Le Fakova pot zares navzgor

Za slovo od Anterselve slovenska moška štafeta 14. Jakov Fak napovedal boljše čase.

Objavljeno
24. januar 2016 20.50
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Anterselva – Biatlonska karavana se približuje sklepni tretjini sezone, med katero pa bo od 3. do 13. marca tudi najpomembnejše tekmovanje, svetovno prvenstvo v Oslu. Čez tradicionalno januarsko odmevno turnejo je včeraj padel zastor, slovenska bera je v primerjavi s preteklostjo komaj vredna omembe. Le Jakov Fak je napovedal, da bi se poslej res lahko spet vzpenjal.

Biatlonci so se za dva tedna od tekmovališč, ko se bodo po daljšem času spet pomerili v Severni Ameriki, poslovili s štafetnima tekmama na Južnem Tirolskem. Kot ponavadi sta ti pritegnili izjemno pozornost pisane množice več kot 20.000 navzočih, le slovenskim predstavnikom so – žal – spet pripadle zgolj stranske vloge. Ženske vrste sploh ni bilo na štartni črti, saj je Urška Poje po predhodnem in v tem primeru povsem razumljivem načrtu odpotovala na mladinsko svetovno prvenstvo v Romunijo, tako da glavni trener Tomaš Kos sploh ni mogel sestaviti četverice za nastop, na moški tekmi pa je bilo slovenska zasedba včeraj 14.

Jasno je, da se Fak v družbi krepko manj kakovostnih tekmovalcev zdaj ne more več veseliti moštvenih uspehov, naša moška štafeta je tudi zelo daleč od tistih dni, ko se je v močni postavi domala vedno znova borila za mesta na stopničkah ali tik pod njimi, tedanji akterji so zdaj v vlogah funkcionarjev (predsednik zbora Marko Dolenc, vodja ekipe Janez Ožbolt in prvi mož strokovnega sveta Tomas Globočnik), pred njimi je izjemno zahtevna naloga, plovba po razburkanih valovih, v katerih se je v tej sezoni znašla reprezentančna ladja.

Včerajšnje 14. mesto med 25 nastopajočimi pravzaprav niti ni tako boleče ob spoznanju, da pri moštvu ni bilo Klemna Bauerja, a obenem je tudi res, da prav vidnega zasuka nikakor ne gre pričakovati. Z izjemo Faka, seveda.

Naš vodilni reprezentančni adut, dvakrat svetovni prvak in nazadnje tretjeuvrščeni biatlonec sezone 2014/15 v svetovnem pokalu, je namreč v Anterselvi le pokazal, da se v primerjavi tako s prejšnjo postajo na Bavarskem kot tudi poraznim decembrskim delom pobira, nenazadnje je tudi v včerajšnji štafeti brez zgrešenega strela za začetek brezhibno opravil svojo nalogo in sotekmovalcem priboril 2. mesto, tik za Nemci. Drugi trije – Rok Tršan, Lenart Oblak in Miha Dovžan – so nato deset tarč pustili nepokritih, a uresničili so vsaj poglavitni cilj – skupni dosežek brez kazenskega kroga in tako bili tudi blizu uvrstitve v zgornjo polovico. Zmage se je sicer veselila Rusija, pri ženskih štafetah je bila najboljša Francija.

V svetovnem pokalu je zdaj napočil čas za krajši oddih in trening, nato bo sledila selitev na prizorišči v ZDA in Kanado, zadnji dve pred svetovnim prvenstvom. Vodstvo slovenske izbrane vrste čaka nova analiza, a na dlani je, da še nikdar prej v več kot dveh desetletjih navzočnosti slovenskih biatloncev v izbrani mednarodni družbi reprezentančna vrsta ni bila tako šibka kot zdaj. Hkrati je tudi opazno, da ko ne gre Faku vse po načrtih, Teja Gregorin pa je daleč od ravni izpred dveh let z olimpijsko kolajno, konkurenčnih naslednikov preprosto ni. Bolj natančne ocene sezone bodo po finalu v Hanti-Mansijsku, za slovensko vrsto, ki doslej še zdaleč ni uresničila visokih ciljev, bo zdaj še bolj pomembno svetovno prvenstvo. A tudi tam morebiten nov Fakov podvig, nenazadnje se je že pogosto izkazal prav z zbranostjo in zmagovalnim občutkom na največjem tekmovanju sezone, nikakor ne bi smel potisniti vstran spoznanj o zares ozki bazi in posledično nujnem alarmu za rešitev. Kajti Ruhpolding in Anterselva, v preteklosti tako pogosto prizorišči velikih slovenskih predstav, tudi Faku še nista prinesli popolne vrnitve med elito, drugi pa za njo še naprej močno zaostajajo.

Rezultati moške štafete (4 x 7,5 km)

1. Rusija 1:12:42,8 (0 kazenskih strelov) (Maksim Cvetkov, Jevgenij Garaničev, Dimitrij Mališko, Anton Šipulin)

2. Nemčija +1,0 (1) (Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer, Simon Schempp)

3. Norveška +22,9 (0) (Ole Einar Bjørndalen, Lars Helge Birkeland, Johannes Thingnes Bø, Erlend Bjøntegaard)

4. Avstrija +1:01,7 (1)

5. Francija +1:39,3 (0)

6. ZDA +1:43,7 (1)

7. Slovaška +1:56,9 (0)

8. Češka +2:00,9 (0)

9. Švica +2:17,3 (2)

10. Estonija +2:23,2 (0)

...

14. Slovenija +2:56,6 (0) (Jakov Fak, Rok Tršan, Lenart Oblak, Miha Dovžan)