Lindsey o Ilki: Močna in borbena

Ilka Štuhec uspešno prestala operacijo v Švici, koleno se je dobro odzvalo na poseg.

Objavljeno
27. oktober 2017 00.39
Ilka Štuhec z mamo Darjo, 14.6.2017, Jarenina [ilka štuhec, darja črnko]
Mojca Finc, poročevalka
Mojca Finc, poročevalka
Sölden – »Nova križna vez za rojstni dan,« se glasi zapis na facebooku, s katerim je najboljša smukačica minule zime Ilka Štuhec naznanila uspešno prestano operacijo. Svoj osebni praznik je preživela na operacijski mizi. Včeraj so ji v Švici operirali levo koleno, poseg je bil zelo uspešen.

Štuhčevo, ki je prestala šesto operacijo na kolenu, prvo na levem, je na Univerzitetni kliniki v Baslu operiral dr. Niklaus Friederich. Ta ji je pred leti s posegom na desnem omogočil nadaljevanje kariere. Noga se je na včerajšnji poseg lepo odzvala, Štuhčeva se počuti dobro. V operacijski sobi je operacijo spremljala tudi Anja Šešum, kineziologinja v ekipi Štuhčeve.

»Ilka je v zadnjih dneh s pozitivnim razmišljanjem levo koleno ustrezno pripravila na poseg. Zjutraj ni bilo pretirane otekline, mišice so delovale dobro. Kmalu po začetku posega je bilo jasno, da drugih poškodb v kolenu ni, zato je zdravniška ekipa popravila sprednjo križno vez, kirurg pa je bil z opravljenim delom zadovoljen,« je povedala Šešumova.

Zelo čustveno se je na hčerino poškodbo, zaradi katere je 27-letnica primorana končati sezono še preden se je začela, v osebnem zapisu na spletni strani odzvala njena mama Darja Črnko. Opisala je njene smučarske začetke, hčerino veliko ljubezen do tega športa, prve težke trenutke in predolimpijsko zimo, v kateri je premaknila osebne meje.

»Bilo je sanjsko. Da je cena uspeha tako velika, nisem vedela. Iz vsega se je naredil brezizhodni labirint, iz katerega tudi jaz ne znam,« je omenila pozornost in številne obremenjujoče obveznosti, ki so jih prinesli uspehi.

»Super je, da vse to pride v življenje zaradi uspeha, ampak res je naporno. Ne zmorem te več skriti, odmakniti, kadar to potrebuješ. Zdaj veva, da uspeh ni oaza sreče: da tam ni ustavljanja, počivanja, sploh si ne moreš oddahniti. Vem, da se zavedaš, da se temu ne moreš več izogniti, niti se nočeš ... Samo drugače se bova tega v prihodnje lotili. Samo 'da' in 'ne', 'zdaj' ali 'drugič' oziroma 'takrat' bodo popolnoma brezkompromisni. Malo bolj po najino bo,« je razmišljala mama svetovne prvakinje, njena večna podpora, serviserka v ekipi, ter dodala, da se počuti krivo, ker je ni mogla skriti. V zapisu je nakazala, da sta želja po miru, ki jo je Ilka pogrešala iz dneva v dan, in jeza terjali davek.

Na prizorišču ledeniške premiere v Söldnu ji je uspešno okrevanje zažela tudi ameriška šampionka Lindsey Vonn. »Dobro razumem, s kakšnim razočaranjem se je v teh dneh soočala Ilka, saj sem to že doživela. Olimpijske igre so na sporedu vsaka štiri leta ... Ampak Ilka je močna tekmovalka, velika borka. Prepričana sem, da se vidimo kmalu,« je pozitivne misli bolniško odstotni Štuhčevi v Švico iz Avstrije poslala smučarska kraljica.