Kranjec pogumno na največjem izzivu sezone

Pokal Vitranc: Žan Kranjec ponovil 16. mesto, do vstopnice za finale sezone v St. Moritzu mu je zmanjkalo pet točk.

Objavljeno
05. marec 2016 22.59
Mojca Finc
Mojca Finc
Kranjska Gora – Alpski smučarji si bodo prvo progo včerajšnjega vitranškega veleslaloma, zadnjega pred finalom zime, zapomnili po najzahtevnejših razmerah v sezoni. Leden, tresoč teren, snežne padavine in slaba vidljivost so terjali 30 odstopov. Tudi najizkušenejši so v cilj prismučali z zadnjimi atomi moči. Žan Kranjec se je izkazal z borbenostjo. Iztržil je 16. mesto.

Na petkovi tekmi sončna zimska pravljica, dan pozneje zelo težke razmere. Na obeh pa prešerno navijaško občinstvo, ki je glasno podpiralo prav vse tekmovalce. Za izkušene vitranške prireditelje so bile razmere na prvi progi eden od največjih izzivov v bogati zgodovini tekem v Podkorenu; postregla je s preizkušnjo na robu zmogljivosti. Na drugi pa so morali zaradi varnosti tekmovalcev (megla se je spuščala na zgornji del) prestaviti štart deset vrat nižje – prvič v zgodovini svetovnega pokala so veleslalom izvedli na dveh različnih dolžinah.

Kranjčev rezultat ima prav zaradi težkih razmer pri prvem nastopu dodatno težo. Ponovil je uvrstitev s petkove tekme. »Šestnajsti mesti nista slabi, res pa je, da sem si potihem želel preboja med deset. A teren je bil predvsem na prvi progi druge tekme res težek. Če si se preveč sprostil, je hitro prevzela narekovanje ritma. Nastopil sem napadalno, na nekaterih mestih mi je zmanjkalo zbranosti, kar se je hitro poznalo na času,« je svojo tekmo ocenil Kranjec. Pogled v veleslalomski seštevek po nastopih na prvi progi je pokazal, da ima zaradi odstopa Avstrijca Rolanda Leitingerja dobre možnosti za vstopnico za finale sezone v Švici. Je morda med premorom pred drugim nastopom preveril razpredelnico? »Nisem. Pravzaprav ne vem, kdaj sem jo nazadnje pogledal,« je dejal. Na ciljni strmini je storil veliko napako, iz katere se je spretno rešil. Od 25. mesta, ki še vodi na finale zime, ga je na koncu ločilo pičlih pet točk. A ni si imel česa očitati. Po devetih letih je slovenski veleslalom v točkovanju te discipline vrnil med 30 najboljših.

»V tej sezoni sem pokazal napredek. Po slabši prejšnji zimi zdaj spet smučam dobro in vem, da se s takšnimi predstavami lahko merim z najboljšimi,« je razmišljal Kranjec, 26. najboljši veleslalomist sezone. Kakšen je bil nauk te zime? »V ekipi mora biti dobro razumevanje. Ko se pojavijo težave, je treba ostati miren in iskati rešitve. Ko so se lani pojavili problemi, se niso hitro odpravili, prisotna je bila slaba volja, kar ni bilo obetavno,« je prepričan, da je letos pri delu v ekipi našel ustrezno formulo. V prihodnji zimi pričakuje, da jim bo vodstvo Smučarske zveze Slovenije omogočilo čim boljše možnosti za trening. »Da ne bo preveč izgovorov zaradi denarja,« si želi dobre razmere za delo.

Trener za tehnične discipline Klemen Bergant je pohvalil Kranjčeve vitranške nastope. »Naredil je preskok. Po dolgih letih imamo tekmovalca med najboljšimi 30 veleslalomisti v svetovnem pokalu. To je velik korak naprej, pravzaprav predzadnji pred prebojem med deseterico,« je dejal, zadovoljen, ker je njegov varovanec z dobrimi rezultati začel verjeti vase.

Vendar pa se realizacija želja ustavi pri sredstvih. Za tekmovalce v tehničnih disciplinah bo današnji slalom zadnja tekma v sezoni za svetovni pokal. Tekmovalni ritem bodo nato nadaljevali na preizkušnjah nižje ravni. Spomladanski trening, ki je izjemnega pomena za novo sezono, pa je negotov, saj denarja zanj ni. »Videli bomo, kako bo s cekini. V proračunu te sezone ga nismo načrtovali, program je zastavljen do finala za evropski pokal. Če denarja ne bomo našli, spomladanskega treninga ne bo,« je povedal Bergant, ki na današnji slalom (ob 9.30 in 12.30) pošilja Matica Skubeta, Miho Kürnerja, Kranjca, Klemna Kosija, Jakoba Špika in Žana Grošlja.

Veleslalomski globus si je že zagotovil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Marcel Hirscher. Prvič v tej zimi si je močno oddahnil. Njegova največja grožnja je bil Alexis Pinturault, ki je slavil na štirih zaporednih veleslalomih. Avstrijcu je v drugem vitranškem poskusu ta konec tedna uspelo ustaviti Francozov izjemen niz. »Zaradi njegovih izjemnih dosežkov sem bil pod pritiskom. Šel sem čez svoje meje,« je poudaril. Razmere na prvi progi je označil za enega največjih veleslalomskih izzivov. »Za pol milimetra smo spremenili nastavitve na smučeh. Včasih tudi pol milimetra lahko spremeni ves smučarski svet. Super je, ko imaš več samozaupanja in občutek, da vse deluje bolj preprosto kot dan prej,« je še povedal včerajšnji zmagovalec.