Lampičeva in Višnarjeva končali na osmem mestu

Slovenki sta ekipni šprint na svetovnem prvenstvu v Lahtiju končali na osmem mestu, kar je v skladu s pričakovanji.

Objavljeno
26. februar 2017 17.04
NORDIC-WORLD/
N. Gr.
N. Gr.

Lahti - Na svetovnem prvenstvu v Lahtiju so bili danes v ospredju smučarski teki. V moški in ženski konkurenci sta bila na sporedu ekipna šprinta, ki sta del programa svetovnega prvenstva šele šestič. Slovenijo sta v ženski konkurenci zastopali Anamarija Lampič in Katja Višnar

V kvalifikacijah sta se Slovenki odrezali odlično in se brez težav prebili v finale, kjer se je odločalo o medaljah. Najhitrejši sta bili Norvežanki Maiken Caspersen Falla in Heidi Weng, ki sta že pred tekmo veljali za prvi favoritinji. V finišu sta ugnali Rusinji Julijo Belorukovo in Natalijo Matvejevo, do konca pa je bil napet dvoboj za tretje mesto, ki sta ga v boju s Švedinjama dobili Američanki Sadie Bjornsen in Jessica Diggins.

Anamarija Lampič je v finalu tekla izvrstno in pred prvo predajo Slovenijo obdržala med najboljšimi, Katja Višnar pa v finalu ni bila razpoložena. Ob vsaki predaji je nabrala nekaj dodatnega zaostanka, ki ga je Lampičeva kasneje poizkušala izničiti, a je bila le ena razpoložena tekmovalka premalo za kaj več od osmega mesta. To je realen dosežek slovenskih tekačic, ki pa sta si potihem želeli uvrstitve na šesto mesto. 

»Bilo je dobro, ne ravno odlično. Osmo mesto je lep rezultat, glede na to, da je to svetovno prvenstvo. Na tekmah svetovnega pokala nama je šlo v redu in morda smo zato pričakovali malo več, a letos ni bilo veliko klasičnih sprintov, niti ni bilo veliko priložnosti, da bi na tej tehniki delali. V teh pogojih in na tej težki progi je to danes lep rezultat, lahko pa zase povem, da nisem imela ravno najboljšega dne, a sem se potrudila po svojih najboljših močeh,« je dejala Višnarjeva.

Ustjugov ima na tem prvenstvu neverjetno srečo

Na moškem ekipnem šprintu sta se v zadnjem krogu za zmago borili le še Švedska in Finska, Rusija pa je bila na tretjem mestu brez možnosti za boj za zlato. A nato se je še enkrat zgodilo neverjetno, Sergej Ustjugov je skupaj s kolegom Nikito Kirijukovom z odprtimi rokami sprejel darilo Finca Iiva Niskanena in Norvežana Emila Iversena, ki sta se v boju za zmago - za Norveško bi bila to četrta in četrta v seriji, za Finsko pa prva - v zadnjem zavoju zapletla v padec.

»Na tem prvenstvu imam neverjetno srečo. Potem ko sem v skiatlonu prišel do zlata po padcu Martina Johnsruda Sundbyja, se mi je sreča nasmehnila še drugič,« se je na cilju smejalo Ustjugovu. Slabše volje je bil Iversen. »Zdaj je popolnoma brezpredmetno razpravljati, kdo je kriv. Priznam, da sem naredil napako, se malo premaknil, toda tudi Niskanen, ki je imel večjo hitrost, bi bil lahko bolj pazljiv.«

Srebro je osvojila Italija, Finska pa se je le dokopala do brona. Miha Šimenc in Janez Lampič sta izpadla v polfinalu, na koncu sta zasedla 13. mesto.