Kruczek najbolj vesel, da je Stocha vrnil med žive

Poljaki se nadejajo, da bo spektakel v Zakopanah zanje nekakšna prelomnica v doslej slabi sezoni.

Objavljeno
21. januar 2016 18.38
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Poljaki so lep primer za to, kako se lahko v smučarskih skokih hitro marsikaj obrne. Ko se je namreč že zdelo, da bodo z dvakratnim olimpijskim prvakom Kamilom Stochom na čelu zavladali tudi v pokalu narodov, so tako rekoč čez noč strmoglavili v globoko krizo, v kateri zdaj iščejo »izhod v sili«, da bi vsaj približno rešili slabo zimo.

Na nedavnem svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu je bil v posamični konkurenci najvišje uvrščeni Poljak Dawid Kubacki šele na 15. mestu, na moštveni tekmi pa so izbranci Lukasza Kruczka med vsega osmimi ekipami, pri čemer je zdajšnje Fince in Ruse težko jemati kot resno konkurenco, izvlekli peto mesto.

»Ne vem, ali naj bomo veseli te uvrstitve, je pa dejstvo, da je to naš najboljši moštveni dosežek v sezoni (tako v Klingenthalu kot v Willingenu so bili Poljaki šesti – op. p.),« je Kruczek potegnil črto pod ekipno preizkušnjo v Bad Mitterndorfu oziroma Tauplitzu, ki jo je označil kot zelo zahtevno in po svoje tudi čudno.

»Ker so se razmere spreminjale, je bilo treba imeti za kolajno tudi srečo. Poglejte, denimo, Slovence, ki so bili ob Norvežanih glavni kandidati za zlato, na koncu pa so se z nami borili za četrto mesto,« je glavni trener poljske reprezentance še povedal o drugem vrhuncu zime 2015/16, na katerem njegovi varovanci niso upravičili visokih pričakovanj svojih privržencev.

Za njimi so zaostali tudi na novoletni turneji, na kateri se je še najbolje odrezal Stoch, ki je v skupnem seštevku tega tekmovanja pristal komaj na 23. mestu. Le mesto višje je 28-letni skakalec kluba Eve-nement iz Zakopanov, eden od zgolj peterice, ki se niso uvrstili na posamično tekmo na Kulmu, ta čas v točkovanju za svetovni pokal.

Kruczek je bil tako – kar zadeva svetovno prvenstvo v poletih – še najbolj vesel tega, da je v nedeljo »vrnil med žive« Stocha, ki je v obeh serijah ekipne preizkušnje preletel 200 metrov. »Potem ko je Kamil izpadel že v kvalifikacijah, se je znašel v zelo težkem položaju. Vendar nismo zagnali preplaha. Usedli smo se za mizo, določili nove cilje in se šele tik pred zdajci odločili, da bo nastopil na moštveni tekmi,« je zaupal 40-letni trener iz Buczkowic na jugu Poljske.

Kakor se po eni strani veseli spektakla v Zakopanah (od danes do nedelje), je zaradi njega tudi zaskrbljen. »Domače preizkušnje so zmeraj še posebej zahtevne. Navijači od svojih špornikov – jasno – pričakujejo, da se bodo potegovali za najvišja mesta, s čimer jim na rame nalagajo še dodatni pritisk, ki pa lahko tudi dobro vpliva nanje,« je Kruczek napovedal prireditev na veliki skakalnici Krokiew (HS-134), na kateri so Poljaki v zadnjih letih igrali nadvse vidno vlogo.

Lani je, denimo, Stoch zmagal pred Avstrijcem Stefanom Kraftom, Nemcem Severinom Freundom in Petrom Prevcem, za poljskega šampiona pa je bil to že tretji podvig v Zakopanah po letih 2011 in 2012. Kruczek se skupaj s svojim prvim zvezdnikom in drugimi izbranci nadeja, da jim bodo številni navijači dali krila in bo domače prizorišče zanje nekakšna prelomnica v sezoni.

Podobno si želi tudi dvakratni olimpijski prvak iz Sočija '14. »Zdaj se moram osredotočiti na svoj mozaik in ga – potem ko sem izgubil nekaj delov in skoraj polovico sezone – spet začeti postopoma sestavljati,« je Stoch razkril, kako se bo spet poskušal postaviti nazaj na noge.

Za prvi cilj si je zastavil vrnitev med elitno deseterico, od katere ga ne loči tako zelo veliko. Za desetouvrščenim japonskim veteranom Noriakijem Kasaijem, ki je – mimogrede – na enajsto mesto potisnil Domna Prevca, zaostaja za 151 točk. Želi si, da bi prvi skok k temu cilju naredil že ta konec tedna v Zakopanah, kjer bodo danes (18) kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo (16; nanjo se bodo vnaprej uvrščenima bratoma Prevc od Slovencev poskušali pridružiti Robert Kranjec, Anže Lanišek, Andraž Pograjc in Jurij Tepeš), jutri pa bo tam na sporedu ekipna preizkušnja (16).

»Navijači tu vedno znova pričarajo sijajno vzdušje. Upam, da bom lahko tudi tokrat unovčil vso to pozitivno energijo s tribun,« si je še zaželel Stoch.