Neureuther poskrbel za prvo nemško slalomsko zmago v Madonni di Campiglio

Na tretjemu slalomu sezone dvojna nemška zmaga - Felix Neurether pred Fritzom Dopferjem. Slovenci brez točk.

Objavljeno
22. december 2014 13.50
SKI-ALPINE-WORLD-MEN
M. Ž., G. L., Delo.si
M. Ž., G. L., Delo.si

Madonna di Campiglio - Tretjo slalomsko preizkušnjo sezone sta z dvojno zmago zaznamovala Nemca. Felix Neureuther je s svojo deseto zmago v karieri svoji domovini prinesel prvo zmago v Madonni di Campiglio, njegov uspeh pa je z drugim mestom dopolnil Fritz Dopfer (+ 0,82). Nemca sta na nočni tekmi pod reflektorji zadržala prvi dve mesti po prvi vožnji. Stopničke tudi za Švedsko, tretje mesto je namreč osvojil povratnik po poškodbi Jens Byggmark (+ 0,86).

Neureuther, ki je zmagal prvič v letošnji sezoni, je z deseto zmago v karieri postal najuspešnejši nemški alpski smučar v moški konkurenci, dokončno je prehitel Markusa Wasmeierja. »Zelo sem zadovoljen z načinom, kako sem danes zmagal. Marcelu sem bil v Aareju zelo blizu, zdaj pa so se stvari obrnile meni v prid. To, da sem najboljši Nemec, mi niti ne pomeni toliko, čeprav je seveda lepo imeti deset zmag, ampak moj prvi cilj je biti najboljši slalomist v sezoni,« je dejal tridesetletnik.

Današnji postavitvi na obeh progah pa nikakor nista ustrezali dosedanjemu vodilnemu v slalomskem seštevku svetovnega pokala, tudi zmagovalcu včerajšnje veleslalomske preizkušnje Marcelu Hirscherju. Avstrijec je že v prvi vožnji zaostal 85 stotink in postavil 11. čas, na koncu pa zasedel sedmo mesto z več kot sekundnim zaostankom. S tem je izgubil tudi vodstvo v skupnem seštevku slalomske razvrstitve, kjer s 24 točkami prednosti zdaj vodi Neureuther. Hirscher ostaja na drugem mestu tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj danes ni zbral dovolj točk, da bi prehitel Norvežana Kjetila Jansruda, ki v slalomu ne tekmuje.

»Zdaj vem, kaj bom počel med božičnimi prazniki, treniral bom slalom. Nisem nezadovoljen z razpletom tekme, moram pa reči, da sem zelo zadovoljen z veleslalomsko formo, kateri sem v zadnjih nekaj tednih namenjal največ pozornosti,« je dejal današnji poraženec.

Med poraženkami je bila še enkrat več tudi Slovenija. Edini predstavnik s sončne strani Alp Matic Skube se namreč ni uspel uvrstiti v finalno serijo, saj je z zaostankom 3,16 sekunde za vodilnim Neureutherjem končal na 33. mestu. Slovenski slalomisti po treh preizkušnjah tako ostajajo brez osvojenih točk.

Zadnja moška tekma v koledarskem letu bo nedeljski smuk v Santa Caterini, ženski del karavane pa v nedeljo in v ponedeljek čakata veleslalom in slalom v Kühtaiju.

Prva vožnja

Brez večjih težav na progi je v cilj prismučal prvi nastopajoči na današnji tekmi, Nemec Fritz Dopfer, in postavil čas 50,69. Nemec je s progo opravil zelo dobro, kar je dokazal že nastop zmagovalca včerajšnjega veleslaloma Marcela Hirscherja, ki se je v dolino podal s štartno številko dve. Avstrijec je precej zaostal, za njim tudi Italijan Patrick Thaler in Norvežan Henrik Kristoffersen. Nemca je z vrha uspel zriniti šele njegov rojak Felix Neureuther, hitrejši je bil za devet stotink sekunde.

