Lahti pustil grenak priokus leto pred SP

Slovenske smučarske tekačice mešanih občutkov na Finskem.

Objavljeno
21. februar 2016 22.42
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Nastop na prizorišču prihodnjega nordijskega SP v Lahtiju je pri slovenskih tekačicah pustil mešane občutke, saj so se v paradni disciplini šprintu zvrstile pri repu trideseterice, Alenka Čebašek pa včeraj nastop v skiatlonu končala kot 36.

»Alenka je zadnji dan tekla v okviru svojih zmožnosti, saj je bila kar dolgo odsotna. Veliko smo se ukvarjali z njenim zdravjem, vrnila se sicer je v smučine, a ji še precej manjka. S šprinterskim izkupičkom pa nismo zadovoljni, žal nam je odpovedala Vesna Fabjan, ki je imela precej težav s spremenjeno progo in se potem tudi na tekmi ni najbolj osredotočila. Pri njej ne gre toliko za slabšo telesno pripravljenost, kot za posledico pritiskov s strani v zadnjih dveh, treh mesecih. Zaradi tega je precej v škripcih in upam, da se bo naslednji teden pobrala,« je po Lahtiju ocenil trener Marko Gracer, ki za jutri napoveduje končno odločitev, kdo oziroma koliko tekačic naj bi odpotovalo na kanadsko turnejo. Ocenjuje, da je odhod zaradi lova na trideseterico oziroma petdeseterico, če se bodo pravila financiranja za rdečo skupino spremenila, potreben, toliko bolj, ker so do konca zime na sporedu še štirje šprinti.

Dober vtis je tokrat pustila le Anamarija Lampič, sicer specialistka za klasični korak, ki je v drsalnem šprintu končala kot 25. in nato že v soboto z Niko Razinger odpotovala v Romunijo na MSP in SP do 23 let. »Videla sem fotografije in situacija izgleda zelo slaba, a obljubljajo, da bodo do ponedeljka (danes op. p.), ko je na sporedu šprint, proge uspeli urediti,« se je nekoliko v dvomih odpravila na pot, od katere veliko pričakuje. A po Lahtiju je bila vseeno bolje razpoložena kot denimo Vesna Fabjan, ki je velik šok doživela z izpadom v kvalifikacijah in očitno ni mogla preboleti od lani krepko podaljšane proge, ki ni več tako pisana na kožo njenim šprinterskim lastnostim. Lahti je sicer pri vseh pustil grenak priokus, saj je postregel z neverjetno prevlado Norvežanov, včeraj so pobrali vsa mesta na zmagovalnem odru, v soboto pa se je nanj ob njih prebila le še Američanka Jessica Diggins.