Massi bi bil supernadzornik

Andrea Massi te dni na Mölltalu slovenskim tekmovalcem in trenerjem predstavlja svoj koncept dela.

Objavljeno
07. maj 2015 01.02
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Andrea Massi je na ponudbo Smučarske zveze Slovenije, da prevzame mesto šefa strokovnega štaba alpskih reprezentanc, odgovoril, da je pripravljen biti (super)nadzornik dela v vseh selekcijah.

Z drugimi besedami: eden od najboljših smučarskih trenerjev in organizatorjev na svetu bi s pomočjo strokovnega štaba pripravil načrt dela oziroma treningov, sodeloval pri izvedbi (še zlasti v svoji specialnosti – kondiciji) ter postavil temelje za dolgoročno delo v mnogočem že dalj časa kaotičnih alpskih selekcijah. Pomemben razlog za »omejeno neposredno delo z ekipami, a z vlado z vsemi pooblastili« je utrujenost po izjemnih sezonah s Tino Maze.

Massi je te dni na ledeniku v Möltallu, kjer bo smučarkam, smučarjem in trenerjem predstavil svoj koncept. Temeljil bo seveda na filozofiji dela, s katerim je Mazejeva postala ena od najboljših smučark. Kot je pojasnil, si želi, preden bi se dokončno odločil, dobiti vpogled, kako posamezniki in reprezentanca delujejo kot celota, spoznati želje in ambicije posameznikov, predvsem pa, koliko so sploh predani in pripravljeni za delo na ravni Tine Maze.

Na avstrijskem ledeniku ta čas trenira domala celoten slovenski vrh. Pod vodstvom vodje moške reprezentance Klemna Berganta (pomagata mu še Miha Verdnik in Domen Oražem) trenirajo Žan Kranjec, Matic Skube, Miha Kürner, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Jakob Špik, Žan Grošelj, Jan Kunc in Aljaž Dvornik, ki tudi sicer niso prekinili vadbe. Do sredine aprila so še tekmovali, nato imeli še dva enotedenska treninga na Mölltalu. Bergant je prepričan, da so opravili zelo pomembno delo, ki bo pravšnja naložba za nadaljnjo vadbo.

Ženski del ekipe zaradi pomanjkanja denarja ni imel programa od 20. marca. Na Sloveniji najbližji avstrijski ledenik se je vrnil pred dvema dnevoma. Vodja ženske reprezentance Rasto Ažnoh (pomagata mu Denis Šteharnik in Robert Žan) ima na voljo štiri dekleta – Ano Drev, Ano Bucik, Katarino Lavtar in Tino Robnik, medtem ko Maruša Ferk trenira z Juretom Hafnerjem. Na treningu ni Ilke Štuhec, ki menda, nezadovoljna s svojim statusom, razmišlja o svoji ekipi. Prvi pogoj za odcepitev od reprezentance bo izpolnila oktobra, takoj po ledeniški premieri.

Medtem ko slovenska reprezentanca še nima izbranih ekip niti trenerskega štaba, pa so na Norveškem, v Švici, Italiji, Rusiji in drugih reprezentancah predstavili ves pogon za sezono 2015/16. V strokovnem štabu smukaške ekipe Petra Pena, ki je sicer na zavodu za zaposlovanju, je pravi osip. Andrej Jerman je odšel na Norveško, Matija Grašič in kondicijska trenerka Nika Radjenovič pa v Rusijo, medtem ko bo Renato Gašpar v madžarski ekipi skrbel za Edit Miklos. Boštjan Kline in Martin Čater sta ostala brez serviserja. Švicarski proizvajalec Stöckli je namreč Primoža Gregoriča dodelil Američanu Timu Jitloffu.