj in tudi naprej.

Košir je bil kljub uspehom v olimpijski zimi dolgo v negotovosti zaradi finančnega stanja na zvezi in šele te dni izvedel, koliko bo imel na voljo. Zdaj kaže, da si bo vendarle lahko privoščil pomočnika ali dva, je pa že jasno, da bržkone to ne bo več Gašper Oblak, ki se je z njim v Sočiju veselil kolajn. Kot pravi Tržičan, bo morda z njim morda še sodeloval na tekmah, sicer pa mu bo pomagal nekdanji skakalec Nejc Košnjek, v dogovorih je tudi še za serviserja. »Najlažje je sodelovati z nekom, ki me pozna. Moral bom plačati nekaj davka. Določene stvari se bodo zamenjale, tudi ljudje. Zdaj se bolj ukvarjam z desko, veliko časa posvečam izboljšavam. Lahko, da se bodo izkazale za pozitivne, lahko da ne. Toda vse za nek skupni cilj novega olimpijskega obdobja,« je pred novo sezono napovedal Košir, ki je odkljukal svoja dvajseta leta, zdaj ga zanima, kaj vse še lahko doseže do/na naslednjih OI.

S šampionskim statusom bo imel še naprej proste roke, medtem ko bodo ostali tekmovalci v novi zimi bolj zavezani reprezentanci. A se jim je Tržičan vseeno pridružil na zadnjih treningih na Mölltalu. »Če se bo dalo, bom več sodeloval, tako tudi sebi olajšam delo, so si pa tudi ostali zaželeli, da bi bili več v stiku. Ponujajo mi nekaj tekmovalnosti, jaz pa njim kakšen dodaten nasvet,« je razmišljal deskar, ki je kajpak zelo zaželen tudi med tujimi ekipami. Na naslednjih pripravah v Pitztalu si želijo ob njem trenirati Nemci, saj jih zanima, kako hitri so.

Tako počasi že drsi v ustaljene tirnice pred sezono, vseeno pa je bilo zanj pripravljalno obdobje drugačno kot v preteklih letih. Lani je bilo vse podrejeno le Sočiju. Vse, kar si je zadal v želji po olimpijski kolajni, je enostavno moral dati skozi, ničesar ni izpustil. »Tudi če sem se slabo počutil, nisem popuščal. Letos pa sem, priznam. Takšna sezona, kot je bila prejšnja, pusti posledice. Zdaj sem si vsako nalogo nekoliko olajšal, ampak daleč od tega, da bi delal manj,« je razmišljal in se uzrl tudi k motivom, ki lani nikakor niso bili vprašljivi.

Pa letos? »Želel sem dokazati sebi in vsem drugim, da zmorem. To je bila moja glavna motivacija. Zdaj pa tega ne čutim več, zato ne vem natančno, kako bo. A mislim, da ko bomo začeli meriti čase na progi in bom enkrat zaostajal, se bo želja po dokazovanju hitro vrnila. Če nisi dovolj tekmovalen, tako ali tako nimaš kaj iskati v tem športu,« je povedal 30-letnik.

V novi sezoni bo zanj ob SP najbolj mamljiv skupni seštevek. Dvakrat je že bil povsem blizu, a zmago zapravil s slabo zadnjo potezo. »Ne bom več vsega tvegal. To, da sem lani odstopil na zadnji tekmi, ki je štela za skupni seštevek, me je prisililo, da sem bil na OI bolj previden. Toda po drugi strani, ker v Sočiju nisem tvegal vsega, nisem osvojil zlata,« je ocenil dobitnik srebrne in bronaste kolajne. Toda zdaj, ko ima odličji doma, na te dosežke ne gleda več enako. Zdaj ve, kako jih osvojiti. »Toda žal mi tudi ne pomenita več toliko. Ko si nekaj želim, mi to veliko pomeni, ko pa to dobim ... Zelo hitro mine tisto zadovoljstvo. Seveda pa sta prinesli veliko dobrega, tako meni kot slovenskemu deskanju.«