Malo jih je, a so hudičevo dobri

Svetovna karavana telemark smučarjev se bo danes in jutri ustavila na Golteh na šprintih za svetovni pokal.

Objavljeno
20. januar 2015 00.18
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Slovenija ima že dolgo zgodovino prirejanja šprinterskih tekem svetovnega pokala v telemark smučanju. Začelo se je davnega leta 2002, odtlej so se gostitelji bliskovito menjali, danes in jutri bo svetovno karavano prvič zaneslo na Golte. Slovenska zasedba je maloštevilčna, a zelo »nabrušena«.

Slovenija bo torej že trinajstič postaja v elitnem koledarju, le leta 2007 ni našla mesta v njem. Doslej so šprinterske preizkušnje že organizirali Maribor (trikrat), Kranjska Gora, Kobla (po dvakrat), Soriška planina (enkrat) in Bohinj zadnjih pet let, pa čeravno le na papirju, saj so morali tamkajšnji prireditelji dvakrat, tudi lani, priznati premoč naravi in tekmo odpovedati. Letos se prizorišče seli na Golte, kjer je slovenska odprava že pred časom preizkusila teren in bila navdušena nad celostno podobo in optimalnimi razmerami za trening.

Slovenska reprezentanca tako udarnega kandidata za vrh, kakršen je bil svojčas David Primožič, ki je samo na preizkušnjah najvišjega ranga na domačih tleh sedemkrat stopil na zmagovalni oder in dvakrat celo zmagal (Maribor 2002 in Kr. Gora 2005), trenutno nima, ima pa mlado in kompaktno tričlansko ekipo, ki kuje presenečenje iz ozadja. Najizkušenejši v njej je 22-letni Sašo Aleš, njegov brat Jure (19) in Rok Šmejic (18) sta še najstnika, vsi trije pa redno osvajajo točke svetovnega pokala. Nazadnje so jih minuli konec tedna v nemškem Bad Hindelangu, najbolj pa se je izkazal Jure Aleš z devetim mestom v paralelnem šprintu.

To ni bila njegova prva uvrstitev v deseterico v tej zimi, tudi na uvodni postaji v Hintertuxu je bil deveti. »Domačo preizkušnjo jemljem kot vsako drugo, ne delam si dodatnega bremena. Je pa seveda lepo, če pred lastnimi navijači vpišeš odmeven rezultat. Do konca sezone se želim čim večkrat prebiti med 15, vsaj še kdaj tudi med deset. Glavni cilj pa je mladinsko SP, razočaran bom, če v Steamboatu ostanem brez kolajne,« poudarja mladenič z Brega od Savi, ki glavno spremembo v primerjavi z minulimi sezonami vidi v menjavi trenerja.

Urban Simčič je bil v telemark smučanju že vse, od tekmovalca do funkcionarja, na trenerski stolček pa se je vrnil po osmih letih. »Ko je prevzel reprezentanco, smo se morali stvari lotiti povsem drugače, kot smo bili vajeni, začeti je bilo treba graditi na novo, od temeljev. Bilo je tudi dosti nasprotovanja, trajalo je kar nekaj časa, da smo mu dali prav. Mene je prepričal, saj ve, kaj je za nas najboljše,« dodaja mlajši od bratov Aleš. Simčič pojasnjuje: »Projekt smo postavili na zelo zdrave temelje, odraz tega je, da imamo sicer malo reprezentantov, so pa zato ti hudičevo dobri. To letos dokazujejo tudi z rezultati.«

Sašo Aleš želi v tej sezoni izboljšati svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu, lansko 4. mesto iz Geila, najslajše bi se bilo na oder zavihteti kar na Golteh. Rok Šmejic bo zadnji del sezone zaradi priprav na maturo izpustil, dotlej pa želi opozoriti nase na januarskih preizkušnjah in februarskem MSP. Na Golteh bosta danes in jutri na sporedu šprinta v obeh konkurencah. Obakrat se bodo tekmovalci na prvo progo pognali ob 9.30, finale bo ob 12.30.