Kranjec prvič v veleslalomski trideseterici

Smučanje: v Adelbodnu pričakujejo deževni veleslalom, v Zauchenseeju pa Lindsey Vonn lovi rekord Annemarie Moser-Pröll.

Objavljeno
08. januar 2016 21.32
Vito Divac
Vito Divac

Adelboden – Žan Kranjec bo danes na enem najtežjih veleslalomov svetovnega pokala prvič nastopil v trideseterici najboljših veleslalomistov. Glede na razmere v švicarskih Alpah v idealnem trenutku, saj danes napovedujejo dež. Štartna številka bo torej zelo pomembna. Kranjčeva je 29.

Za 23-letnega smučarja je preboj med trideseterico odlična popotnica za drugi del sezone. Prvi tekmovalni konec tedna v svetovnem pokalu bo tudi največje slovensko upanje za vrhunski rezultat. Za slovensko kakovost je to uvrstitev v petnajsterico. Mesto v trideseterici si je zaslužil z dobrimi nastopi na zadnjih treh veleslalomih, predvsem pa z 12. mestom v Val d'Iseru. V Franciji in Italiji (Alta Badii) je bil na drugi progi celo med najboljšimi – v Val d'Iseru je bil drugi (za Hirscherjem), v Alta Badii pa peti (za Fordom, Ligetyjem, Hirscherjem in Kristoffersenom). V slovenskem taboru menijo, da bodo okoliščine tako zahtevne, da bodo pravšnji izziv za čedalje bolj brezkompromisnega Kranjca. V minulih dneh je treniral v Avstriji v Raiteralmu pod nadzorom Andree Massija. Prav zanimivo bo videti, kako je vplival na Kranjčevo miselnost oziroma pristop.

Hirscher, ki je v zadnjih letih v Adelbodnu slavil tri slalomske ((2012, 2013, 2014) in dve veleslalomski zmagi (2012, 2015), poudarja, da mu je sicer eden najbolj atraktivnih terenov za tehnične discipline zelo všeč. Konkurenca bo, kot na vseh slalomih in veleslalomih, izjemna – Henrik Kristoffersen, Felix Neureuther, Alexis Pinturault, Stefano Gross in Aleksander Horošilov ... V dvoboju s Svindalom za kristalni globus ima Avstrijec 85 točk naskoka, v Adelbodnu pa priložnost, da se krepko odlepi od Norvežana.

Lindsey Vonn je v pričakovanju 36. smukaške zmage, s katero bi se izenačila z rekorderko svetovnega pokala Annemarie Moser-Pröll, v Zauchenseeju odgovarjala na »rumena vprašanja« novinarjev: kako resno je njeno prijateljstvo s prvim voznikom formule 1 Lewisom Hamiltonom?

Zanikala je kakršnokoli globljo zvezo oziroma namige, da sta s Hamiltonom novi sanjski športni par, čeprav medijem ni ušlo dejstvo, da ga je obiskala lani poleti v Silverthornu, po Lienzu pa odšla za nekaj dni domov, da bi bila s svojim kužkom in prijateljicami. Prav takrat je bil seveda Britanec v Beaver Creeku na oddihu ...

Karkoli že pomeni novo Lindseyjino zvezdniško prijateljevanje, v Zauchenseeju se je vrnila k poslu, k primarnemu športnemu užitku. Po treningih sodeč jo bodo tekmice težko premagale, čeprav je v dveh smukih možnost precej večja kot na klasični preizkušnji. Na prvem treningu je bila tretja, na drugem pa s precejšnjo rezervo premočno najboljša. Čeprav je zadnji del smuka (po skoku) presmučala stoje, je bila za 28 stotink sekunde hitrejša od najbližje zasledovalke – Viktorie Rebensburg. Skupaj s Tino Weirather in Laro Gut je Nemka edina prava tekmica Američanki.

Po treningih sodeč Slovenkam kaže slabo. Ilka Štuhec je na robu trideseterice, Vanja Brodnik pa se, na zanjo povsem novi progi, še močno »lovi«. Kot je pojasnil trener Aleš Brezavšček, je na prvem treningu spoznavala težak teren, na drugem pa iskala orientacijo.