Kristoffersen kraljuje dalje, Hirscher »spregledal« in izbrisal eno dvojko

Tako kot v Kitzbühlu se je na vrhu razpletel tudi slalom v Schladmingu. Prvič v sezoni je točke osvojil Matic Skube.

Š. Ro.
tor, 26.01.2016, 17:30; spremenjen: 21:45

Schladming - Slalomsko pester januar se je po kitzbühelski klasiki nadaljeval s tradicionalnim nočnim spektaklom v Schladmingu. Ta je prinesel zares pestro dogajanje z velikimi preobrati, a se naposled razpletel enako kot večina slalomov v tej sezoni - z zmago Norvežana Henrika Kristoffersena, sledil mu je Avstrijec Marcel Hirscher (0,61). Oba sta na teh mestih zmagovalnega odra stala že v Kitzbühlu, tretje mesto pa je tokrat osvojil Rus Aleksander Horošilov (0,77).

Prvič na slalomih v tej sezoni je razveselil tudi Matic Skube. Na težki prvi progi se je uvrstil na 26. mesto, nato pa prve točke v tej zimi vpisal kot 19. Drugi Slovenec na štartu Aljaž Dvornik je odstopil.

Glavni osmoljenec je bil Nemec Felix Neureuther, vodilni po prvem nastopu, ki je bil na poti do zmage, a v ciljni strmini povozil količek. Na prvi progi je sicer vse presenetil, ko je bil krepko vodilni, približal se mu je le Italijan Stefano Gross, prvi favorit Kristoffersen pa je zaostajal že za 1,10 s. Še za večje razočaranje je poskrbel domači ljubljenec Hirscher, s katastrofalnim zaostankom 2,59 s. Pozneje so pojasnili, da so bila za to kriva zarošena očala, Avstrijec pa je z 22. mesta skočil na drugo.

Za Norvežana je to že šesta zmaga na sedmih slalomih v tej sezoni. Tako mu vse bolje kaže v lovu na globus, pred HIrscherjem ima prednost 180 točk. Je pa Avstrijec po poškodbi Norvežana Aksla Lunda Svindala že prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi in vprašanje je, ali ga bo odslej tam še kdo prehitel ...

Na prvi progi Hirscher daleč zadaj

Hirscherjevi podporniki po prvem nastopu niso mogli biti zadovoljni. Tekmo je namreč odlično odprl Neureuther in smučal najbolje med vsemi. Dobro je izkoristil štartno številko 1 na ne prav utrjeni progi, znal se je lepo in s pravim občutkom zapeljati do cilja, največjo razliko pa ustvaril v spodnjem delu. Takoj za njim se je s progo spopadel Norvežan Henrik Kristoffersen, se ob prvih dveh merjenjih le za nekaj stotink razlikoval od Neureutherja, toda nato se je ob prvem merjenju zaostanek skokovito povečal, v cilju pa zaostal za 1,10 s. Jezen kot ris in presenečen se je spraševal, kaj je šlo narobe. A to ni bilo najbrž še ni v primerjavi z besom Hirscherja. Izjemno motiviran se je pognal s štarta, a z agresivnim smučanjem izgubljal po celi progi. Večjih napak sicer ni delal, v cilju pa se le prijel za glavo, ko je semafor kazal na zaostanek 2,59 s!

Edini, ki se je v nadaljevanju še približal Nemcu je bil Italijan Gross, ki prav tako slovi po zelo dobri tehniki smučanja. Dobro je uganil Felixovo taktiko in se mu približal na 0,53 s. Na tretjem mestu je ostal Kristoffersen, tri stotinke počasnejši je bil lanski zmagovalec Horošilov, ki je smučal drugače kot tekmeci: že v zgornjem je precej zaostal, potem pa stopnjeval ritem, smučal vse hitreje in vpisal četrti čas (1,13). Na peto mesto se je s številko 16 prebil Američan David Chudunsky (1,27).

V nadaljevanju je Hirscher zdrsnil vse do 22. mesta, nato pa proga ni več dovoljevala prebojev naprej. S številko 36 je vendarle finale ujel tudi Matic Skube. Njegov zaostanek 2,92 je zadostoval za 26. mesto. Slovenski slalomist je tako prvič po Val d'Iseru napredoval v drugi del tekmovanja, Poskusil je še Aljaž Dvornik, a s številko 74 na slabi progi in brez izkušenj ni imel pravih možnosti.

Na drugi progi ena dvojka manj

Skube je v dobrih razmerah imel lepo priložnost, da prvič v tej zimi doseže točke svetovnega pokala. Da je izpolnil ta cilj, je smučal zadržano, ni razvil pravega ritma, v cilju pa si je oddahnil, da bo vendarle končal v trideseterici.

