Mariborski prireditelji priznali premoč naravi in odpovedali slalom

Po 25 tekmovalkah so ženski slalom za Zlato lisico odpovedali, saj razmere na progi niso bile več regularne.

J. P.
ned, 31.01.2016, 08:30; spremenjen: 10:20

Mariborsko usodo delil tudi Garmisch

Slabe vremenske razmere so botrovale odpovedi še druge današnje tekme smučarskega svetovnega pokala, moškega veleslaloma, ki bi ga moral gostiti nemški Garmisch-Partenkirchen. Tako sta brez nastopa ostala tudi dva slovenska zastopnika, Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Maribor - Že pregovorno prizadevni in izjemno marljivi mariborski prireditelji so storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi - podobno kot dan prej veleslalomsko preizkušnjo, ki se je po zaslugi drugouvrščene Ane Drev odlično razpletla tudi za domače zastopstvo - pod streho spravili tudi današnji slalom alpskih smučark za Zlato lisico pod Pohorjem. Vendar pa je bilo z naravo, ki je bila neusmiljena z dežjem in visokimi temperaturami, ki so onemogočali optimalno pripravo proge, nemogoče tekmovati. Po pohorskem terenu se je še spustilo 25 slalomistk, nato pa je tekmovalna žirija potegnila edino pravilno potezo in tekmo zavoljo neregularnosti odpovedala.

Še najboljše razmere za smučanje je imela elitna sedmerica, ki se je zato tudi zvrstila na najboljših šestih mestih, najhitrejši pa sta bili Čehinja Šarka Strachova in Švicarka Wendy Holdener, torej slalomistki, ki v tej sezoni še nista okusili slasti zmage, tokrat pa sta vpisali do stotinke enak čas (49,69). Po nastopu prvih sedmih udeleženk nobena tekmovalka več ni mogla premešati kart pri vrhu, zaostanki pa so se začeli nevarno kopičiti, kar je potrjevalo, da razmere na progi niso bile več regularne. Tekmovalna žirija se je za skrajni ukrep odločila še pred tem, ko bi se iz štartne hišice pognala prva od šestih Slovenk Ana Bucik s številko 31. Letošnja Zlata lisička je tako postala včerajšnja veleslalomska zmagovalka, Nemka Viktoria Rebensburg.

»Odpoved je upravičena. Prireditelji so naredili vse, da bi izpeljali tekmo, kajti če res ni nujno, je nikdar ne odpovedo. Vsekakor mi je žal, da se je tako končalo, a bo priložnosti še dovolj. Na ogrevanju je bilo precej bolje kot na tekmi, v zgornjem delu je bila podlaga malo trša in škoda, da ni bila takšna tudi na tekmi. Zdaj si bom vzela nekaj dni počitka in do konca sanirala poškodbo gležnja, se nato verjetno udeležila nekaj tekem nižje ravni, čakajo me tudi treningi,« je poudarila Primorka. Ob njej bi na preizkušnji domače barve zastopale še Maruša Ferk, Katarina Lavtar, Saša Brezovnik, Klara Livk in Meta Hrovat.

Mednarodna smučarska zveza (FIS) sicer nadomestne lokacije za odpovedani pohorski slalom še ni sporočila. »Od junaka do bedaka. Tokrat smo izgubili. Tekma se je sicer začela, a ker je bila odpovedana, bo to velika finančna izguba. S tem se bomo ukvarjali v prihodnjih dneh,« je pojasnil generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar, direktor svetovnega pokala, Norvežan Atle Skårdal, pa pristavil: »Ničesar se ni dalo več storiti. Varnost tekmovalk je na prvem mestu, proga se je predrla in je bila prenevarna za nadaljevanje, zato odpoved slaloma.«

PRVA PROGA

V ciljnem izteku se je danes zbralo nekoliko manj smučarskih navdušencev kot včeraj, ko je drugo mesto Ane Drev uradno pospremila 9000-glava množica navijačev. Slalom je odprla zmagovalka tretje preizkušnje te tekmovalne zime v Åreju, Slovakinja Petra Vlhova, ki v zgornjem delu proge ni ujela pravega ritma, po prvem merjenju vmesnega časa pa je podivjala in ciljno črto prečkala s časom 49,69.

A njen dosežek je bil takoj na preizkušnji, saj se je na progo kot druga pognala vodilna slalomistka te tekmovalne zime Frida Hansdotter. Že do prvega vmesnega časa si je Švedinja zagotovila več kot pol sekunde zaloge, nato pa v srednjem delu ogromno izgubila in v cilj prismučala 35 stotink počasneje kot Slovakinja. Podobno se je zgodilo tudi rojakinji vodilne tekmovalke Veroniki Velez Zuzulovi, ki je lovila trojček zaporednih zmag v tej zimi. Pri prvem merjenju je še imela 56 stotink prednosti, nato pa v srednjem delu pustila preveč časa na progi in se v cilju vrinila med Vlhovo in Hansdotterjevo.

Drugačno predstavo pa je prikazala Čehinja Šarka Strachova, ki v tej sezoni še ni zmagala. Resda je njena prednost kopnela, zgoraj je imela 33 stotink zaloge, v cilju le še devet, vseeno pa se je ponosno postavila na mesto za vodilno. Francozinja Nastasia Noens je za njo zamudila šest desetink in ni prehitela nobene od tekmic, Norvežanka Nina Løseth, ki si je konkurenco pokorila v Santi Caterini, pa je bila prva, ki je odstopila. Elitno sedmerico je z odličnim nastopom zapečatila Švicarka Wendy Holdener, ki je pri obeh vmesnih časih sicer malenkostno zaostajala, ciljno črto pa prečkala s povsem enakim časom kot Strachova, s katero si je razdelila vodstvo.

Do konca prve petnajsterice se razmerja pri vrhu niso več spremenila. Šesterica deklet s štartnimi številkami od 1 do 7, ki je prišla do cilja, se je namreč razvrstila na prvih šest mest, še najbolj se ji je približala Kanadčanka Erin Mielzinsky (s številko 8), ki je za vodilnima še zadnja zaostala manj kot sekundo, natančneje 91 stotink. Predčasno je kapitulirala še Marie-Michele Gagnon, medtem ko so preostale smučarke zgoraj še nekako držale stik z vrhom, največja razlika pa se je naredila v srednjem delu.

Zaostanki tekmovalk so se skokovito večali, preizkušnja je bila kljub izjemnemu trudu prirediteljev, ki so storili vse, da bi navkljub dežju in visokim temperaturam progo vendarle utrdili do te mere, da bi se na njej lahko enakovredno predstavila tudi dekleta z začelja štartnega seznama, na meji regularnosti. Po odstopu Nemke s štartno številko 25 Christine Geiger tekmovalni žiriji ni preostalo drugega, kot da je priznala premoč naravi in slalom dokončno odpovedala, še preden je na progo skočila prva od šestih Slovenk, Ana Bucik s številko 31. S stališča regularnosti in tudi varnosti tekmovalk je bila odločitev edina pravilna, letošnja zlata lisička pa je tako postala včerajšnja veleslalomska zmagovalka, Nemka Viktoria Rebensburg.

 

Prijavi sovražni govor