Le Jakov Fak prižgal luč v dolgem predoru

Na premieri SP zmaga francoske mešane štafete, Slovenija 13. Boleč zdrs Teje Gregorin.

Objavljeno
03. marec 2016 23.10
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Oslo – Premiera največjega biatlonskega tekmovanja v sezoni ni prinesla prav nikakršne senzacije. Za vrh so se borile favorizirane mešane štafete, vodilni biatlonec tekmovalne karavane Martin Fourcade je že pokazal svojo moč in v siloviti končnici Franciji priboril zlato, uvrstitev Slovenije na 13. mesto pa je pravzaprav pod streho pričakovanj.

Navdušenja v slovenskem taboru seveda ni bilo, zlasti potolčena je bila po svojem spodletelem nastopu Teja Gregorin, toda ob koncu je ob pogledu na semafor rezultatov in končno uvrstitev – prav na začetku druge polovice 25 nastopajočih štafet – naši vrsti kazalo pripisati solidno oceno. Vsekakor je največji »plus« iz slovenskega zornega kota nastop Jakova Faka – v svoji predaji je bil 3., hitrejša sta bila le Avstrijec Dominik Landertinger in francoski as Fourcade. Po tekmi je sicer najprej omenil: »Dokler ne vidim analize posameznih nastopov, težko ocenjujem, a prvi občutki so dobri …« Glede teh se očitno ni zmotil, po današnjem uradnem treningu in nato počitku pa bi bil lahko nared za zelo spodoben boj v jutrišnjem šprintu. Seveda ni nikakršna skrivnost, da je Fak na Holmenkollen prišel po najboljše dosežke sezone, ki je zanj doslej z le eno uvrstitvijo med deseterico potekala kot v najgrših sanjah …

A to ne velja le zanj – tudi Teja Gregorin, pred dvema letoma bronasta na olimpijskih igrah, je v tej zimi daleč od začrtanih ciljev in dasiravno nam je ob prihodu v norveško prestolnico pripovedovala o spodbudnih zadnjih dneh pokljuških priprav, ji je za uvod v SP močno spodrsnilo. »Mar sploh potrebujete moje besede,« je razočarano stopila pred mikrofon in beležnico Delovega poročevalca ter se nato hitro spomnila pogovora tik pred začetkom prvenstva, v katerem je bilo več optimizma kot v prejšnjih tednih. »Očitno je na Pokljuki šlo le za preblisk. To tukaj pa je bilo spet zelo slabo,« je priznala brez iskanja izgovorov in opravičil: »Vnovič sem imela dobro pripravljene smuči – morda le enkrat v sezoni niso bile brezhibne –, pa tega nisem znala izkoristiti.« Na strelišču je po vseh porabljenih dodatnih nabojih (eden od teh sodeč po nenavadnem zvoku ob proženju ni bil brezhiben) morala v kazenski krog, ko je predala kot 20., je bilo konec sanj o uvrstitvi slovenske vrste med najboljših deset.

Sicer pa se je tekma v počasnem snegu, saj se dopoldanska pošiljka padavin še ni dobro premešala s podlago, za slovensko vrsto začela solidno, zaostanek Andreje Mali po 10 zaporednih zadetkih ni bil pretiran. Resda je v zadnjem krogu, kar za 39-letno tekmovalko ni presenetljivo, popuščala, a vseeno je Gregorinovi priborila izhodišče za napad. Toda slednji zlepa ni šlo, pozneje sta Klemen Bauer in Jakov Fak poskusila popraviti, kolikor je bilo pač mogoče. Pisani konec tedna bo s šprintom in zasledovanjem ponudil bolj jasne odgovore o trenutnem utripu vodilnih dveh slovenskih reprezentantov v moški konkurenci – Bauer si po težavah z mononukleozo želi uvrstitev med 20. in 30. mestom, Fakove želje kajpak segajo precej višje.

Rad bi se namreč spet pridružil izbrani eliti, ki je že na včerajšnji premieri potrdila svoj ugled. V izjemni končnici je vodilni biatlonec sveta Martin Fourcade ugnal junaka zadnje pokljuške prireditve Simona Schemppa, večina med 10.000 obiskovalci pa je najbolj zaploskala norveškemu bronu in članu sklepne predaje Tarjeiju Bøju. Ta se je nato na novinarski konferenci pošalil: »Ne bom več tekmoval proti Fourcadu, ker ga preprosto ne morem premagati …« Francoski šampion pa mu je v smehu odvrnil: »Tudi prav!«

Kakorkoli, navzlic zahtevnim razmeram in že od jutra večkratnim spremembam vremena v norveški prestolnici je prva tekma ponudila zanimiv in regularen boj za vrh. Po današnjem prostem dnevu bo na Holmenkollnu jutri še bolj završalo. Pa bodo člani(ce) slovenske izbrane vrste med udeleženci lepe zgodbe ali bo vlak z najboljšimi spet drvel mimo njih?

Svetovno prvenstvo, rezultati tekme mešanih štafet

1. Francija 1:14:01,0/0+8 (Anais Bescond, Marie Dorin Habert, Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade)

2. Nemčija +4,3/0+7 (Franziska Preuss, Franziska Hildebrand, Arnd Peiffer, Simon Schempp)

3. Norveška +14,4/0+10 (Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø)

4. Ukrajina +29,8/0+9

5. Avstrija +1:07,1/03

6. Češka +1:23,3/0+5

7. Rusija +1:32,9/1+8

8. Italija +1:55,4/0+15

9. Belorusija +2:09,1/0+1

10. ZDA +2:19,6/0+5

...

13. Slovenija 3:09,8/1+7 (Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak)