Martin Čater po šestem mestu: »Vse se je poklopilo«

Martin Čater je presenetil na superveleslalomu in zasedel šesto mesto, dve mesti za njim je Boštjan Kline. Zmaga Fillu.

Objavljeno
26. februar 2017 12.55
Norway Alpine Skiing World Cup
N. Gr.
N. Gr.

Kvitfjell - Na norveškem moški del smučarske karavane za konec vikenda hitrih disciplin čaka še superveleslalom. Boštjan Kline bo po petkovi zmagi in sobotnim sedmim mestom tudi danes v širšem krogu favoritov. Domačin Kjetil Jansrud ima v superveleslalomskem seštevku 137 točk prednosti, tako da bi si lahko že danes zagotovil mali kristalni globus v tej disciplini. 

Kline je šel na progo Olympiabakken s številko dve. V zgornjem delu je bil zelo natančen in si privozil veliko prednost, nato pa je v srednjem delu v kombinaciji tehnično zahtevnih zavojev pustil nekaj časa na progi. V spodnjem bolj položnem delu je imel skoraj pet kilometrov manjšo hitrost od konkurentov, a vseeno postavil vrhunski čas.

Jansrudu je na domačem terenu pomagalo tudi sonce, ki je posijalo tik pred njegovim nastopom in domačinu omogočilo bolj mirno vožnjo čez grbine proge v Kvitfjellu. Jansrud je bil na vseh vmesnih časih za nekaj stotink hitrejši od Klineta in tudi v cilju je Slovenca premagal za manj kot 30 stotink sekunde.

Nato je domače navijače razžalostil Peter Fill, ki je v spodnjem delu odlično obvladal vse prelomnice in zavoje, v cilju je vodstvo prevzel za skoraj pol sekunde in presenetil vse. Izkušeni Italijan namreč v karieri še nikoli ni slavil na superveleslalomih.

Po Italijanu je sonce posijalo tudi v spodnjem delu proge in tekmovalci so imeli neprimerljivo boljše pogoje za smučanje kot Boštjan Kline in smučarji z začetka štartne liste. Z odra za zmagovalce je Mariborčana izrinil Alexander Aamodt Kilde, ki je izkoristil zelo dobro pripravljene smuči. Oba Norvežana sta imela v spodnjem delu zelo visoki hitrosti, Kline pa najnižjo med vsemi.  

Ob koncu prve dvajseterice je sonce sijalo že na celo progo, Klineta je tako prehitelo še nekaj smučarjev, Peter Fill pa je ostal nepremagljiv. Veliko presenečenje bi bilo, če bi Italijana še kdo uspel izriniti s prvega mesta. 

Martin Čater je s številko 26 izkoristil dobre razmere na progi in pokazal najboljšo vožnjo v svoji karieri. Dvig forme je nakazal že na svetovnem prvenstvu, v Kvitfjellu pa je bil povsem blizu uvrstitvi na oder za zmagovalce. Manjša napaka v spodnjem delu ga je stala nekaj stotink, šesto mesto pa je kljub temu vrhunska napoved za nadaljevanje kariere. Če bo do konca tekme ostal na šestem mestu, si bo priboril tudi nastop na zaključku svetovnega pokala v Aspnu.  

»Že smuka sta mi kar dobro uspela. So bile še napake vmes. Glede na to, da ne veljam za najboljšega drsalca, sem kar dobro vozil. Danes pa sem bil že na vrhu zelo hiter. Imel sem tudi prednost. Vse se je poklopilo, tudi sam sem deloval tako, kot je treba. Imel sem malo treme, ker sem štartal v top 30. Zdelo se mi je malo drugače, ampak sem se znal umiriti in iti iz starta ven na polno in tudi na progi. Predstava je bila skoraj brezhibna, nekaj napakic je bilo, ena v spodnjem delu, ki pa ni toliko vplivala na čas, kolikor se mi je zdelo na progi,« je bil po rezultatu kariere vesel Čater, ki je poudaril tudi, da je vzhičen, ker je uspel prehiteti takšnega šampiona, kot je Kjetil Jansrud. 

Klemen Kosi v letošnji sezoni ni smučal dobro, edine točke je osvojil na kombinaciji. Ob koncu sezone se mu obeta nekaj točk tudi v superveleslalomu, v cilj je prišel kot 21., končal pa kot 28. 

Kjetil Jansrud je z današnjim sedmim mestom že pred zaključkom svetovnega pokala v Aspnu osvojil superveleslalomski mali kristalni globus.

SUPERVELESLALOM

1. Peter Fill (Ita) 1:32,83

2. Hannes Reichelt (Avt) 1:32,93 +0,10

3. Erik Guay (Kan) 1:33,06 +0,23

4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 1:33,19 +0,36

5. Beat Feuz (Švi) 1:33,20 +0,37

6. Martin Čater (Slo) 1:33,27 +0,44

7. Kjetil Jansrud (Nor) 1:33,31 +0,48

8. Boštjan Kline (Slo) 1:33,58 +0,75

9. Mauro Caviezel (Švi) 1:33,59 +0,76

10. Manuel Osborne-Paradis (Kan) 1:33,64 +0,81

28. Klemen Kosi (Slo) 1:34,36 +1,53