Kristoffersen mukoma ubranil Hirscherjev napad

Na nočnem slalomu v Schladmingu je Štefan Hadalin odstopil, Miha Kürner pa je bil prepočasen za finale.

Objavljeno
24. januar 2017 20.02
AUSTRIA-ALPINE-SKI-WORLD-CUP
J. P.
J. P.

Schladming - Zmagovalec že štirih slalomskih preizkušenj svetovnega pokala alpskih smučarjev v tej sezoni, Norvežan Henrik Kristoffersen, je na današnji tradicionalni nočni tekmi pod žarometi na progi Planai v Schladmingu uspešno opravil popravni izpit po spodrsljaju v slovitem Kitzbühelu, kjer predvčerajšnjim ni videl cilja že na prvi progi in odstopil prvič po več kot letu dni. Predvsem v prvem nastopu je vnovič pokazal pravi obraz in si zagotovil prepričljivo vodstvo pred finalom, v njem pa zadržal le drobec prednosti pred najresnejšim izzivalcem, Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, ki ju je naposled ločila slaba desetinka. Še pri zadnjem merjenju vmesnega časa je bil domači matador 14 stotink spredaj ...

Na zmagovalnem odru se je vnovič znašel tudi Rus Aleksandr Horošilov, torej je vodilna trojica zadržala izhodišča s prve proge. Za zmagovalcem je zamudil 63 stotink in imel najboljši čas finalnega nastopa, do stotinke identičnega Hirscherjevemu. Kristoffersen je bil v drugo 43 stotink počasnejši, a so vsi ostali tekmeci za njim zaostali debelo sekundo in pol. Tako v skupni razvrstitvi svetovnega pokala kot v slalomski je še vedno v vodstvu Avstrijec, ki ima pred Henrikom skupno 372 točk naskoka, v slalomu pa 60 točk. Slovenska zastopnika v Schladmingu sta ostala praznih rok, Štefan Hadalin je na prvi progi odstopil, Miha Kürner pa je bil prepočasen za finale.

PRVA PROGA

Na prvi progi je poznejši zmagovalec Henrik Kristoffersen prvega izzivalca Marcela Hirscherja, ki si je v Kitzbühelu pokoril vso konkurenco, pustil za seboj za pol sekunde, vsi ostali zasledovalci so zamudili že debelo sekundo, so bile pa razlike od tretjega mesta naprej mizerne. Tretji je bil Aleksandr Horošilov, četrto mesto pa sta si delila Italijan Stefano Gross in kitzbühelski junak, Britanec Dave Ryding. Zanimivo: že lani in leta 2014 se je slalomske zmage veselil Kristoffersen pred Hirscherjem, predlani pa je bil najhitrejši Horošilov.

Slovenske barve sta na prvi progi drug za drugim (s številkama 48 in 49) branila Štefan Hadalin, ki je lovil pete slalomske točke v karieri in četrte zapovrstjo, in Miha Kürner. Nekdanji mladinski svetovni prvak v kombinaciji Hadalin je po progi kopičil zaostanek, pri zadnjem vmesnem času ni dišalo po preboju v finale, spodaj pa je storil še napako in odstopil. Kürner je bil še nekoliko počasneje na terenu, že ob prečkanju ciljne črte je bil z debelimi štirimi sekundami in pol zaostanka štirideseti.

IZIDI SLALOMA

1. (1.) Henrik Kristoffersen (Nor) 1:39,83
2. (2.) Marcel Hirscher (Avs) + 0,09
3. (3.) Aleksandr Horošilov (Rus) 0,63
4. (6.) Julien Lizeroux (Fra) 1,53
5. (4.) Stefano Gross (Ita) 1,54
6. (11.) Manuel Feller (Avs) 1,86
7. (9.) Naoki Juasa (Jap) 1,98
8. (15.) Alexis Pinturault (Fra) 2,03
9. (7.) Mattias Hargin (Šve) 2,05
10. (4.) Dave Ryding (VB) 2,25

IZIDI PRVE PROGE

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 50,84
2. Marcel Hirscher (Avs) + 0,52
3. Aleksandr Horošilov (Rus) 1,06
4. Stefano Gross (Ita) 1,18
4. Dave Ryding (VB) 1,18
6. Julien Lizeroux (Fra) 1,21
7. Mattias Hargin (Šve) 1,23
8. Felix Neureuther (Nem) 1,35
9. Naoki Juasa (Jap) 1,42
10. Jonathan Nordbotten (Nor) 1,47
__________________________________
*** Miha Kürner (Slo) 4,55
Štefan Hadalin (Slo) odstopil