Maja Vtič upa, da ne bo ostalo le pri besedah

Ženski skoki: izkušena Dolenjka četrta in tretja v Almatiju.

Objavljeno
28. februar 2016 21.59
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Almati – Velika junakinja ženskih tekem za svetovni pokal v Kazahstanu je bila znova japonska zvezdnica Sara Takanaši, ki je obakrat skočila na najvišjo stopnico zmagovalnega odra. Nanj se je včeraj povzpela tudi Maja Vtič, ki je peščico slovenskih navijačev ob izteku srednje naprave v Almatiju razveselila s tretjim mestom.

Izkušena skakalka z Mirne na Dolenjskem je bila po uvodni seriji s poskusom, dolgim 96,5 metra, celo druga za Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz (97,5 m), od katere jo je ločilo 3,9 točke. Takanašijeva (96,5 m) je bila »šele« tretja, za Vtičevo, ki je dan poprej zasedla nehvaležno 4. mesto, pa je zaostajala za natanko dve točki.

A v finalu je 19-letna Japonka spet postavila stvari na svoje mesto ter z najboljšim dosežkom finala (102 m) za tri točke preskočila najboljšo Slovenko (99 m) in za 2,2 točke 32-letnico iz Eisenerza na avstrijskem Štajerskem, ki je v drugo pristala pri 97 metrih. »V prvi seriji se mi je v skok prikradla manjša napaka, ki sem jo v finalu popravila,« je pojasnila Takanašijeva, potem ko je slavila že 14. zmago v tej zimi in skupno 44. v svetovnem pokalu.

Ob tem ni pozabila pohvaliti Kazahstana in tamkajšnjih prirediteljev, zato se bo z veseljem vrnila v Almati. Z njo se je strinjala tudi Vtičeva, ki je dosegla že sedmo uvrstitev med najboljšo trojico v sezoni. »Čeprav je tukajšnje vreme zadnje dni bolj kakor na zimo spominjalo na poletje, je bila skakalnica zelo dobro pripravljena. V Almatiju se počutim res odlično in vesela sem, da sem dobro skakala,« je bila zadovoljna 28-letna članica Smučarskega društva Zabrdje.

Nadeja se, da bodo veliki finale, ki bi moral biti konec tedna v Rasnovu, a so ga morali romunski prireditelji zaradi visokih temperatur odpovedati, nadomestili kje drugje. »Upam, da tokratna tekma vendarle ni bila zadnja in bomo dočakali normalno podelitev za konec sezone. Možnih scenarijev je več, upam pa, da ne bo ostalo le pri besedah,« si je še zaželela Vtičeva, ki je v skupnem seštevku trdno zasidrana na 3. mestu. Enake želje imajo tudi preostale slovenske udeleženke preizkušenj v Almatiju Špela Rogelj (12. in 12.), Eva Logar (10. in 19.), Katja Požun (19. in 16.) in Urša Bogataj (25. in 31.). Mi. Š.