Lampičeva do novih dveh točk

Tour de Ski: slovenska smučarska tekačica je v zasledovanju malce pokvarila izhodišče. Vodi še naprej Østbergova.

Objavljeno
01. januar 2018 13.34
J. P.
J. P.

Lenzerheide - Tekme na prvi postaji tradicionalne novoletne turneje v smučarskem teku, Touru de Ski, je zaokrožilo današnje zasledovanje v prosti tehniki v švicarskem Lenzerheide, ki so se ga najprej lotila dekleta na 10-kilometrski progi, med njimi tudi edina slovenska predstavnica Anamarija Lampič. Začela je kot 21. (vrstni red na štartu je določila dotedanja razvrstitev na turneji), nato pa s 46. časom zasledovanja - za najhitrejšo, Avstrijko Tereso Stadlober, je zaostala debeli dve minuti in četrt - zdrsnila na 29. mesto, vseeno pa ujela novi dve točki. S tem je izenačila svoj tretji najboljši dosežek v olimpijski zimi.

Prireditelji so poželi precej neodobravanja z nerazumljivo potezo, da so morala danes prva v smučino dekleta, čeprav so včeraj tekmovala pozneje kot fantje, sredi popoldneva (ob 15. uri). Tako so se drugič pognala s štarta manj kot dvajset ur pozneje, zato si je Lampičeva želela le ohraniti stik z večjo skupino in tako v ugodnem položaju priti na drugo od treh postaj Toura, v nemški Oberstdorf, ki bo pojutrišnjem gostil šprint v klasičnem koraku, dan pozneje pa še preizkušnjo s skupinskim štartom v prosti tehniki. In to se ji je tudi razmeroma dobro posrečilo.

Vodilno mesto na turneji je zadržala Norvežanka Ingvild Flugstad Østberg, ki je v zasledovanju sicer vpisala četrti čas s 27,5 sekunde zaostanka za Stadloberjevo. Korak z njo sicer drži zgolj rojakinja Heidi Weng, ki zamuja nekaj manj kot pol minute, že tretjeuvrščena Američanka Jessica Diggins pa je krepko minuto in četrt zadaj. Za njenim hrbtom pa je precejšnja gneča, tekmovalke med četrtim in šestim mestom namreč loči pičlih sedem desetink sekunde. Lampičeva za vodilno Norvežanko zdaj zaostaja debele štiri minute.

»Tekma se mi je kar posrečia. Dekleta so se sprva res zelo pognala in prvi krog je bil najtežji, tedaj me je prehitelo največ tekmecev. Nato sem bila v drugem in tretjem krogu zraven in sem nekaj tekmovalk tudi ujela in prehitela. V finišu sem šprintala in ugnala Norvežanko Maiken Caspersen Falla, tega sem res vesela in želim si, da bi šlo tako tudi naprej v sezoni. Bilo je dobro, zdaj sledi dan odmora in zatem spet v akcijo,« je strnila vtise Anamarija Lampič.

Glavni trener Stefano Sarraco pa je dodal: »Uvodoma je Ana čutila utrujenost v nogah, kar je bilo tudi pričakovano, toda z vsakim pretečenim kilometrom se je počutila vse bolje. Po prvem krogu je bilo počutje že pravo, kar je zatem dokazala tudi z zelo odbrim zaključkom. Naposled smo lahko zadovoljni. Lahko bi rekel normalen dan za preizkušnjo v prosti tehniki - ne odličen in ne slab, temveč normalen dan, ki je dobra popotnica za Oberstdorf.«

IZIDI ŽENSKEGA ZASLEDOVANJA

1. (1.)  (Nor) 26:48,1
2. (2.) Heidi Weng (Nor) + 27,8
3. (3.) Jessica Diggins (ZDA) 1:16,9
4. (8.) Krista Parmäkoski (Fin) 1:45,9
5. (4.) Sadie Bjornsen (ZDA) 1:46,2
6. (6.) Kerttu Niskanen (Fin) 1:46,6
7. (15.) Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor) 1:59,9
8. (13.) Nicole Fessel (Nem) 2:00,3
9. (14.) Petra Novakova (Češ) 2:01,0
10. (12.) Sandra Ringwald (Nem) 2:11,3
29. (21.) Anamarija Lampič (Slo) 4:04,1