Maria ji je predala težko breme, a za zdaj mu je kos

Viktoria Rebensburg v drugem delu sezone našla pravo formo. Smučarka za velike tekme visoko meri tudi v Banskem.

Objavljeno
27. februar 2015 23.59
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Maribor – Po slovesu Marie Höfl-Riesch je breme prve nemške smučarke padlo na pleča Viktorie Rebensburg. Pri 25 letih ga Bavarka kar dobro prenaša. Ima tri kolajne z velikih tekmovanj, deset zmag v svetovnem pokalu, vseeno pa nekako ves čas deluje po principu toplo-hladno. Toda tudi v tej zimi je zablestela, ko je bilo najbolj potrebno – na SP.

Pravijo ji, da je smučarka za velike tekme. Nenadejano je bila junakinja olimpijskega veleslaloma v Vancouvru (za štiri stotinke sekunde je zlato odvzela Tini Maze), tudi bron v Sočiju je pričakoval le redkokdo, saj se je šele vračala po hujši bolezni – obakrat se je na zmagovalni oder na OI prebila v dežju in s šestega mesta –, kaj šele srebrno kolajno na letošnjem SP, kjer je bila po prvem nastopu šele 11. A takšno je pač njeno smučanje, polno vzponov in padcev. »Na prvi progi nisem točno vedela, kje so moje meje. V drugo je bilo povsem drugače. Kot bi bila na drugi tekmi,« je povedala. Velik kamen se je tedaj odvalil od srca marsikomu v nemški reprezentanci, saj je že kazalo, da bodo prvenstvo zapustili praznih rok.

Rebensburgova je po odhodu vsestranske Marie Höfl-Riesch nase prevzela breme nosilke rodu, a, kot je povedala nedavno v Mariboru, ga ne prenaša težko. »Res je, kar naenkrat sem jaz najbolj izkušena, vsi od mene pričakujejo največ. A sem prepričana, da se mi bodo kmalu pridružile ostale. Imamo dobro ekipo, dekleta so mlada, dobro smučajo, a potrebujejo še nekaj časa,« je povedala 25-letnica iz Tegernseeja na Bavarskem in bila vesela, da je tudi po SP takoj stopila na zmagovalni oder v veleslalomu. »Vedno je lepo, če si na stopničkah. Odlično je bilo smučati v Mariboru, vesela sem, da mi gre dobro, saj se začetek sezone ni ravno odvijal po mojih željah. Toda zdaj sem se našla, imam dobro izhodišče za zadnji del sezone,« je povedala zmagovalka sedmih veleslalomov za svetovni pokal.

Kot je razkrila, je imela na začetku te zime največ težav s privajanjem na novo opremo, presedlala je namreč na Stöckli. »Ni enostavno prilagoditi sloga smučanja, zlasti v veleslalomu. S Tino Maze sicer uporabljava različna modela smuči, a vsekakor je dobro, ko že tako izkušena tekmica uporablja isto znamko, o marsičem se lahko pogovoriva,« je dejala in pristavila, da je bil prehod težaven tudi, ker nastopa v treh disciplinah. Poleg tega je morala zamenjati tudi opremljevalca čevljev. »Vse je novo, potrebuješ čas. Poleti je težko vedeti, ali si na pravi poti, šele zima da prave odgovore z različnimi razmerami. A mislim, da sem se zdaj že veliko naučila in sestavila skupaj dobro kombinacijo,« je še povedala smučarka, ki je v preteklosti svoj veleslalomski navdih našla tudi pri drznih linijah Teda Ligetyja in Bodeja Millerja.

Zdaj si želi še prve zmage v tej zimi, poleg tega bi v smukaški razvrstitvi rada ostala med prvo trojico. V Banskem si želi popraviti še superveleslalomsko sliko. Po tekmah v Mariboru si je sicer skušala čim bolj odpočiti, saj jo je mučil prehlad. »Zelo me zanima, kaj me čaka v Bolgariji. Tam sem doslej nastopila le v veleslalomu za evropski pokal, v hitrih disciplinah pa še ne. A kolikor vem, je proga precej tehnično zahtevna, zato bi mi lahko ustrezala,« se je nadejala Nemka.