Kranjca spustili v nemogoč veter

Smučarski skoki: »leteči Kranjčan« na odru tudi na preizkušnji velike nagrade FIS v Almatiju.

Objavljeno
14. september 2015 00.20
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Na japonsko-rusko-kazahstanski turneji velike nagrade FIS v smučarskih skokih so bile sobote očitno »rezervirane« za Roberta Kranjca in njegova druga mesta. Na tem odličnem položaju je namreč po Hakubi in Čajkovskem predvčerajšnjem pristal tudi v Almatiju, kjer je moral premoč priznati le avstrijskemu zvezdniku Stefanu Kraftu.

»Na tej napravi se da dobro leteti, kar mi je zelo všeč,« je Kranjec izjavil po sobotnem drugem mestu, na katerega se je – s sedmega po uvodni seriji (123 m) – zavihtel z najboljšim dosežkom finala (135 m). Tako se je že tretjič v tem poletju povzpel na zmagovalni oder, skupno pa je dosegel že deveto uvrstitev mad najboljšo trojico v veliki nagradi FIS.

Od Krafta (125 m in 130 m), ki je prvič okusil slast zmage v tem tekmovanju, je 34-letnega Kranjčana na koncu ločilo 14,5 točke, pred nekoliko presenetljivo tretjeuvrščenim Rusom Ilmirjem Hazetdinovom (123 m in 128 m) pa je imel vsega 0,4 točke naskoka.

V okrnjeni konkurenci – na štartu je bilo zgolj 34 tekmovalcev iz desetih držav – sta se od Slovencev med deseterico prebila še oba Anžeta, šestouvrščeni Semenič in osmouvrščeni Lanišek, med dobitnike točk pa so skočili tudi preostali trije naši reprezentanti Jaka Hvala (13.), Matjaž Pungertar (15.) in Jernej Damjan (21.).

Na včerajšnji preizkušnji je z vsemi tekmeci v poletnem »svetovnem pokalu« prvič opravil Junširo Kobajaši (133,5 m in 134 m), ki se mu je najbolj približal Kraft (133 m in 130,5 m). Japonsko (zmago)slavje je dopolnil tretjeuvrščeni Kento Sakujama (136,5 m in 129 m), ki si je na ta način že pred velikim finalom v Hinzenbachu (27. t. m.) zagotovil skupno prvo mesto v veliki nagradi FIS.

Najboljši Slovenec je bil tokrat Semenič (132 m in 129,5 m), ki je bil še drugič zapored šesti, tri mesta za njim pa je tekmo končal Jaka Hvala. Preostali naši skakalci so se uvrstili takole: 12. Lanišek, 14. Pungertar, 17. Damjan in 19. Kranjec, ki je bil s skokom, dolgim 134,5 metra, po prvem »polčasu« še četrti.

»Robija so v finalu, v katerem je začel veter ob koncu močno spreminjati hitrost in smer pihanja, spustili v nemogoče razmere. Čez hrbtišče je prejel takšen sunek, da ni mogel izvleči več, kot je. Podobno kot Lanišek (po uvodni seriji še osmi), ki je bil prav tako brez možnosti, je bil žrtev slabih pogojev, njegova vrhunska pripravljenost drugače ni sporna,« je Nejc Frank, pomočnik glavnega trenerja slovenske reprezentance Gorana Janusa, pojasnil včerajšnjo smolo Kranjca, ki je kljub vsemu v skupnem seštevku pridobil še eno mesto, tako da je zdaj drugi.

V Almatiju – le da na srednji napravi – sta bili minuli konec tedna tudi zadnji tekmi smučarskih skakalk v letošnjem poletnem »svetovnem pokalu«. Z novima dvema zmagama je lovoriko brez izgubljene točke (!) vnovič osvojila japonska zvezdnica Sara Takanaši.

Slovenke so se – podobno kot moški kolegi – bolje odrezale na prvi tekmi, na kateri so se s Špelo Rogelj (4.), Majo Vtič (5.), Katjo Požun (7.) in Uršo Bogataj (8.) kar štiri naše reprezentantke prebile med elitno osmerico. Včeraj je to uspelo le Požunovi, ki je ponovila sobotni dosežek.

Rogljeva, ki je kot najvišje uvrščena Slovenka v točkovanju končala na sedmem mestu, je bila deseta, Vtičeva spet tik za njo, Bogatajeva pa je v drugo zasedla 16. mesto. Anja Tepeš je med vsega 27 tekmovalkami iz desetih držav iztržila 24. in 27. mesto.