Križana čaka sanacija, bržkone do leta 2022

Izvršni odbor Smučarske zveze Slovenije (SZS) je novega direktorja Jožka Križana potrdil brez nasprotovanja.

Objavljeno
23. september 2015 01.08
SZS
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Jožko Križan je novi, sicer že četrti direktor Smučarske zveze Slovenije po odhodu Jara Kalana leta 2010. Izvršni odbor ga je potrdil brez kakršnegakoli nasprotovanja, z enajstimi glasovi »za« in enim vzdržanim je potrdil predlog predsednika Enza Smrekarja. Mandat je dobil za določen čas.

Štiridesetletni diplomirani družboslovni informatik iz Rogaške Slatine je na smučarsko zvezo (alpske discipline) prišel iz Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer je bil direktor za marketing. Ob očitno težavnem usklajevanju delovanja panog bo ena izmed glavnih nalog četrtega direktorja v smučarski petletki nadaljevanje sanacijskega programa, ki ga je pripravil in dosledno izvajal Jurij Žurej. Program odplačevanja treh milijonov evrov dolga, ki je ta čas prepolovljen, bi se po sedanjem trendu iztekel leta 2022. Trd oreh pa bo, kot je bilo razbrati iz razprave na izvršnem odboru, kronična finančna (ne)disciplina.

Predsednik Smrekar verjame, da je za smučarsko zvezo obdobje največje krize, v katerem je Žurej s svojim brezkompromisnim pristopom, vztrajnostjo in premočrtno naravnanostjo odigral izjemno pomembno vlogo pri razčiščevanju in reševanju dolga leta kopičenih sistemskih, a tudi finančnih problemov. »Žurej je delal v obdobju, v katerem pri sanaciji dolga ni bilo popuščanja. Tudi tolerance do nepravilnosti ni bilo. Razumljivo je, da mnogim to ni bilo pogodu. Kako bi tudi bilo, če pa je moral drastično zategniti vajeti,« je Smrekar pohvalil za nekatere nesprejemljiv slog Žurejevega direktorovanja in dodal, da do zamenjave ni prišlo načrtno, ampak po sili razmer oziroma Žurejevem odstopu. Prepričan pa je, da se bo Jožko Križan hitro vklopil v delo, saj pozna športno zakonodajo in razmere v slovenskem športu, a tudi utrip in problematiko zveze, ki jo je spoznal v minulih štirih mesecih.

Kakšna pa je zapuščina zapriseženega legalista Žureja potem, ko je vsaka panoga spet postala marketinško neodvisna?

Trdi, da je zveza plačilno sposobna, navkljub posamičnih težavam. Letos denimo je že pokrila kreditne obveznosti (210.000 evrov) in DDV (246.000) ter dolg do Dinersa. »Panoge sicer imajo določene težave z denarnim tokom, a niso nepremostljive. Male panoge imajo presežke, ker so dobile denar od ministrstva in fundacije za šport. Pozitivna bilanca pa bo tudi pri biatloncih, ko bo narejen prerez pridobljenih in porabljenih sredstev. Rdeče številke so pri alpskem smučanju in skokih, kjer se bo treba odreči stari praksi trošenja ter strokovne programe prilagoditi poslovni danosti oziroma delati v skladu z zmožnostmi,« je zdaj že nekdanji direktor predstavil finančno stanje.

Svojemu nasledniku pa je položil na srce, naj ne podlega pritiskom ljudi, ki so bili v postopkih ali pa so že v sodnih postopkih, temveč naj naredi vse, da bodo imeli športniki najboljše razmere za delo. Člani IO verjamejo, da prihaja lažje obdobje, v katerem bo treba predvsem zgraditi medsebojne odnose zaupanja ter pripraviti nov statut, s katerim bi odpravili marsikatero zagato, v kateri so se znašli v minulem obdobju.

Žurej ostaja zvest belim strminam

Jurij Žurej, ki bo, po dveh letih in treh mesecih vodenja zveze zaključil predvidoma 1. novembra, bo sicer šel novim izzivom naproti (izven smučanja), a bo, kot je poudaril, ostal zvest svojemu matičnemu klubu (deskanje). Pomagal bo tudi pri dokončanju nekaterih postopkov in procesov (sistemizacija delovnih mest, Pokljuka, kranjska skakalnica), s katerimi je najbolj seznanjen.