Lindsey Vonn po desetletju uspehov najboljša smučarka v zgodovini

Leta 2005 se je v Lake Louise začel zmagoviti pohod Lindsey Kildow, v Cortini 2015 je Lindsey Vonn najboljša vseh časov.

Objavljeno
18. januar 2015 18.48
TOPSHOTS-SKI-ALPINE-WORLD-WOMEN-DOWNHILL
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Cortina d'Ampezzo - Na kraju, kjer je točno pred 11 leti prvič stopila na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu, je ameriška smučarka Lindsey Vonn dosegla še en mejnik v svoji uspešni karieri - z 62 zmagami v svetovnem pokalu se je izenačila z avstrijsko legendo Annemarie Moser-Pröll, ki je kar 35 let kraljevala na večni lestvici najboljši smučark vseh časov. Zdaj se je v zgodovino zapisala tudi Vonnova, pravzaprav je zdaj le še vprašanje, koliko novih zmag bo še dodala k novi rekordni znamki.

Na to 62. zmago je Američanka že nestrpno čakala, zlasti zadnji dve leti, ko so jo mučile poškodbe. Mnogi so že dvomili, da se bo sploh še vrnila, a jim je zvezdnica najbolje odgovorila že na začetku te sezone, ko je v Lake Louise dobila že svojo drugo tekmo po vrnitvi.

Kajpak po zmagi ni skrivala veselja in hkrati tudi olajšanja.» To je bilo tudi breme, ki sem ga nosila s seboj. Za danes sem bila prepričana, da ga še ne bom izenačila, saj sem mislila, da se bo stanje na progi poslabšalo in da razmere za zmago ne bodo dovolj dobre. Seveda sem dala na progi spet vse od sebe, a v cilju sem bila presenečena,« je povedala 30-letnica, katere zmago je v cilju pospremila cela družina. Njena mati je bila, ne glede na vse uspehe Vonnove v preteklih letih, zaradi rekorda sploh prvič v Evropi. »Vesela sem, da so bili vsi tukaj, ko mi je uspelo. Rekord je seveda zelo pomemben, a kakšnega posebnega slavja danes ne bo, saj je jutri na sporedu nova tekma,« je dejala Vonnova.

Ko se je ozrla nazaj, na vsako izmed 62 zmag, je dejala, da ji več kot rekord še vedno pomeni zlata olimpijska kolajna. »Olimpijsko zlato v smuku iz Vancouvra je zame še vedno na prvem mestu. To so bile sanje mojega otroštva, saj o 62 zmagah svetovnega pokala res ni možno sanjati,« je povedala smučarka, ki odkrito načrtuje, da bo vztrajala do naslednjih OI v Pjongčangu leta 2018.

Za rekord je potrebovala slabo desetletje. Svojo prvo zmago je osvojila decembra 2005 v Lake Louise, še kot Lindsey Kildow. Priimek Vonn je prevzela po poroki s smučarjem Thomasom Vonnom leta 2007, ko je tudi začela svojo izjemno serijo, v kateri je osvojila kar štiri velike kristalne globuse. Leta 2011 je zakon razpadel, navzdol je počasi šla tudi njena kariera, ko jo je leta 2013 ustavila huda poškodba na SP v Schladmingu. Vrnitev je bila dolgotrajna, saj si je novembra istega leta na treningu v Koloradu še enkrat poškodovala koleno in naposled morala izpustiti tudi olimpijske igre v Sočiju. Na smuči se je spet vrnila decembra lani na ameriški turneji in tam tlakovala pot do absolutnega smučarskega rekorda.