Kranjec: Ko si "v zeleni", je nekaj najlepšega

Četrto mesto je tudi odlična napoved za sezono, katere vrhunec svetovno prvenstvo v St. Moritzu.

Objavljeno
23. oktober 2016 17.40
SKI-ALPINE-AUT-MEN
A. V., STA
A. V., STA
Sölden - Za slovensko vrsto v alpskem smučanju, brez športno upokojene Tine Maze, je najboljši oktobrski uvod v novo sezono svetovnega pokala. Z napadalnima vožnjama je na ledeniškem veleslalomskem uvodu nad Söldnom navdušil Žan Kranjec, ki je bil na prvi progi deseti, v finalu pa je prevzel vodstvo ter bil na robu popolne senzacije.

Kranjec je v izjavah po razpletu uvodnega dvodnevnega söldenskega spektakla najprej spregovoril o trenutku v prvi vožnji, ko se je odlično rešil iz težav in nadaljeval še bolje: "Tam na srečo nisem veliko izgubil, v redu sem se ujel, mogoče pa je bilo to tistih sedem stotink, ki mi jih je zmanjkalo. A še vedno sem zelo vesel, res je super začetek sezone in upam, da bo šlo tako naprej."

Nato je dejal nekaj besed o načrtu spopada s to zahtevno strmino: "Za samo tekmo ni bilo kakšnega posebnega načrta, pokazati moraš tisto, kar znaš in biti napadalen. Biti moraš skoncentriran in se pripraviti v glavi in to sem dobro naredil, kljub temu, da sem bil včeraj in pa danes pred obema tekoma kar nervozen. A to je pred prvo tekmo logično, saj ne veš kje si, imaš pa visoke cilje. Uspelo mi je še več, kot pa sem upal."

Na vprašanje, kako je čakati v prostoru za vodilne v ciljni areni, pa je odgovoril: "Ko si po prvi vožnji deseti, potem pa 'v zeleni', je nekaj najlepšega. Veš, da boš med deseterico in čakaš ter gledaš, kaj bodo naredili ostali fantje. Zagotovo bom zdaj šel v sezono še bolj sproščeno in še z večjo samozavestjo kot pa do zdaj."

"Čeprav mogoče v tem trenutku delujem zelo mirno, v meni vre. Sem neizmerno vesel, da sem lahko pokazal dobri dve vožnji. Četrto mesto je super rezultat. Še sam si ne bi upal napovedati tega, stopničke pa očitno moram pustiti za druge tekme," je bil v prvi izjavi za Radio Slovenija zelo vesel 23-letni alpski smučar, ki je bil v Söldnu pred današnjo tekmo najvišje 24. leta 2014. Pred letošnjo veleslalomsko uverturo v sezono pa je bil najboljši 12., kar je dosegel lani decembra v Val d'Iseru.

Zmagal je Francoz Alexis Pinturault, drugi je bil Avstrijec Marcel Hirscher, tretji Nemec Felix Neureuther. Za veliko veleslalomsko trojico se je nato uvrstil Kranjec, ki je tako kot v prvi vožnji tudi v finalu prehitel ameriškega veleslalomskega asa Teda Ligetyja.

Četrto mesto je tudi odlična napoved za sezono, katere vrhunec bo februarja svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v St. Moritzu. Slovenski tabor je brez uradno tekmovalno upokojene Mazejeve, ki se bo od profesionalnega vrhunskega športa dokončno poslovila na veleslalomu 7. januarja za Zlato lisico v Mariboru, odlično začel novo sezono svetovnega pokala, s kar dvema uvrstitvama med najboljših deset. V soboto je bila Ana Drev na prvem veleslalomu deseta, Tina Robnik pa je dosežek moštvene kolegice dopolnila z 19. mestom.

Četrto mesto je tudi najboljši dosežek slovenske moške vrste v Söldnu. Moški slovenski rekord Söldna je celih 20 let držal Jure Košir, ki je bil leta 1996 osmi. Najuspešnejša Slovenka na ledeniku Rettenbach pa je Tina Maze s tremi zmagami (2002, 2005, 2012), dvema četrtima in enim šestim mestom.