Kraft zaljubljen v Mariso in Bayern

Stefan Kraft je zanesljivi zmagovalec letošnje novoletne turneje, tekmecem ni pustil niti najmanjših možnosti.

Objavljeno
07. januar 2015 00.20
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Bischofshofen – Novoletna turneja v smučarskih skokih ostaja trdno v rokah naših severnih sosedov. Stefan Kraft, ki pred štartom v Oberstdorfu ni sodil v najožji krog favoritov, je namreč postal že sedmi zaporedni (in skupno 16.) zmagovalec tega prestižnega tekmovanja iz Avstrije.

Kraft je bil do turneje celo za tukajšnje medije precej nepopisan list, zato pa so se o njem podolgem in počez razpisali v minulih dneh. Da je postal smučarski skakalec, ni nobeno naključje, saj je doma iz Schwarzacha pri Pongauu, kjer imajo več skakalnic. Na vrh najmanjše, 15-metrske, se je prvič povzpel pri desetih letih. »Moja mami nad tem ni bila navdušena, sam pa sem izjemno užival,« se je svojih začetkov spomnil Kraft.

V svetovnem pokalu je leta 2012 debitiral s 54. mestom v Bischofshofnu, ki že po tradiciji gosti zadnjo preizkušnjo novoletne turneje in je od njegovega doma oddaljena le kakšnih 15 kilometrov. Na njej je predlani s tretjim mestom tudi prvič skočil na stopničke med elito, med katero je slast zmage prvikrat okusil pred desetimi dnevi v Oberstdorfu. Z njo je zapriseženi navijač nogometašev Bayerna naredil tudi prvi korak k zlatemu orlu in čeku za 20.000 švicarskih frankov, kolikor prejme najboljši v seštevku štirih tekem v Nemčiji in Avstriji.

Trenerji so vedeli, da je le vprašanje časa, kdaj bo »izbruhnil«. Ima namreč izjemno skočno moč in odličen občutek za let, ob tem pa tudi zvrhano mero poguma za pristanke pri velikih daljavah, kar je dokazal tudi s sijajnim poskusom v Innsbrucku (137 m), s katerim je za poltretji meter preskočil dotedanji rekord naprave Svena Hannawalda.

»To je bil najbolj nor skok, kar sem jih doslej doživel,« je omenil 21-letni Avstrijec, katerega zaščitni znak je širok nasmeh. Kraft velja za pravega adrenalinskega odvisnika. Tako si – kadar ima čas – rad privošči polet z jadralnim padalom ali skok z elastično vrvjo (bungee).

»Zame pravzaprav nikoli ne more biti dovolj divje. No, enkrat pa je bilo tudi meni skoraj preveč, in sicer z Red Bullovim dirkalnim pilotom Hannesom Archom (v spodnjem videu). Zelo sem užival, ko pa je izvedel luping, mi je postalo malo slabo. Kljub temu je bilo to nepozabno doživetje,« je pristavil novi avstrijski junak.

Kraftu v stanovanju hitro postane dolgčas. Zato se rad odpravi v naravo, najraje s prijateljico Mariso, ki je v družbi Stefanove matere Margot in očeta Reneja, včeraj vidno uživala v doslej največjem uspehu Krafta, drugem skupnem zmagovalcu novoletne turneje s Solnograškega po legendarnem Seppu Bradlu (1953).