Marguč sezono zapečatil s stopničkami

Slovenski deskar na snegu je še tretjo tekmo zapored končal na zmagovalnem odru, v Nemčiji je bil tretji.

Objavljeno
06. marec 2016 16.25
J. P.
J. P.

Winterberg - »Mislim, da ni nobenega dvoma, kaj si želim na finalnem dejanju sezone,« je pred zadnjo tekmo svetovnega pokala deskarjev na snegu v paralalnem veleslalomu v nemškem Winterbergu napovedal nekdanji svetovni prvak v tej disciplini Rok Marguč, ki je bil v Moskvi tretji, nazadnje pa v turškem Kayseriju drugi. Povsem do zadnje pike se mu ravno ni izšlo, vendar pa je vpisal še tretje stopničke zapovrstjo in sedme v karieri v svetovnem pokalu (četrte slalomske).

V kvalifikacijah je bil Rok drugi, nato pa je v osmini finala za 15 stotink odpravil Korejca Sang-ho Leeja in v četrtfinalu za debelo sekundo Bolgara Radoslava Jankova. V polfinalu so mu družbo delali trije Italijani, najmlajši med njimi, Edwin Coratti, je bil zanj usoden, saj ga je ugnal za 36 stotink. V malem finalu je bil Marguč spet prepričljiv, Christoph Mick je namreč za njim zaostal več kot tri sekunde, medtem ko je v velikem finalu Coratti strl še odpor veterana Rolanda Fischnallerja.

»Stopnjevanja uvrstitev na stopničke nisem dokončal. Po tretjem in drugem mestu zmage ni bilo. Ampak vseeno sem tudi s tretjim mestom zelo zadovoljen, če ne drugega, naslednje leto na svetovnem prvenstvu ne morem izenačiti števila kolajn s številom stopničk v svetovnem pokalu. Bil sem zelo samozavesten, kvalifikacije so se mi posrečile, tako da sem lahko v vseh dvobojih izbiral progo, a v polfinalu sem na žalost naletel na izredno razpoloženega tekmeca. Že na začetku mi je pobegnil, nato sem ga ujel, a v spodnjem delu sem storil napako in finale je splaval po vodi,« je dejal Marguč in v šali dodal, da so Nemci tako jezni na Petra Prevca, da so na progo dodali skakalnico, kar je na tekmah redkost: »Sem jim pa tudi jaz nekajkrat dokazal, kako se skoči v telemark, mislim, da sem na skakalnici pridobival.«

Slovenski deskar je tudi povedal, da obžaluje, ker je tako pozno zamenjal svojo desko: »Zdaj je nesmiselno razmišljati, kaj bi bilo, če bi bilo, sem pa že nekajkrat povedal, da mi je žal, da tudi na prvih dveh tekmah nisem nastopil s staro opremo. Če bi bil samo na eni od dveh tekem malo boljši, bi danes stal tudi na stopničkah za razvrstitev svetovnega pokala. A preteklosti ne morem spreminjati, osredotočiti se moram na prihodnost. Moram razmišljati pozitivno in reči, da mi je pač nekaj ostalo za naslednjo sezono.«

Hafner in Mastnak obstala v kvalifikacijah

Druga dva Slovenca sta obtičala že v kvalifikacijah, v katerih se jima je izmuznila že druga proga. Jure Hafner je bil naposled 33., Tim Mastnak tri mesta za njim. V ženski konkurenci slovenskega zastopstva ni bilo, zmage pa se je na finalni preizkušnji veselila Rusinja Alena Zavarzina, potem ko je v sklepnem dvoboju na kolena spravila Avstrijko Ino Meschik. Senzacionalno se je na stopničke zavihtela tudi 19-letna domačinka Ramona Theresia Hofmeister, ki pred tem v svetovnem pokalu sploh še ni bila boljša kot 25.

Slalomski globus je pripadel Švicarki Patrizii Kummer, skupno pa je bila v paralelnih disciplinah daleč najprepričljivejša Čehinja Ester Ledecka, ki se je v tej sezoni preizkusila tudi na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju. Pri moških je slalomsko »kroglo« v vitrino postavil Fischnaller, Marguč je bil šesti, medtem ko je bil v obeh paralelnih disciplinah skupaj najboljši Jankov, Rok pa je zaokrožil peterico.

Rezultati

Moški

1. Edwin Coratti (Ita)

2. Roland Fischnaller (Ita)

3. Rok Marguč (Slo)

4. Christoph Mick (Ita)

5. Mirko Felicetti (Ita)

6. Radoslav Jankov (Bol)

7. Nevin Galmarini (Švi)

8. Andrea Prommegger (Avt)

9. Sebastian Kislinger (Avt)

10. Andrej Soboljev (Rus)

...

33. Jure Hafner (Slo)

36. Tim Mastnak (Slo)

 

Končni vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Radoslav Jankov (Bol) 4050 točk

2. Roland Fischnaller (Ita) 3620

3. Andre Soboljev (Rus) 3046

4. Andreas Prommegger (Avt) 2940

5. Rok Marguč (Slo) 2790

6. Christoph Mick (Ita) 2584

7. Mirko Felicetti (Ita) 2572

8. Vic Wild (Rus) 2320

9. Edwin Coratti (Ita) 2236

10. Benjamin Karl (Avt) 2225

...

21. Tim Mastnak (Slo) 782

38. Jure Hafner (Slo) 208

52. Črt Ikovic (Slo) 39

 

Ženske

1. Alena Zavazina (Rus)

2. Ina Meschik (Avt)

3. Ramona Hofmeister (Nem)

4. Ladina Jenny (Švi)

5. Julie Zogg (Švi)

6. Natalija Soboljeva (Rus)

7. Ester Ledecka (Češ)

8. Patrizia Kummer (Švi)

 

Končni vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Ester Ledecka (Češ) 4750 točk

2. Jekaterina Tudegeševa (Rus) 3720

3. Patrizia Kummer (Švi) 3530

4. Ladina Jenny (Švi) 3130

5. Ina Meschik (Avt) 3010

6. Julie Zogg (Švi) 2620

7. Julia Dujmovits (Avt) 2250

8. Alena Zavarzina (Rus) 2230