Lani doma pregorel v želji, letos izkušenejši

Slovenci na štartu v Podkorenu: Žan Kranjec prvo upanje na Vitrancu. Trener Kunc: Pozna se vsaka malenkost.

Objavljeno
14. marec 2015 00.48
Zadnje priprave na poligonu Podkoren za 54. Pokal Vitranc 2015, v Podkorenu, kjer bo v jutri v soboto veleslalom in nedeljo slalom za moške, 13. marca 2015.
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Kranjska Gora – Deset slovenskih tekmovalcev se bo ta konec tedna dokazovalo na tekmah za 54. Pokal Vitranc. »To je naša mladina, naša perspektiva, naša prihodnost. Fantje so mladi in dobri, kar bodo tudi pokazali,« je novi rod (večina jih še nabira izkušnje v svetovnem pokalu) predstavil šef moških reprezentanc Klemen Bergant. Največ bremena bo na plečih Žana Kranjca.

Slovenski smučarji so na lanskem Vitrancu ostali brez točk. Prvi adut ekipe Kranjec je v veleslalomu za stotinko zgrešil finale. »Zagotovo je bil sposoben več, a je pred domačimi navijači pregorel v želji, nadel si je pretežek nahrbtnik. Letos je drugače: leto dni je starejši, za sabo ima več štartov za svetovni pokal, zato verjamem, da ne bo imel težav,« je dejal trener za tehnične discipline Mitja Kunc. Lani je Kranjca na štart pospremil z nasvetom, naj domačo tekmo vzame kot spodbudo in motivacijo, ne breme. »Generacijo, v kateri sem tekmoval, je domača tekma vedno dodatno podžgala,« je dejal Kunc, ki prisega v srčen in napadalen pristop. »O teh stvareh se ogromno pogovarjamo, letos je v ekipi tudi Bergant s svojimi trenerskimi izkušnjami. Menim, da letos Žan razmišlja drugače,« v svojega tekmovalca – Kranjec je v tej sezoni na šestih tekmah trikrat prismučal do točk – verjame Kunc.

Kranjec je z reprezentančnimi kolegi za Pokal Vitranc treniral prav na podkorenskem poligonu. »Razmere bodo dobre, od mene pa je odvisno, ali se mi bo uspelo pripraviti in zbrati za dober nastop. Včasih imam v glavi zavoro in se na progi ne sprostim, kot bi se lahko. Poskusil bom vse odmisliti,« je povedal Kranjec, ki si je v začetku zime za cilj začrtal uvrstitev med 30 v veleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala. Na 36. mestu je od uresničitve zastavljenega oddaljen 14 točk. »S potekom sezone nisem zadovoljen. Pa ne le z rezultati v svetovnem pokalu, tudi na tekmah nižje ravni nisem smučal dobro. Ne dosegam lanske ravni, letos sem želel še napredovati. Ne morem si pripisati pozitivne ocene. Kakorkoli že, črto bom potegnil po koncu sezone,« je razmišljal o svojih nastopih.

Če bi lahko zavrtel čas nazaj in v tej zimi kaj spremenil, kaj bi storil? »Od uvoda v tekmovalno zimo v Söldnu so se mi nabirale stvari v glavi, izgubljal sem prave občutke na snegu in posledično zaupanje vase. Nadaljevalo se je z ugibanjem, kaj je narobe in tako sem se znašel v začaranem krogu,« je opisoval spodrsljaje zime. Za sabo ima veliko treningov s slabimi predstavami: »Glede na težave, ki sem jih imel med vadbo, sem na tekmah zares veliko iztisnil,« je povedal sogovornik. Pravi, da so težave rešljive, za prihodnjo sezono se bo moral »resetirati« in začeti znova: »Vse. Od A do Ž,« je razkril, kaj bo moral popraviti.

Kunc je prepričan, da bo Kranjec kljub težavam kmalu napredoval. »Delamo dobro, je motiviran, res je, da letos ni bilo vidnejših premikov, a razvija se po normalni poti. Nekaj sprememb je bilo na smučeh, z njimi se ni ujel, na najvišji ravni pa se pozna vsaka malenkost. V prihodnje bi se morda razbremenil tudi s tem, če bi želje obdržal pri sebi,« je s smernicami postregel Kunc.

Poleg 22-letnika iz Vodic bodo v današnjem veleslalomu štartali še Mišel Žerak, Klemen Kosi, Andraž Reich Pogladič, Žan Grošelj in Aljaž Dvornik, v jutrišnjem slalomu pa Matic Skube, Miha Kürner, Grošelj, Dvornik, debitant Jakob Špik in superveleslalomski podprvak z mladinskega svetovnega prvenstva Štefan Hadalin.