Lanišek preglasil celo napovedovalca

Smučarski skoki: Slovenski reprezentanti tekmo mešanih ekip končali na 4. mestu.

Objavljeno
26. februar 2017 22.22
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Lahti – Smučarski skakalci Ema Klinec, Nika Križnar, Anže Lanišek in Peter Prevc so s 4. mestom dosegli najboljši slovenski rezultat na tekmah mešanih ekip doslej na nordijskih SP. Čeprav so jim mnogi poznavalci tega športa to nehvaležno uvrstitev pripisovali že vnaprej, ostaja grenak priokus, kajti včeraj se jim je ponujala priložnost še za kaj več.

Po uvodnih skokih Nike Križnar (84 m) in sijajno razpoloženega Anžeta Laniška (93,5 m), ki je zaostanek naše ekipe za tretjeuvrščeno Avstrijo znižal na pičle 0,9 točke, je že zadišalo po kolajni. Na žalost pa nato glavna slovenska aduta Ema Klinec (92,5 m) in Peter Prevc (88) nista obdržala stika z neposrednimi tekmeci za bronasto odličje, tako da so tretjeuvrščeni Japonci pobegnili že za 21,9 točke.

Kot se je izkazalo pozneje, je bila prednost skakalcev iz dežele vzhajajočega sonca tako velika, da je naša četverica ni mogla več nadomestiti, čeprav so v finalu vsi po vrsti stopnjevali svoje nastope. Križnarjeva je v drugo pristala pri 90,5 metra, Lanišek je potegnil do 96,5 metra in se tako glasno veselil svojega nastopa, da je z vzkliki preglasil celo uradnega napovedovalca, Klinčeva je v slabših razmerah doskočila pri 91,5 metra, Prevca pa je odneslo še šest metrov dlje.

S svojim izvrstnim finalnim skokom je vlil kanček upanja in izzval zadnjega Japonca na vrhu zaletišča Daikija Ita, ki pa je odgovoril z le meter krajšim poskusom. Na koncu so imeli Japonci, pri katerih prva zvezdnica Sara Takanaši (90 m in 89,5 m) ni imela svojega dneva, 18,3 točke naskoka pred Slovenci, prepričljive zmage pred Avstrijci pa so se veselili Nemci Carina Vogt, Svenja Würth, Markus Eisenbichler in Andreas Wellinger.

Križnarjeva, ki se je po prvem skoku prijela za glavo, je pozneje, ko je videla, kako slab veter je imela (+ 9,1 točke), spoznala, da njen nastop sploh ni bil tako slab, kot je sprva mislila. »A imam še rezerve. Upam, da bom to pokazala v prihodnji sezoni. Drugače pa sem zelo srečna, da sem lahko tekmovala z najboljšimi fanti ter z njimi in Emo delila veselje; te izkušnje zlepa ne bom pozabila,« je omenila komaj 16-letna skakalka žirovske Alpine.

Podobno je razmišljala tudi njena klubska kolegica Ema Klinec, ki si je prav tako štela v veliko čast, da je lahko sodelovala na tej preizkušnji. »Navsezadnje se ti takšna priložnost ponudi le enkrat na vsaki dve leti. Kar zadeva moja skoka, pa lahko rečem, da sta bila povprečna. Na žalost mi je najboljši uspel v poskusni seriji (96,5 m),« je pojasnila 18-letnica iz Poljanske doline.

Najboljši slovenski posameznik včerajšnje preizkušnje je bil Lanišek. »Prvi skok sem morda izvedel preveč na kratko, drugega pa že precej bolje, saj sem se bolj vrgel na smuči; tako kot tudi znam. Glede na to, da sem dva dneva počival in gledal, kako reprezentančni kolegi skačejo, sem imel več kot dovolj časa za pripravo – tudi psihično. To mi je uspelo odlično. Menim, da je četrto mesto zelo dobro,« je ocenil 20-letni član SSK Mengeš in priznal, da je bil sprva malo razočaran, potem ko je izvedel, da ne bo skakal na posamični tekmi.

»Vsi vemo, kako mi je šlo v Saporu in Pjongčangu, na žalost tu potem na treningu ni šlo vse gladko, poleg tega tudi še nisem razkril vseh adutov. Po drugi strani pa sem se kot zadnji uvrstil v ekipo za Lahti in kolegi so si prav tako zaslužili nastope na tekmi,« je povedal Lanišek in dodal, da bo na teh dobrih skokih, ki so mu dali dodaten zagon, gradil naprej.

Precej boljše volje kot dan poprej je bil tudi Prevc. »Zadnji skok je en obliž na sobotne rane. Zaradi finalnega nastopa bo seveda lažje iti spat, ostaja pa kar nekaj grenkobe, ker vem, koliko metrov sem zapravil pri vsakem poskusu. Samo pri prvem deset točk, zaradi česar se lahko zelo žrem. Dosegljivo je bilo namreč tudi več, toda na takšnih tekmah se morajo pokriti vsi potrebni dejavniki za uspeh,« je poudaril skakalec kranjskega Triglava, ki je v finalu nastopil z rabljenim tekmovalnim dresom, potem ko ga je tisti s sobotne preizkušnje in v uvodni seriji »zaviral« v zraku. Današnji prvi uradni trening na veliki skakalnici pa bo izpustil.