Kostelićeva ljubezen do smučanja večja kot med Romeom in Julijo

V Kranjski Gori je svojo zadnjo tekmo v sezoni, verjetno pa tudi v karieri, odsmučal hrvaški šampion Ivica Kostelić.

Objavljeno
08. marec 2016 11.46
Š. Ro.
Š. Ro.

Kranjska Gora - Čustveno se je najboljši hrvaški alpski smučar Ivica Kostelić po nedeljski slalomski preizkušnji za Pokal Vitranc poslavljal od Kranjske Gore, navijačev, tudi od tekmecev. Na Vitrancu je pred tremi leti dosegel svojo zadnjo od 26 zmag v svetovnem pokalu, a odtlej ni več našel poti na vrh, ki ga je z velikim kristalnim globusom in sijajno serijo slalomskih zmag dosegel v sezoni 2010/11.

Kostelića že vso kariero preganjajo težke poškodbe, kar 14 operacij kolena je že prestal, pri 36 letih pa je po slabi sezoni, v kateri je le dvakrat osvojil točke svetovnega pokala, prišel do konca svoje tekmovalne poti. Uradno še ni rekel, da se poslavlja, saj pravi, da mu je to pretežko. Poleg tega se ne želi posloviti z velikim pompom, ne skriva pa, da bo s koncem te sezone počasi izpregel.

»Ponosen sem na svojo pot. Moja družina je dosegla veliko več, kot smo si upali sanjati. Ko gledam nazaj, se mi zdijo nekatere stvari prav neverjetne. Bili so dogodki kot iz najlepših pravljic,« je med tekmami v Kranjski Gori povedal v pogovoru za HRT, ob tem pa se spomnil tudi težkih trenutkov: »Najtežje je, ko se poškoduješ. Šele tedaj spoznaš, da slabi rezultati niso najhujša stvar, ki te lahko doleti. Za seboj imam serijo težkih poškodb, med 18. in 21. letom sem bil več v bolnišnici kot na snegu.«

Ko je razmišljal o življenu brez smučanja, se je sicer veselil tudi drugih hobijev, več časa za družino in čas na morju. »A vseeno se je težko posloviti od smučanja,« pravi po 18. sezoni vsvetovnem pokalu, štirih olimpijskih kolajnah, kompletu odličij s svetovnih prvenstev, patih malih kristalnih globusih in enem velikem.

»Smučanje je moj način življenja, edini način, ki ga poznam od svoje sedmega leta, zato mi je tako težko reči, da je konec. To je tako, kot bi rekel zbogom samemu sebi. A vsaka zgodba ima svoj konec. Vedno bom ostal zelo navezan na smučanje. Težko mi ej govoriti o tem, kaj mi pomeni smučanje. Morda zveni sebično, toda mislim, da je to največja ljubezen, ki je kdaj obstajala. No, saj sta bila Romeno in Julija, a jaz res ljubim smučanje,« je povedal za hrvaško televizijo.

Je pa Kostelić tudi razkril svoj naslednji izziv. Podaja se na Islandijo, pomeril se bo na preizkušnji Transiceland 2016, kjer bo od 31. marca tekel na smučeh in skušal v 30 dneh premagati 730 km.