Med premorom je Hirscherjev opremljevalec pojasnil, da je imel avstrijski adut težav z očali, slabo je videl, kar naj bi bil glavni razlog za visok zaostanek. Avstrijci so sicer imeli v finalu le tri smučarje, najvišje pa je bil prav Hirscher na 22. mestu. Kajpak je štirikratni zmagovalec svetovnega pokala napadel na polno, zlasti v zgornjem delu je smučal brez napak, spodaj pa spet ne tako prepričljivo. Zaloga 0,96 s je bila gotovo dovolj za lep skok po lestvici navzgor.

V nadaljevanju je to prednost prepolovil Nemec Dominik Stehle (0,50), za Hirscherjem pa so zaostali Jean Baptiste Grange, Jens Byggmark, Victor Muffat-Jeandet, Julien Lizeroux, Manuel Mölgg ... Druga proga je sicer zahtevala tudi več odstopo, na tretje mesto se je prebil šele deseti po prvi progi Italijan Patrick Thaler in za njim Norvežan Sebastian Foss-Solevaag. Že 1,10 s prednosti je imel na vrhu prednost Nemec Fritz Dopfer, tretji iz Kitzbühla, a tudi sam pri tretjem merjenju že zaostajal za dve desetinki, veliko so mu odnesle napake. Te so bile usodne za Šveda Matthiasa Hargina, ki je bil še eden od tistih, ki je končal ob progi.

Na vrhu je bila tako le še prva peterica: Američan  Chudunsky ni ponovil predstave s prve proge, v cilj je prišel šele osmi in zapravil priložnost za visoko uvrstitev. Hirscher se je še bližje zmagovalnemu odru pomaknil po nastopu Rusa Horošilova, a je lanski zmagovalec z dobrim smučanjem v spodnjem delu prišel le do 0,16 s zaostanka. Pred tem je izgubil 1,46 s prednosti s prve proge.

A če ga je kdo lahko premagal, je bil to Kristoffersen. Prednost 1,49 s se je do srednjega dela, kjer je najbolj blestel Hirscher že stopila do 0,38 s, a spodaj je nato spet dodajal, vodstvo pa prevzel z 0,61 s (5. čas druge proge) in spet je dobil medsebojni obračun najboljših slalomistov.

Grossa je opogumljala lepa prednost petih desetink, a pritiska ni zdržal, delal je napake in se že na prelomnici lahko poslovil od uvrstitve pri vrhu. Zadnji odgovor je nato dal vodilni po prvem nastopu Neureuther. Dobro mu je kazalo, da bi se prvič na Planaiju veselil zmage, a tik pred zadnjim merjenjem je povozil količek in zapravil lepo priložnost. V cilju pa spet enak razplet kot na zadnji tekmi: Kristoffersen pred Hirscherjem.

IZIDI SLALOMA V SCHLADMINGU:

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:42,20

2. Marcel Hirscher (Avs) 0,61

3. Aleksander Horošilov (Rus) 0,77

4. Dominik Stehle (Nem) 1,11

5. Fritz Dopfer (Nem) 1,19

6. Stefano Gross (Ita) 1,24

7. Sebastian-Foss Solevaag (Nor) 1,31

8. Patrick Thaler (Ita) 01,35

9. Jonathan Nordbotten (Nor) 1,46

10. Marc Digruber (Avs) 1,57

19. Matic Skube (Slo) 2,56

Odstop: Aljaž Dvornik (Slo)

Svetovni pokal, skupno (24):

1. Marcel Hirscher (Avs) 969

2. Aksel Lund Svindal (Nor) 916

3. Henrik Kristoffersen (Nor) 871

4. Kjetil Jansrud (Nor) 621

5. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 440

6. Felix Neureuther (Nem) 431

7. Peter Fill (Ita) 430

8. Alexis Pinturault (Fra) 413

9. Adrien Theaux (Fra) 403

10. Hannes Reichelt (Avs) 353

62. Boštjan Kline (Slo) 84

66. Klemen Kosi (Slo) 81

93. Žan Kranjec (Slo) 38

102. Martin Čater (Slo) 24

119. Matic Skube (Slo) 12

 

Slalom (7):

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 680

2. Marcel Hirscher (Avs) 500

3. Aleksander Horošilov (Rus) 234

4. Fritz Dopfer (Nem) 224

5. Felix Neureuther (Nem) 223

6. Stefano Gross (Ita) 201

7. Patrick Thaler (Ita) 183

8. Giuliano Razzoli (Ita) 156

9. Julien Lizeroux (Fra) 156

10. David Chodounsky (ZDA) 149

44. Matic Skube (Slo) 12


 

Prijavi sovražni govor