Marit ziba, Therese pa spet na vrhu

 Turneja po norveških notah, edina Slovenka v cilju Einfaltova (34.).

Objavljeno
11. januar 2016 00.33
Janez Porenta
Janez Porenta
Val di Fiemme – Novoletna turneja v smučarskem teku, tradicionalni Tour de Ski, je bila, enako kot lani, povsem norveško obarvana. Pri moških je končno lovoriko z rekordno prednostjo ubranil Martin Johnsrud Sundby, med dekleti se je ob odsotnosti Marit Bjørgen, ki je ob božiču rodila sina, na tron vrnila Therese Johaug.

Bolj razburljivo je bilo v ženskem delu, kjer je pred zadnjo etapo z brutalnim vzponom na Alpe Cermis dišalo po razburljivem obračunu dveh rojakinj, Johaugove in Ingvild Flugstad Østberg, vse do zadnjega metra. Østbergova je sklepno dejanje turneje pričakala s skoraj 40 sekundami naskoka, ki jih je peresno lahka Johaugova, ki se ji teža suka okrog mizernih 45 kg, izničila že do vzpona, na njem pa izkoristila vse telesne danosti in ciljno črto prečkala kar dve minuti in dvajset sekund pred mlajšo rojakinjo. Končne zmage se je veselila drugič (po 2014), zadnjih šest izvedb pa je vselej zaokrožila na stopničkah: trikrat je bila še druga in enkrat tretja. Østbergovi je za tolažbo ostala zmaga v šprinterskem seštevku. »Na štartu sem bila nervozna, toda odločena, da na progi pustim zadnji atom moči. Dan prej se ni izšlo po mojih željah, tokrat se je telo odzvalo povsem drugače,« je poudarila Therese, Ingvild pa so v cilju premagale solze. Toda kljub 2. mestu ne žalosti, temveč sreče: »Zame je to skoraj kot zmaga. Ponosna sem, kako trdna in konstantna sem bila, trdo delo zadnjih let se mi je obrestovalo.«

Precej manj zanimivo je bilo pri moških, saj je bilo že pred Alpe Cermisom jasno, da bo trojček zaporednih zmag dopolnil Sundby, ki se je drugič doslej veselil tudi v končnem šprinterskem seštevku turneje. Prvega zasledovalca, rojaka Finna Hågna Krogha, je pustil za seboj za kar tri minute in pol, kar je največji razkorak v zgodovini Toura – do včeraj je rekordno prednost (2:47) držal Čeh Lukaš Bauer iz leta 2008. »Justyna Kowalczyk ima v žepu štiri lovorike s turneje, torej jih bom jaz skušal ujeti pet,« je samozavestno komentiral 31-letni Norvežan.

Vodstvo slovenske reprezentance je skozi turnejo ubralo preverjeno taktiko, videno že lani: na prvi postaji v Lenzerheide je bila odprava še številčna s petimi obrazi, nato pa so se že pred selitvijo v Oberstdorf šprinterski specialisti Vesna Fabjan, Nika Razinger in Miha Šimenc raje vrnili v domovino in v Planici, ki bo konec tedna priredila šprinterski dvojček za svetovni pokal, opravili trening in nastopili na preizkušnjah celinskega pokala (Nika je bila na 10-kilometrski klasični tekmi enajsta, medtem ko je bila v prostem koraku najuspešnejša Slovenka Barbara Jezeršek na 13. mestu). Pred zadnjo postajo v dolini Fiemme se je poslovila še Alenka Čebašek, ki je kazala najbolj konstantno formo, v finišu turneje je slovensko čast torej spet branila zgolj Lea Einfalt.

Komaj 21-letna članica Triglava je lani močno opozorila nase s končnim 22. mestom in predvsem z odličnim enajstim časom zahtevne zadnje etape, z vzponom na razvpiti Alpe Cermis je namreč opravila hitreje kot denimo trofejna finska veteranka Aino-Kaisa Saarinen, ki je trenutno v veselem pričakovanju. Tokrat Lea sicer ni bila tako uspešna, je pa na ekstremno zahtevnem vzponu pridobila tri mesta, torej je Tour končala na 34. mestu z nekaj več kot 22 minutami zaostanka za Johaugovo. Na zaključnem vzponu je vpisala 24. čas, za najhitrejšo Norvežanko pa zaostala tri minute in tri četrt oz. minuto in četrt več kot lani.