Po slabšem nastopu Thalerja na začetku današnjega slaloma je med gledalci v Madonni di Campiglio naslednjič završalo ob smučanju drugega Italijana Stefana Grossa. Vse skupaj ga je očitno spodbudilo k zelo dobremu nastopu, razpoloženih Nemcev pa mu kljub temu ni uspelo zriniti z vrha. Podobno se je godilo izkušenemu Švedu Andreju Myhrerju, ki je bil hiter v zgornjem in spodnjem delu, morebiten naskok na vrh pa izgubil v srednjem delu, kjer je šlo po zlu preveč časa. Ko je kot naslednji v cilj prismučal njegov rojak Jens Byggmark smo imeli na vrhu dva Nemca, za njima pa dva Šveda. Poleg omenjenih je kandidaturo za stopničke podpisal tudi Rus Aleksander Horošilov, ki je s slabimi štirimi desetinkami zaostanka v cilj prispel s četrtim časom. Francoz Alexis Pinturault je s povprečnim nastopom (+ 0,68) sklenil elitno prvo petnajsterico nastopajočih.

Naslednji slalomisti na štartu se nikakor niso uspeli približati najboljši deseterici v cilju, med njimi tudi dva izmed najboljših slalomistov preteklih let Benjamin Raich in Ivica Kostelić. Avstrijec in Hrvat sta v cilj pripeljala z velikim zaostankom in brez možnosti za vrhunsko uvrstitev. Od smučarjev z višjimi štartnimi številkami je vidnejši rezultat uspel le Švedu Antonu Lahdenperaeju, ki je z zaostankom 1,11 sekunde pristal na trinajstem mestu.

S štartno številko 44 se je v boj s strmino spustil tudi Slovenec Matic Skube. Že v zgornjem delu si je nabral več kot sekundo zaostanka, nato pa le še izgubljal in v cilj pripeljal s 3,16 sekunde zaostanka. Takoj je bilo jasno, da za finale to ne bo dovolj. Na koncu je njegovo smučanje zadostovalo za 33. mesto, do finalne vožnje mu je zmanjkalo 49 stotink sekunde.

Druga vožnja

Podobno kot v prvi vožnji smo tudi v finalni videli dober nastop prvega tekmovalca, ki se je spustil po strmini. Francoza Victorja Muffata-Jeandeta ni uspelo prehiteti kar naslednjim štirinajstim tekmovalcem, niti denimo Ivici Kosteliću, ki je po prvi vožnji držal 22. mesto. Hrvat je v finalu prehitel le enega tekmovalca. Muffat-Jeandetu se je kot prvi približal njegov rojak Julien Lizeroux, a mu je za vodstvo zmanjkalo osem stotink. Še tri manj je zamudil domači slalomist Giuliano Razzoli, tik za Italijana se je uvrstil Japonec Naoki Yuasa.

Štirinajsto mesto je v prvi vožnji zasedel Henrik Kristoffersen, zato je v drugi potreboval popoln napad. Z 90 stotinkami sekunde je vendarle izpulil vodstvo iz rok 25-letnega Francoza in sam napovedal boj za napredovanje po lestvici. Kot prvi je za njim zaostal Jean-Baptiste Grange.

Veliko razočaranje prve vožnje je bil Marcel Hirscher, ki tudi v finalni vožnji ni prevzel vodstva. Zaostal je za Kristoffersnom, ki je bil v cilju 19 stotink hitreje. Za Norvežanom je za šest stotink sekunde zaostal Francoz Alexis Pinturault, še stotinko več Šved Axel Baeck. Stefano Gross je bil edino italijansko upanje za današnjo zmago, a je upe domačih navijačev s slabšim drugim nastopom pogasil. S 85 stotinkami zaostanka se je uvrstil šele na šesto mesto.

Veliko srečnejši je bil Jens Bygmark, ki se je vrnil po težki poškodbi kolena in s prevzemom vodstva takoj napovedal boj za stopničke. Aleksander Horošilov je v spodnjem delu naredil manjšo napako in se sam izločil iz boja za mesta povsem ob vrhu. Še več je zaostal Šved Andre Myhrer in rojaku Bygmarku omogočil stopničke.

A zmaga v Madonni di Campiglio je prvič v zgodovini vseeno romala v Nemčijo. Za to je s prevzemom vodstva poskrbel že Fritz Dopfer, prvo mesto po prvi vožnji pa je nato potrdil še Neureuther in svoji domovini prinesel kar dvojno nemško zmago.