Kot bi se z avtomobilom peljal po makadamu

Le štirje Slovenci uspešni v kvalifikacijah uvodne tekme svetovnega pokala v Visli. Najboljši od naših debitant Timi Zajc.

Objavljeno
17. november 2017 22.52
Saša Verčič
Saša Verčič
Visla – Precej težka zima se obeta slovenskemu skakanju, če bi sklepali zgolj po prvem nastopu v novi sezoni. V kvalifikacijah uvodne tekme 2017/2018 se je namreč slovenska zasedba za jutrišnjo tekmo (ob 15. uri) skorajda prepolovila, uspešna je bila le četverica Timi Zajc, Tilen Bartol, Anže Semenič in Peter Prevc, ki bo tako danes (začetek ob 16. uri) nastopila tudi na ekipni preizkušnji.

Nestrpnega čakanja je bilo za skakalce včeraj konec, večina je dočakala skoke z doskoki v sneg, Poljaki pa tekme niso dočakali najbolje pripravljeni, četudi so pokali od ponosa, da gostijo uvod v sezono. Na skakalnico so namreč napeljali veliko preveč snega, zato so morali včeraj odvečnega odvažati, tako da je bila naprava nared tik pred zdajci, sneg pa tako neutrjen, da so številni padali tako na uradnem treningu kot nato v kvalifikacijah.

Te sta najbolj zadovoljna končala najmlajša v reprezentanci, 17-letni Timi Zajc (na fotografiji) in 20-letni Tilen Bartol, ki sta med našimi končala najvišje, na 17. in 18. mestu (121 m). Sploh prvi, debitant na tekmah svetovnega pokala, je zelo dobro opravil prvo preizkušnjo med elito, saj je že na treningih dosegel 12. in 9. rezultat. »Moram priznati, da me je presenetilo, da sem tako dobro skakal, a sem v dobri formi in to sem potrdil. S skakalnico sem se dobro ujel, a se da veliko nadgraditi. Dolžine so bile dobre, skoki pa še ne pravi, saj je prihajalo do manjših tehničnih napak. Upam, da mi bosta na nedeljski tekmi uspela dva dobra skoka in pridem tudi do točk,« je ocenil Zajc, ki je rojen v letu 2000, o njegovi nadarjenosti pa je v zadnjih dneh mogoče slišati le lepe besede.

Četudi Bartol njegovega skoka ni videl, saj se je medtem tudi sam pripravljal za nastop, se je zdelo, kot da je Zajc spodbudil mladega kolega, oba sta za uvod vrgla rokavico izziva starejšim, izkušenejšim. »Tudi mi, mladi, delamo po najboljših močeh, lepo je videti Timija, upam, da se nama priključi še kakšen. Sam sem zadovoljen, da mi je šlo iz skoka v skok bolje. Zdaj je treba prespati tole skakalnico, sneg, evforijo ob začetku in mislim, da lahko še napredujem, saj imam še rezerve,« je dejal Bartol, skupaj pa sta najmlajša nato pozitivno vplivala še na Anžeta Semeniča (21. mesto; 121 m), saj so si bili na treningu blizu, enako pa je bilo potem tudi včeraj v kvalifikacijah.

In četverico uspešnih v kvalifikacijah je dopolnil še Peter Prevc, ki s 24. mestom (115 m) ni mogel biti ravno zadovoljen, a pomembno je, da je led prebit. Zdi se, da mu je tudi odleglo, da za razliko od lani ni štartal kot zmagovalec svetovnega pokala, torej kot zadnji, in da vanj niso bile uprte vse oči. »Rezultatsko gotovo ni bilo 'vav', a na kvalifikacije nikdar nisem gledal kot na resnega pokazatelja, ampak kot na sito, skozi katerega je treba priti. Preizkusili smo snežno podlago, skoki so bili sproščeni, nekaj se da še izboljšati, a ne smemo prehitevati,« je dejal Prevc, ki je pri drugem skoku na treningu v izteku padel. »V snegu so se hitro naredile luknje, ker je radius močan, te vsaka luknja bolj zmoti. Po prvem skoku sem se šalil, da je občutek takšen, kot bi se po makadamu peljal z avtom in kar naenkrat zagledal deset lukenj, potem pa ne veš, kaj narediti. A mislim, da bodo za tekmo to popravili,« je komentiral Prevc, ki je bil v prvem skoku za trening sedmi.

Robert Kranjec se je po poškodbi vrnil v karavano, a za las ostal brez nastopa na tekmi (51.), razočarala pa sta Jurij Tepeš in Anže Lanišek na 67. in 69. mestu ... »Na nedeljski tekmi sem vsekakor pričakoval več tekmovalcev. Vsi, ki so se prebili skozi kvalifikacije, so zamujali na odskoku in imajo tako kar nekaj rezerve, tistih, ki se niso uvrstili na tekmo, pa niti ne bi komentiral,« je črto pod kvalifikacije potegnil glavni trener Goran Janus, ki tako velikih dvomov glede sestave ekipe za danes ni imel, glede rezultata pa napoveduje: »Upam, da se bomo borili za stopničke, realna pa je uvrstitev do 5. mesta.«

Tam, kjer je lani končal, je tudi novo sezono začel Stefan Kraft, torej na vrhu, za njim sta se včeraj zvrstila Stephan Leyhe in Junširo Kobajaši.