»Patent« za nepotrebno dramo

Spor zaradi smuči z ekipo Ilke Štuhec, Mojmir Flisek sodeloval tudi z Ano Drev.

Objavljeno
15. januar 2017 23.29
regent zlata lisica
Špela Robnik
Špela Robnik

Ljubljana – Komaj se je prah polegel po eni smučarski aferi, že je odjeknila druga, tokrat v ekipi Ilke Štuhec. A se zdi, da je v zvezi z zapletom s športnim inovatorjem Mojmirjem Fliskom vendarle nastala pretirana drama. Gre namreč za postopek nadgradnje smuči, ki ga že prakticira veliko serviserjev in proizvajalcev smuči, zato jih odkup tovrstnega patenta ne zanima.

Spor je izbruhnil, ko so Fliska obiskali policisti in zasegli štiri pare superveleslalomskih smuči. Te mu je izročila serviserka Darja Črnko, da bi jih nadgradil s svojim patentom. Gre za ročni poseg, pri katerem stranico smučke predelajo v konkavno krivuljo (sidewall), kar naj bi tekmovalcu pomagalo bolj nagniti smučko v zavoju. Dogovor je bil, da mu v Ilkini ekipi uredijo sestanek s Stöcklijem, da bi morebiti odkupil to inovacijo. Sestanek se je na Zlati lisici res zgodil, a Švicarjev stvar ni zanimala, Flisek pa naposled smuči ni želel vrniti, dokler se ne dogovorijo o nadaljnjem sodelovanju. Črnkova pa se je zato obrnila na odvetnika in smuči nazaj pridobila z odredbo.

Iz ekipe Štuhčeve so nato včeraj v uradnem odzivu na zaplet natančno zapisali, da je Flisek sam predlagal sodelovanje in kot edini pogoj zahteval sestanek s Stöcklijem – to so tudi izpolnili. Prav tako so zapisali, da nikoli ni bilo govora o kakršnemkoli plačilu za njegove storitve, ki jih je v svoji zgodbi omenjal športni inovator iz Ljubljane. »Da do dogovora med Fliskom in družbo Stöckli ni prišlo, ni zadeva Ilke ali članov njene ekipe, temveč razgovora med Fliskom in predstavniki švicarskega proizvajalca smuči. To nikakor ne opravičuje odtujitve smučarske opreme in njegovega zahtevanega plačila, saj je obveznosti iz pisno sklenjenega dogovora ekipa Ilke Štuhec v celoti izpolnjene,« so zapisali.

Štuhčeva pa ni prva slovenska smučarka, s katero je sodeloval Flisek in skušal prek nje prodati svoj patent enemu od smučarskih proizvajalcev. V prejšnji zimi je z njim, na njegovo pobudo, sodelovala tudi Ana Drev in mu uredila sestanek s Völklom, ki pa prav tako ni bil zainteresiran za odkup. Prav tako tudi ne Head, saj, kot so sporočili tudi iz Stöcklija, tovrsten način nadgradnje smuči že poznajo in ni zanje pravzaprav nič novega. Izvaja ga veliko serviserjev samih (ročno bolj 'poberejo' fenol oz. stranski del smučke, da bolj drsi), je pa res, da gre za zamuden postopek in zato tovrstna pomoč oz. sodelovanje lahko pride prav. Drevova je tudi povedala, da je sicer s temi smučmi nekaj časa trenirala, vendar pa pretirane razlike ni čutila. Ker jih je nato v ZDA uničila na kamnu in ni imela rezervnega para, pa naposled z njimi sploh ni tekmovala in je brez njih dvakrat stopila na zmagovalni oder.

»To ni nobena nova stvar, obstaja sto in en način, kako se lahko obdeluje ta stranska ploskev. Odvisno, kako komu ustreza. Zgodba se je zdaj očitno ponovila,« je povedala izkušena slovenska smučarka in še dodala, da bi se verjetno odločila za te nadgrajene smuči, če bi z njimi čutila očitno razliko, toda tudi njen serviser smuči vedno obdela podobno. »Sicer gospod naredi zelo lepo, se potrudi, smučka je lepo zaobljena, nimam kaj reči, a moj serviser naredi enako, le, da gre za to veliko časa,« je še dodala, omenila pa tudi, da je bila komunikacija s Fliskom precej težavna in jo je tudi prekinila.

»Ne trdim, da je Ilka Štuhec zaradi mojega patenta pridobila 16 sekund, sem pa njene zmage napovedal tudi zaradi mojega patenta,« je sicer za Večer izjavil Flisek, prepričan, da je tudi sam zaslužen za uspehe Mariborčanke. Njegova pomoč je bila gotovo dobrodošla, a v želji, da bi tudi njemu pripisali zasluge, je Štuhčevi zdaj verjetno celo škodoval.