Kranjec bo skušal prekiniti devetletno sušo

Prvi adut domačih tekem s pravo mero tveganja po rezultat sezone. Klemen Bergant: Še veliko se mora naučiti.

Objavljeno
03. marec 2016 23.02
Mojca Finc
Mojca Finc
Kranjska Gora – Resda prvi slovenski adut na 55. Pokalu Vitranc Žan Kranjec v petih sezonah na podkorenski strmini še ni vknjižil točk, a v šestem poskusu prihaja na domače prizorišče z drugačno popotnico kot v prejšnjih zimah. Najboljša uvrstitev kariere (12. mesto v Val d'Iseru), celo drugi čas proge (prav tako v Franciji) in nazadnje 13. mesto v Avstriji mu vlivajo motivacijo za dober rezultat.

»Lani sezona ni potekala, kot sem si želel, rezultati so bili slabi, jaz pa nisem bil dovolj samozavesten, da bi si upal tvegati za dobro uvrstitev. Zdaj je drugače. Za sabo imam niz solidnih izidov, bolj sem samozavesten, nimam dvomov glede opreme ali svojih sposobnosti. Na domače preizkušnje sem prišel dobro pripravljen, v redu se počutim, samo še zbrati se moram za tekmo,« je razmišljal 23-letni Kranjec, ki ga v Kranjski Gori čakajo trije nastopi. Vštevši preizkušnji prejšnji konec tedna v Avstriji bo po začrtanem veleslalomskem programu opravil štiri tekme v desetih dneh. A to naj ne bi bila ovira, pravi, saj si je dovolj odpočil in nabral energijo za domače predstave.

Če ne bo uresničil zastavljenega cilja v svoji paradni disciplini ob prvi podkorenski priložnosti, bo imel na voljo še sobotno. Prav gotovo bo zato pritisk manjši, kot bi bil sicer. »Drži, da imam letos več možnosti za dober nastop pred domačimi najvijači, a nikakor ne bi bilo dobro, da bi katero zapravil. Vedno se boriš za čim višjo uvrstitev. Ne smeš se obremenjevati, koliko priložnosti še imaš, treba je pokazati največ, kar zmoreš. Na obeh veleslalomih bom pristopil enako,« je dejal smučar iz Vodic.

V tej sezoni je Kranjec prestal veliko nihanj. Vsako mu je prineslo odgovore, iz vsakega se je naučil nekaj novega. »Spoznal sem, da ne glede na razmere, ki so na progi, mora biti nastop maksimalen, treba je tvegati, ni dovolj samo smučanje po robniku, potreben je napad! Tudi če je kdaj težko odsmučati tvegano, se moraš na to pripraviti in takšno držo pokazati na tekmi. To je glavno spoznanje, na katerem delam in na katerem moram delati,« je razmišljal Kranjec, ki je v tej sezoni na devetih tekmah točke za svetovni pokal vknjižil petkrat.

V prejšnjih dveh poskusih v Kranjski Gori ga je zdelal pritisk, naložil si je pretežko breme pred domačimi navijači. »Mislim, da treme tokrat ni. Če bi se pojavila, jo bom skušal odklopiti in si zamisliti, da tekmujem na kakšnem drugem prizorišču, ne na domačem,« je še razkril načrt, kako se bo otresel teže pričakovanj, če se bo prikradla v misli.

Letos je na vitranški progi za svetovni pokal opravil štiri oziroma pet treningov. »Resda smo vadili po celem terenu, od štarta do cilja, a kadarkoli smo bili tu, je bila podlaga drugačna, kot je na tekmah za svetovni pokal. Vendar pa to ne sme biti izgovor. Letos sem smučal na različnih podlagah in pripravljen sem na vse,« je dejal Kranjec, ki v veleslalomskem seštevku dve tekmi pred finalom zime drži 32. mesto. Od petindvajsetega, ki še vodi na finale v Švico, ga loči 29 točk. Uvrstitev na sklepni del zime v St. Moritz je njegova tiha želja: »Če bom dobro smučal in si kljub temu ne bom zagotovil nastopa v Švici, sezone ne bom ocenil za slabo,« je še poudaril najboljši slovenski veleslalomist.

Trener ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant od Kranjca v dveh kranjskogorskih veleslalomih pričakuje najboljši rezultat v tej sezoni. Pravi, da je zanj uvrstitev med 15 osnovni cilj na vsaki tekmi. »Zame Žan sodi v skupino prvokategronikov. Vendar pa ima težave s prilagajanjem na razmere. Zanj je najbolje, da je podlaga izjemno ledena in trda. Takrat se dobro odziva. Če je sneg mehkješi, je zgodba že drugačna. Skratka, še veliko stvari se mora naučiti,« je o svojem varovancu povedal Bergant in dodal, da ima v programu treninga tudi veliko slaloma, radi bi dodali še hitre discipline. »Ne trdim, da bo dober v hitrih disciplinah, ampak govorim o pridobivanju smučarske širine. Ko bo presmučal več postavitev, izkusil več hitrosti in nastopil na več različnih podlagah, se bo začel bolje odzivati na razmere, ki mu ne ustrezajo,« je izpostavil trener, ki pri Kranjcu pogreša ustrezno oceno tveganja.

Če bo danes prismučal med trideseterico, bo končal devetletno sušo domačih tekmovalcev, ki so v veleslalomu nazadnje točke osvojili leta 2007. Zanje je tedaj poskrbel Aleš Gorza.