Načeta Tina Maze v boj za odličja tudi v tehničnih disciplinah

Tino Maze je pred svetovnim prvenstvom mučila bolezen, v Beaver Creeku pa ji je ponagajalo še koleno.

Objavljeno
10. februar 2015 11.04
Alpsko smučanje
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Vail - Slovenska šampionka in ena najboljših smučark v zgodovini tega športa Tina Maze se s tremi kolajnami na tem svetovnem prvenstvu še ne misli zadovoljiti. Kljub neprijetnim bolečinam v kolenu si želi na oder za zmagovalke stopiti tudi na veleslalomski oziroma slalomski preizkušnji.

Črnjanka bi se z morebitnima novima dvema kolajnama zapisala v zgodovino. Postala bi prva smučarka na svetovnih prvenstvih s kolajnami z vseh petih disciplin. Pred tem je to uspelo le Norvežanu Lasseju Kjusu, ki mu je dosežek uspel leta 1999.

»Sem že na več kot polovici poti. Tri kolajne že imam, dve mi še manjkata. Upam, da mi ju bo uspelo osvojiti, seveda pa ne bo lahko. Ni mi še uspelo osvojiti kolajne v slalomu, zato bi bilo precej kul, da bi jo tu. Vsekakor bom naredila vse, da bom do takrat zadržala dovolj energije,« je ameriškim medijem povedala dobitnica dveh zlatih in srebrne kolajne s tega svetovnega prvenstva.

Včerajšnja zmaga na alpski kombinaciji je bila nekoliko tesnejša, kot je marsikdo pričakoval. K temu je pripomoglo tudi načeto zdravje sijajne smučarke, ki jo je po pozdravljeni gripi tik pred prvenstvom sedaj doletela še poškodba. 

»Danes je bilo zame kar stresno, ker je imela Tina bolečine v kolenu že od smuka naprej. V dveh dneh odpraviti to težavo ni bilo lahko. Želela sem si, da odpelje, kot najbolje zna, in to je naredila. Zelo previdna je bila na smuku in slalomu, s 70 odstotki tistega, kar bi sicer zmogla, je zmagala. Sedaj sta pred nami dva dneva odmora. Veliko bova delali terapije, da se koleno čim bolje stabilizira, potem pa novim zmagam naproti,« je po prigarani zmagi povedala Tinina fizioterapevtka Nežka Poljanšek, ki bo imela v dneh do četrtkovega veleslaloma veliko dela.

»Boli jo zunanji del desnega kolena. Ni videti nič pomembnega, vsaj zaenkrat ne, le občutljiv je zunanji del. Koleno ni otečeno. Nežka bo naredila dobre fizioterapije. Zaenkrat se nismo odločili za dodatne preiskave. Danes se je pokazalo, da ni poškodbe, ampak ima težave zaradi obremenitev na tej veliki strmini. Tresenje na neravni progi in kompenzacije v sklepih na določenih mestih so storili svoje,« je trenutno zdravstveno stanje opisal zdravnik v slovenski reprezentanci Matjaž Turel. S tem je nekoliko pomiril skrbi o resnosti poškodbe Mazejeve, ki bo morala v obeh tehničnih disciplinah - če želi poseči v boj za kolajne - nastopiti v optimalni pripravljenosti.

K čim uspešnejšemu preskoku iz hitrih disciplin v tehnične bo 31-letni Slovenki pomagal tudi njen italijanski trener Valerio Ghirardi. Ta je z Mazejevo že takoj po petkovem specialnem smuku preklopil na slalomski trening, kar se je izkušeni šampionki obrestovalo že na alpski kombinaciji. Kako bo Tina izgledala na specialnem slalomu ter veleslalomu, pa bomo še videli.

»Zdaj se bomo pogovorili in videli, kako bomo delali v naslednjih dneh, ko je premor. O naslednjih dveh tekmah ne bom govoril. Nič ne bom rekel. Želim si le, da bi Tina smučala z veseljem in močjo, ki jo premore. V tem primeru bo naredila najboljši možni izid. Dve zlati medalji in srebro na prvih treh tekmah, to je res dobro, toda poskusili bomo še kaj več,« je bil po uspešnem prvem delu svetovnega prvenstva previden Ghirardi.