Lanišku v Saporu »ukradli« rekord

Petru Prevcu v anketi pripisujejo največ možnosti za veliki globus (VIDEO).

Objavljeno
22. januar 2015 23.12
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Pred slovenskimi smučarskimi skakalci je pomemben konec tedna. Peter Prevc & Co. bodo skušali v Saporu unovčiti odsotnost nekaterih tekmecev in osvojiti kar največ točk za svetovni pokal, preostali naši tekmovalci, ki ta čas niso v udarni ekipi, pa si bodo prizadevali na preizkušnjah za celinski pokal v Planici izkoristiti prednost domačega terena in priboriti sedmo kvoto za naslednji ciklus tekem med elito.

Čeprav je potovanje na Japonsko zelo dolgo in zato tudi naporno, je Prevc – tako kot lani – komaj čakal, da se odpravi na drugi konec sveta. »V Saporo grem zelo rad tudi zato, da si malo odpočijem od vsega skupaj,« je 22-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini poudaril pred sredinim odhodom proti deželi »vzhajajočega sonca«, kjer je v lanski skakalni sezoni prepričljivo dobil prvo tekmo pred Jernejem Damjanom, Japoncem Noriakijem Kasaijem, Robertom Kranjcem itn. ter oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, potem ko je z vrha zrinil dotlej vodilnega in odsotnega Poljaka Kamila Stocha.

Na drugi preizkušnji je moral Prevc za las priznati premoč Damjanu, zgodovinski prvi povsem slovenski zmagovalni oder v svetovnem pokalu pa je tedaj s tretjim mestom zaokrožil Kranjec. Omenjena trojica bo na veliki napravi Okurajama (HS-134) tekmovala tudi ta konec tedna, ob njej pa bodo naše barve na jutrišnji (8.30 po srednjeevropskem času) in nedeljski preizkušnji (2.00) zastopali še Nejc Dežman (lani 7. in 9.), Jurij Tepeš (29. in 31.), Rok Justin in Matjaž Pungertar, ki ju pred letom dni ni bilo v Saporu.

Toda izbranci Gorana Janusa bodo tam letos težko tako krojili vrstni red pri vrhu, saj je konkurenca tokrat močnejša, kot je bila v prejšnjih letih. Od elitne deseterice namreč manjkajo le Nemec Severin Freund (4.), poškodovani Švicar Simon Ammann (7.) in Avstrijec Gregor Schlierenzauer (9.), ki te dni vadi v Beljaku. Zato pa sta ob drugih proti Japonski odletela tudi »Schlierijeva« rojaka in Prevčeva najhujša tekmeca Stefan Kraft (1.) in Michael Hayböck (2.), ki vodita v skupni razvrstitvi, v kateri imata pred najboljšim slovenskim skakalcem 113 oziroma 35 točk naskoka.

Mimogrede: udeleženci ankete na uradni spletni strani Mednarodne smučarske zveze (FIS) so do sinoči – zanimivo – največ možnosti v boju za veliki kristalni globus kljub vsemu pripisovali Prevcu (28 %), sledili so Kraft (22,9 %), Freund (19,9 %), Hayböck (14,2 %), Čeh Roman Koudelka (2,7 %) in drugi (12,2 %). Kakor koli že; vrstni red tekem v Saporu pogosto kroji tudi spremenljiv veter, kar se je pokazalo tudi minuli konec tedna na tridnevni prireditvi za celinski pokal, na kateri so slovenski skakalci igrali zelo vidno vlogo.

Tako je Miran Zupančič v svojo korist odločil petkovo preizkušnjo na srednji napravi Mijanomori (HS-100), Tomaž Naglič in Anže Semenič pa sta na nedeljski tekmi na veliki skakalnici delila drugo mesto. Slednjima od naših kaže najbolje tudi v tej periodi »2. svetovne lige«, ki se bo konec tedna iztekla v Planici. Pred obema preizkušnjama na tamkajšnji novi Bloudkovi skakalnici (HS-139) – tako jutrišnja kot nedeljska se bo začela ob 12.45 – sta v skupnem seštevku tega tekmovanja na tretjem oziroma četrtem mestu in na ta način v odličnem izhodišču, da Sloveniji priskačeta sedmo »prenosno vstopnico« za nastope med elito do nordijskega SP v Falunu (med 18. februarjem in 1. marcem).

Kar zadeva zadnje tekme celinskega pokala v Saporu, ki jih je moral na žalost zaradi bakterije v kolenu izpustiti nesrečni Jure Šinkovec, je treba omeniti še četrti mesti Jake Hvale in izjemen skok Anžeta Laniška. Obetavnega Domžalčana je namreč v nedeljo uradno odneslo kar 146,5 metra daleč (6,5 metra prek rekorda naprave!), tisti, ki so ga videli, pa pravijo, da je bil dolg vsaj 150 metrov. »Na izmerjeno daljavo sem se pritožil, vendar so me zavrnili,« je razkril Igor Medved, trener reprezentance B, ki je tudi obžaloval, da so po Laniškovem sijajnem poskusu – ker niso imeli vetrne izravnave – prekinili in razveljavili serijo.

Zato »polet« 18-letnega skakalca SSK Mengeš, ki je močno spominjal na sanjski nastop Janneja Ahonena leta 2005 v Willingenu, kjer so mu najprej izmerili 155,5 metra, nato pa priznali 152 metrov, na žalost tudi ni obveljal kot novi rekord naprave Okurajama.