Majico vodilnega želi obleči tudi pozimi

Anže Lanišek je kot četrti Slovenec poletno veliko nagrado končal med najboljšo trojico.

Objavljeno
05. oktober 2017 22.53
Smučarski skoki
Saša Verčič
Saša Verčič
Pokljuka – Če se po poletju zima pozna, kar se velikokrat sicer ne, potem bo glavni slovenski skakalni adut v olimpijski sezoni Anže Lanišek. Kot četrti Slovenec je namreč poletno veliko nagrado končal med najboljšo trojico v skupnem seštevku, kratek čas je bil tudi v majici vodilnega, kar mu je prineslo novo izkušnjo, za katero upa, da jo bo lahko nekoč unovčil v zimskem delu.

Potem ko je Jernej Damjan zmagal leta 2014 in bil drugi 2013, bil Robert Kranjec drugi 2009 in tretji 2015 ter Jurij Tepeš drugi 2012, je Lanišek novo slovensko ime v top 3 skupnega seštevka poletne velike nagrade (2. mesto), v kateri je v Čajkovskem vpisal tudi svoji prvi dve zmagi. »Že na uvodnih treningih sem kazal precej visoko raven skakanja, kar sem nato skušal kar najbolje prenesti tudi na tekme. Na svojih prvih tekmah v Visli in Courchevelu sem se še malo lovil, v Hakubi sem nato s 5. in 3. mestom dosegel zelo dobra rezultata, v Čajkovskem pa je potem sledil konec tedna, ki sem si ga že dolgo želel in pričakoval. Res sem bil vesel,« se je ob predstavitvi tekmovalcev pod okriljem SZS na Pokljuki na poletno tekmovanje ozrl Lanišek, ki se je iz Čajkovskega celo odpravil v majici vodilnega v skupnem seštevku.

A pred zadnjima dvema tekmama je zbolel, za nameček je na treningu v Hinzenbachu tudi grdo padel, tako da v finišu ni bil kos nepremagljivemu Poljaku Dawidu Kubackemu. »Bolezen mi je pobrala nekaj moči, kar se je poznalo v tehniki skoka, po padcu pa so se nato porušili občutki. Če bi bil zdrav, potem mislim, da bi zdržal skok do konca, tako pa je bilo telo kar nekoliko v krču, ko sem videl, da me nese daleč. Škoda, da se je vse to zgodilo, vendar pa nikakor nisem razočaran nad razpletom, poletje se je izšlo, kot sem si želel,« je ocenil 21-letnik, znan tudi pod vzdevkom Žaba, po eni strani zadovoljen, da je bil toliko boljši od reprezentančnih kolegov, po drugi pa tudi ne.

»Želim si pač, da bi bili kot ekipa najmočnejši, da bi enkrat posegli tudi po skupni zmagi v pokalu narodov. Upam, da se bomo v naslednji tednih vsi 'sestavili' in dočakali zimo kar najbolje pripravljeni,« se nadeja naš skakalec, ki upa, da bo lahko nekoč v prihodnosti unovčil kratke izkušnje z nošenjem majice vodilnega v skupnem seštevku, ki seveda prinaša določeno dodatno obremenitev. »To je bila zame nova izkušnja in vesel sem, da je prišla poleti, zdaj pa upam, da bo nekoč tudi pozimi in bom občutil manj pritiska. Ta majica pač prinaša neko odgovornost, oči so uprte vate in želja po dobrih predstavah je še toliko večja,« razmišlja Lanišek, ki se seveda ne obremenjuje, kaj posameznikom pomeni poletna VN, sam pač vedno skuša pokazati kar največ, dobre skoke in to mu je v dveh mesecih in pol zelo dobro uspevalo.

»Na teh rezultatih vsekakor lahko gradim samozavest, da lahko pozimi stopim še korak višje, kot sem bil v prejšnji sezoni, in skušam tudi v svetovnem pokalu doseči stopničke,« si je zaželel Lanišek, ki se je v svetovnem pokalu doslej najvišje povzpel do 4. mesta, nazadnje februarja v olimpijskem Pjongčangu ... »Tam sem se zelo dobro počutil, upam, da si bom zagotovil nastop na OI in da bo tudi tedaj počutje tako dobro,« pravi o največjem izzivu zime 2017/2018 in si ob tem v zadnjih tednih priprav nanjo želi čim boljše zdravje ter dobro testiranje opreme. Sam se glede smuči ni odločil za takšen korak kot Peter Prevc, ampak ostaja na Slatnarjevih: »O zamenjavi sploh nisem razmišljal, saj smučem stoodstotno zaupam, ne nazadnje sem zato tudi pred zadnjo zimo presedlal nanje.«