Marguč po dolgem času tudi z reprezentančno ekipo

Na Šušteršičevih treningih precejšen osip, poškodovana sta Gloria Kotnik in Rok Flander.

Objavljeno
30. september 2015 10.45
Rok Marguč, 31.1.2015, Rogla
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Prejšnja sezona je bila z dvema kolajnama na SP in tremi kristalnimi globusi daleč najuspešnejša za slovensko deskanje doslej, posledično bi lahko pomenila zagon za dvig na še višjo raven, a se dogaja ravno nasprotno. Pred novo zimo vlada zatišje, v veliki meri zaradi zdravstvenih težav in poškodb, pa tudi zaradi pomanjkanja sredstev.

Stran od oči javnosti se je pred novo sezono s svojim programom umaknil glavni junak minule zime Žan Košir, tekmovalno kariero je končal Jernej Demšar, Rok Flander še zdravi posledice grdega padca z jadranja na valovih, Tim Mastnak bo še naprej vadil po svojem programu, prav tako Gloria Kotnik, četudi bo njen oče in trener Peter Kotnik odslej služboval na Kitajskem, sama pa se bo šele postavljala na noge po operaciji kolena. Ekipa glavnega trenerja Izidorja Šušteršiča je tako na pripravah v teh jesenskih mesecih precej okleščena. »Eni so poškodovani, drugi delajo po svojem programu. Organiziram treninge za vse, kdor želi, lahko pride,« pravi Šušteršič, ki bi si za svoje delo (tudi v pripravljalnem obdobju) želel vsaj še pomočnika in serviserja, fizioterapevt bi bil že luksuz, pravi. Tako pa mora za vse skrbeti sam. Tudi tekmovalci morajo biti zelo samoiniciativni, sami sebi so bili prepuščeni praktično vse poletje.

Da se moraš znajti po svoje, so deskarji, ki jim tudi tako uspešna sezona ni prinesla kakšnega evra več v proračun, že vajeni. Še zlasti Rok Marguč, delo v samostojni ekipi z očetom mu tudi precej bolj ustreza. Se je pa pred novo sezono zanj spremenilo to, da se tudi sam priključi Šušteršičevim treningom. Nekdanjega sotekmovalca dobro pozna, ve, da ni konflikten, zato lahko dobro sodelujejo. Skupaj bodo odšli na treninge v Belgijo in na prve tekme v dvorano v Landgraaf na Nizozemskem, v odličnih razmerah pa te dni z Juretom Hafnerjem in Ivo Polanec deskajo tudi te dni na Pitztalu.

Marguč je doslej dva sklopa priprav že opravil na Hintertuxu in v Zermattu ter bil načeloma zadovoljen, ima pa še kar nekaj odprtih vprašanj glede opreme. »Praktično sem zamenjal vso opremo. Na koncu sezone sem preizkušal nove Kesslerjeve deske, z novimi modeli sem zelo zadovoljen. Zamenjal sem tudi nastavitve na sami deski in zelo dobro sem se počutil, še nikdar tako. Plošče bom spet vozil stare, saj menim, da so bolj primerne za strmino. Skrbijo me le še čevlji,« je poročal o sestavljanju mozaika pred novim tekmovalnim začetkom. Štarta se že zelo veseli, četudi na treningih za zdaj še ni veliko vijugal med količki. A si želi kmalu nastopiti na kakšni tekmi, pa tudi sicer jih želi izpustiti čim manj, v svetovnem pokalu jih je tako že zelo malo. »Urnik svetovnega pokala je čuden, nikdar nisi v pravem tekmovalnem ritmu, zato se bom med vsakim premorom skušal udeležiti kakšne tekme nižje ravni,« je povedal in načrtoval program okoli uvodne dirke v Carezzi, ko bo konec decembra Rogla že gostila tudi evropski pokal.

Domače prizorišče bo z dvema tekmama za slovenske tekmovalce tudi vrhunec sezone, v kateri tokrat ni na sporedu nobenega velikega tekmovanja. Dobitnik brona na letošnjem SP bo imel vseeno veliko motiva, v zimo se, za razliko od nekaterih drugih, lahko podaja z zvrhano mero optimizma in dobrega počutja. Kondicijski trener Dragan Bosnič je zadovoljen z njegovo telesno pripravo, ki jo je izvajal vse od začetka maja. Izgubil je nekaj kilogramov, treninge pa si je popestril s hokejem na rolerjih, veliko je kolesaril, tudi v parku na Rogli. »Moraš se siliti ven iz cone udobja, stran od ritualov, sicer bi eno in isto ponavljal že deset let.«