Maruša Ferk na zahtevni tekmi brez točk, poškodba Vonnove

Maruša Ferk je superveleslalom v St. Moritzu končala kot 37., spet se je poškodovala Lindsey Vonn.

Objavljeno
09. december 2017 18.22
Switzerland Alpine Skiing World Cup
N. Gr., STA
N. Gr., STA
St. Moritz - Švicarke so zmagovalke drugega superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v St. Moritzu. Prvo zmago v karieri je vpisala 24-letna Jasmine Flury (1:02,59), ki je bila desetinko sekunde hitrejša od vrstnice in rojakinje Michelle Gisin. Tretja je bila zmagovalka uvodne preizkušnje sezone Tina Weirather (+0,16) iz Liechtensteina.

Američanka Mikaela Shiffrin, ki je prvi od dveh superveleslalomov v St. Moritzu končala na 20. mestu, je ohranila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. V posebnem seštevku discipline pa je po dveh superveleslalomih še naprej v vodstvu najboljša superveleslalomistka minule sezone Weiratherjeva.

Maruša Ferk, edina slovenska predstavnica v hitrih disciplinah po bolniški odsotnosti Ilke Štuhec, ni odpeljala optimalno ter si je nabrala prevelik zaostanek za uvrstitev med najhitrejšo trideseterico, ki osvoji točke za svetovni pokal. Ferkova je zaostala 2,26 sekunde za 37. mesto.

Tekmovalke je motil veter, ki je poskrbel za nekaj prekinitev. »Tekma je bila težka, bilo je vetrovno, vidljivost pa se je nenehno menjala. Oblaki so se peljali sem in tja, v času Marušinega nastopa pa je bila vidljivost precej slaba. Drugače je bila vožnja čisto korektna, z malo sreče bi lahko bila uvrščena višje. Smučanje Maruše v hitrih disciplinah je drugače videti že precej bolje,« je nastop Ferkove ocenil slovenski trener hitrih disciplin Sergej Poljšak.

Kljub odstopu Lare Gut, ki je tekmo končala zunaj proge v zaščitni mreži, so Švicarji zelo zadovoljni, saj se po zaslugi Fluryjeve, članice švicarske B-ekipe, in Gisinove veselijo dvojne zmage.

Fluryjeva, ki smuča na Stöcklijevih smučeh, je bila pred današnjo tekmo najvišje v svetovnem pokalu na petem mestu letos marca na superveleslalomu v olimpijskem Jeongseonu. Aktualna svetovna podprvakinja v alpski kombinaciji Gisinova, smučarja sta tudi njeni brat Marc ter bolj znana starejša sestra Dominique Gisin, je še tretjič v karieri in drugič v novi sezoni stopila na stopničke. Tretja je bila na smuku v Lake Louisu.

Ameriška zvezdnica smučarskega športa Lindsey Vonn, ki je superveleslalom končala na 22. mestu, je v St. Moritzu staknila novo poškodbo. S 77 zmagami rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu med alpskimi smučarkami je imela po tekmi vidne težave pri hoji. Zmagovalki preizkušnje Fluryjevi je čestitala v ciljni areni, a je hodila zelo počasi in je potrebovala pomoč.

Takoj po prihodu v cilj se je ulegla na sneg ter je z velikimi težavami vstala, videlo pa se je, kot da bi imela bolečine v predelu križa. Po prvih sporočilih iz ameriškega tabora je Vonnova utrpela poškodbe mišice v predelu kolka.

Tudi vrnitev Američanke Julie Mancuso po odsotnosti, ki je trajala dve leti in pol, se ni odvila po načrtih. Mancusova je po odstopu ostala brez uvrstitve. Zato pa je lahko zadovoljna povratnica po poškodbi Avstrijka Anna Veith, ki je s petim mestom vpisala najboljši dosežek po vrnitvi v karavano.

V St. Moritzu bo v nedeljo na sporedu najprej superveleslalom, ki bo štel kot samostojna tekma. Časa superveleslaloma in slaloma, ki bo sledil ob 13.00, bosta nato dala rezultate alpske kombinacije. Poleg Ferkove bo slovenske barve branila še Ana Bucik. Petkova kombinacija je odpadla, ker kombinacijskega superveleslaloma niso mogli izpeljati zaradi megle.