Kuttin: Petrovo letvico bo težko preskočiti

Tuji poznavalci smučarskih skokov ne skoparijo s pohvalami na račun najstarejšega od bratov Prevc.

Objavljeno
06. januar 2016 19.09
Smučarski skoki
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Bischofshofen – Poznavalci smučarskih skokov so v zadnjih dneh kar tekmovali med seboj, kdo bo bolj pohvalil Petra Prevca. Vsi po vrsti se čudijo njegovi izjemni (pre)moči, s katero si je pokoril konkurenco na znameniti novoletni turneji.

Martin Koch, ki po končani športni poti, med katero je veljal za enega od najboljših letalcev na svetu, dela kot strokovni komentator na avstrijski televiziji ORF, je pred uvodno postajo v Oberstdorfu stavil s kolegom Andreasom Goldbergerjem, da bo slovenski as ponovil poker zmag nemškega zvezdnika Svena Hannawalda (»Če kdaj, potem zdaj.«); tako zelo je bil prepričan o Petrovem podvigu.

Zato je bil tudi sam »razočaran« nad tekmovalnim razsodiščem v Oberstdorfu, ki je z nižanjem in višanjem zaletišča v finalu »pomagalo« Nemcu Severinu Freundu do prvega mesta. »Če bi bilo tam vse normalno, bi zmagal Peter, ki je do potankosti izpilil svojo tehniko. Njegovi skoki so popolni, pravi užitek jih je opazovati. Že deset metrov po odskočni mizi je v optimalnem položaju za letenje, kar je res neverjetno,« je očaran Koch, s katerim navdušenje nad Prevcem deli tudi Goldberger.

»Glede na to, kako v zadnjem obdobju skače Peter, se lahko na tekmah pravzaprav premaga le sam. On je ta čas edini, ki za zmage ne potrebuje sreče,« je presodil 43-letni Avstrijec in zaupal, da si je dvajset let mlajšega Slovenca v Garmisch-Partenkirchnu pozorno ogledal od zadaj na zaletišču. »Ima izjemno nizek počep, iz katerega odrine kot blisk. Nihče drug ni tako hitro v položaju za letenje, nihče – jasno – tudi nima toliko samozavesti kot on,« je poudaril »Goldi«.

S pohvalami na Prevčev račun ne skopari niti nekdanji vrhunski nemški skakalec Dieter Thoma, zdaj strokovni komentator pri televizijski postaji ARD. »Petrov slog je sijajen. Ko ga spremljaš, kako leti po zraku, se ti zdi, kot da bi ga gledal v počasnem posnetku. V resnici pa njegova hitrost v tistem trenutku znaša več kot 100 km/h,« je omenil 46-letnik iz Hinterzartna, ki je – mimogrede – svojčas bíl hude bitke tudi s Primožem Peterko.

Peter je kajpak naredil velik vtis tudi na trenerje. »V drugi seriji tekme v Innsbrucku je prikazal pravo 'bombo'. A še bolj kot s tamkajšnjim finalnim skokom me je šokiral s prvim, ki je bil v težkih razmerah z vetrom v hrbet res izjemen in si zasluži toliko večje spoštovanje, ker mu je uspel po dokaj veliki napaki in posledično slabem nastopu v poskusni seriji. Da ga niti malo ni vrgel iz tira, je res težko verjeti, kar je le še en dokaz, kako je tudi psihično trden,« se je čudil avstrijski »selektor« Heinz Kuttin in dodal, da je Prevc letvico postavil zelo visoko, ki jo bo – če bo ohranil takšno formo – težko preskočiti.