Lugnet ni prinesla vedrine slovenskim skakalcem

Norveški smučarski skakalci po 22 letih moštveni svetovni prvaki, Janusovi izbranci končali šele na šestem mestu.

Objavljeno
01. marec 2015 00.04
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Falun – Norveški smučarski skakalci so se po sušnih 22 letih (!) spet veselili moštvene zlate lovorike na nordijskem SP, potem ko so v šampionskem slogu sebi v prid odločili včerajšnjo ekipno preizkušnjo na veliki napravi Lugnet (vedrina). Kolajne so si priskakali še srebrni Avstrijci in bronasti Poljaki, od katerih so bili Slovenci na koncu kar precej oddaljeni.

Toda izbranci Gorana Janusa so tekmo pred 10.000 gledalci začeli odlično, potem ko je Jurija Tepeša odneslo do 126 metrov. V prvi skupini je bil daljši le Avstrijec Stefan Kraft (131,5 m). »Imel sem ugoden veter, ki sem ga lahko unovčil z dobrim skokom,« je bil po izvrstnem štartu zadovoljen 26-letni Stanežičan.

Kot drugi od naših je skočil Nejc Dežman (117 m) in Slovenija je po njegovem nastopu z drugega mesta nazadovala na četrto z majhnim zaostankom za tretjeuvrščeno Poljsko. Na tem položaju je naša vrsta ostala tudi po skoku Jerneja Damjana (120 m), iz boja za kolajne pa izpadla po slabšem poskusu glavnega aduta Petra Prevca (117,5 m).

Slovenci so zdrsnili na šesto mesto in sanj o odličju v Falunu je bilo že po prvem »polčasu« konec. V nadaljevanju so Tepeš (116 m), Dežman (121,5 m) in Damjan (120 m) le še nemo opazovali, kako so njihovi neposredni tekmeci drug za drugim pristajali blizu 130 metrov, od naših jih je kot edini preskočil Prevc, ki je v finalu poletel kar 133 metrov daleč. To je bil najboljši dosežek druge serije in celo tekme!

Manj točk je prejel tudi Severin Freund, ki je v finalu pristal pri neverjetnih 143 metrih, vendar je po doskoku z rokami podrsal po snegu, zaradi česar se njegov skok ni priznal kot rekord. Nemci, ki so bili ob Norvežanih glavni kandidati za osvojitev naslova moštvenih svetovnih prvakov, so bili na koncu šele peti, tik pred slovensko »štiriperesno deteljico«.

»Finalni skok je bil skoraj edini v Falunu, ki je bil na ravni najboljših iz svetovnega pokala in s katerim sem lahko popolnoma zadovoljen. Na žalost pa je bil prvi popolno nasprotje temu,« je povedal Prevc in za šesto mesto Slovenije dejal, da je zelo realno. »Nihče od nas tu na tem prvenstvu ni posebej blestel. Na obeh posamičnih tekmah smo se v finale prebili le po trije skakalci, če pa hočeš biti na ekipni preizkušnji pri vrhu, moraš imeti vse štiri med dvajseterico,« je presodil najboljši slovenski skakalec.

Z njim so se strinjali tudi preostali reprezentanti. »Za odlično uvrstitev na ekipni preizkušnji je potrebnih osem dobrih skokov, nam pa se je začelo podirati že v prvi seriji,« je dejal Tepeš. Podobno je razmišljal tudi Dežman. »Bili smo v igri, vendar smo se dobro zavedali, da se morajo za stopničke vsem pokriti vsi dejavniki. Na žalost je vsak od nas 'kiksnil' en skok. Jaz sem pri prvem malce prepozno odrinil, zaradi česar me je 'zmanjkalo' v drugem delu. Finalni pa je bil kar v redu,« je strnil vtise 22-letni Kranjčan.

Mešane občutke je imel z Damjanom tudi najizkušenejši slovenski reprezentant v Falunu. »Dal sem vse od sebe, vendar pa se mi ni izšlo, kot sem si zamislil. Zadnji skok je bil sicer meni osebno zelo všeč, toda v drugem delu me ni odneslo, kot sem pričakoval. Zato sem kar naenkrat padel dol. Na žalost nas ta skakalnica ni marala,« je pod jubilejno 50. nordijsko SP, ki se bo že po tradiciji danes izteklo z moškim tekom na 50 kilometrov, potegnil črto 31-letni Ljubljančan.

Glavni trener naše reprezentance Goran Janus je ob tem dodal, da z zgolj dvema dobrima skokoma, kakršna sta včeraj prikazala Tepeš v prvi in Prevc v drugi seriji, na ekipni preizkušnji več od šestega mesta preprosto ne moreš pričakovati. S končno uvrstitvijo seveda ni mogel biti zadovoljen.

Kombinatorca le zmajevala z glavama

Na ekipnem šprintu nordijskih kombinatorcev sta se z zlato lovoriko ovenčala Francoza Francois Braud in Jason Lamy Chappuis, ki sta v tekaški preizkušnji (2 x 7,5 km) ubranila prednost iz skokov in zmagala z 2,7 sekunde naskoka pred Nemcema Ericom Frenzlom in Johannesom Rydzkom. Bronasto kolajno sta si priskakala in pritekla Norvežana Magnus H. Moan in Haavard Klemetsen, Slovenca Marjan Jelenko in Gašper Berlot pa sta med dvanajstimi dvojicami izvlekla le deseto mesto.

Zadovoljna sta bila s skokoma, po katerih sta bila deveta, po tekih na izjemno mehki in slabo pripravljeni progi pa sta le zmajevala z glavama. »Naredil sem skok, kakršnega sem si želel. Je pa tale vetrna izravnava malo smešna, saj po mojem mnenju ne prikaže tistega, kar imaš dejansko v zraku. Ne verjamem, da je imel Marjan razmere za takšen odbitek (– 20,7). Zaradi tega so se že po prvem delu naredile prevelike razlike za kaj več,« je pojasnil Berlot, medtem ko je Jelenko priznal, da je pogrešal trening, ki so ga odpovedali v petek.

»Končno sem – s poskusno serijo vred – prikazal dva normalna skoka, pri katerih sem po dolgem času spet čutil, kaj se dogaja na zaletišču in v zraku. Če bi ju imel na voljo že dan poprej, bi ju lahko na tekmi še nadgradil. Vesel sem, da nisem spet pristal na 100 metrih, je pa to še daleč od tistega, kar sem sposoben,« pa je ocenil 23-letni Zrečan.

Nad nastopi svojih varovancev v Falunu je bil vidno nezadovoljen tudi Jože Berčič. »Imeli smo skromna pričakovanja, vendar še teh nismo uresničili, zato je moje razočaranje veliko,« je poudaril glavni trener slovenske reprezentance v nordijski kombinaciji in pribil, da bo jutri podal odstopno izjavo.