Laura Dahlmeier znova razred zase, Gregorinovi streljanje odneslo deseterico

Nemka Laura Dahlmeier je svetovna prvakinja v ženski posamični preizkušnji na 15 kilometrov. Teja Gregorin 12.

Objavljeno
15. februar 2017 16.26
BIATHLON-WORLD/
N. Gr.
N. Gr.

Hochfilzen - Šele 23-letna Nemka Laura Dahlmeier je nova svetovna prvakinja v ženski biatlonski preizkušnji na 15 kilometrov. Dahlmeierjeva je postavila najhitrejši tekaški čas, na strelišču pa je le v prvem streljanju pustila eno tarčo nepokrito in za skoraj pol minute ugnala drugouvrščeno Čehinjo Gabrielo Koukalovo, ki je prav tako zgrešila en strel. Bron je presenetljivo pripadel Italijanki Alexii Runggaldier, ki je pokrila vse tarče, a je bila v teku skoraj tri minute počasnejša od Dahlmeierjeve. 

»Povsem sem pri koncu z močmi. To me je povsem izčrpalo. Toda sem na vrhu zmagovalnega odra, komaj verjamem,« je za nemško televizijo v cilju povedala nova svetovna prvakinja. 

Teja Gregorin se je, tako kot na vseh letošnjih tekmah v Hochfilznu, v teku uvrstila med najhitrejše. Zaostala je le za Dahlmeierjevo, Kokualovo in Kaiso Mäkäräinen, veliko več težav je imela na strelišču. Po ničli na prvem streljanju leže je na prvem streljanju stoje zgrešila dvakrat, eno tarčo je zgrešila tudi na zadnjem streljanju stoje. Vsak zgrešeni strel na posamični tekmi pomeni minuto pribitka, zato Teja ni imela možnosti v kazenskih krogih nadoknaditi nekaj izgubljenega časa. 

Uvrstitev na 12. mesto je vseeno njena najboljša v letošnji sezoni, nekaj grenkega priokusa bodo pustili trije zgrešeni streli in spoznanje, da bi bila že z enim zgrešenim strelom zelo blizu odra za zmagovalke. Nastopili sta še Urška Poje in Anja Eržen. Erženova je s šestimi zgrešenimi streli končala na 76. mestu, več kot osem minut in pol za Dahlmeierjevo, Pojetova pa se je s tremi zgrešenimi streli manj uvrstila tri mesta za njo.

»Danes je Teja precej rešila s tekom. Tudi smuči so bile odlične. Ne želim se ponavljati, toda ponovno je bil vsaj en zgrešen strel preveč. Ostaja malce grenkega priokusa, ampak 12. mesto je vseeno vrhunski rezultat,« je nastop Gregorinove komentiral glavni trener slovenske reprezentance Tomaš Kos

ŽENSKA POSAMIČNA TEKMA, 15 KM

 1. Laura Dahlmeier (Nem)          41:30,1/1

 2. Gabriela Koukalova (Češ)        + 24,7/1

 3. Alexia Runggaldier (Ita)        1:45,6/0

 4. Mari Laukkanen (Fin)            1:56,8/1

 5. Jekaterina Avakumova (JKo)      2:03,6/0

 6. Susan Dunklee (ZDA)             2:06,8/2

 7. Maren Hammerschmidt (Nem)       2:27,5/2

 8. Vanessa Hinz (Nem)              2:45,5/2

 9. Julija Džima (Ukr)              2:46,1/2

10. Olena Pidrušna (Ukr)            2:54,6/2

12. Teja Gregorin (Slo)             3:04,8/3

76. Anja Eržen (Slo)                8:42,6/6

79. Urška Poje (Slo)                8:57,2/3

Kazahstanski biatlonci oproščeni

Avstrijska policija je 8. februarja na SP v Hochfilznu po hišni preiskavi pridržala skupino kazahstanskih biatloncev zaradi suma zlorabe prepovedanih poživil. Danes je mednarodna biatlonska zveza (IBU) sporočila, da so biatlonci oproščeni. »Vsi testi so bili negativni, zato ne vidimo razloga, da bi proti njim začeli disciplinski postopek. A policijska preiskava še traja, v primeru novih odkritij lahko postopek začnemo kasneje,« je dogodek komentirala generalna sekretarka IBU Nicole Resch.